Windenergie

Windenergie is energie uit een bron die nooit opraakt. Daarom is windenergie duurzame energie. Windmolens (of turbines) wekken stroom waarbij het klimaat niet wordt belast. Om een windmolen te maken en te ondehouden komt er wel CO2 vrij, maar deze verdient een windturbine zelf terug. Leest u meer over de mogelijkheden van windenergie, de voor- en nadelen en hoe u zelf windenergie kunt ontvangen. Daarnaast kunt u op Energieleveranciers.nl de tarieven van groene energie vergelijken.

Windenergie voor duurzame stroom

Nederland is door de ligging aan zee en het vlakke land erg geschikt om elektriciteit met windkracht op te wekken. Grote windturbines zijn dan ook steeds meer terug te vinden in het landschap.

Eén windturbine kan per jaar ongeveer 500 huishoudens van elektriciteit voorzien. Windenergie levert een belangrijke bijdrage aan de samenstelling elektriciteit van duurzame energieproducten van leveranciers.

Voordelen windenergie


  • Eén windturbine levert jaarlijks elektriciteit voor ongeveer 500 huishoudens.
  • Het opwekken van elektriciteit met windmolens op land is een relatief goedkope vorm van duurzame energie.
  • Een windturbine wekt in drie tot zes maanden draaien alle energie op die nodig is voor de bouw, het onderhoud en de afbraak van de turbine.

Nadelen windenergie


  • Landschapsvervuiling door grootte windturbines
  • Mogelijke overlast voor omwonenden
  • Negatieve effecten op de natuur; vooral voedsel-, rust- en broedgebieden van vogels

Aandeel windenergie dat u ontvangt

Energieleveranciers zijn verplicht te melden wat de samenstelling van hun energie is. Deze melding staat op het stroometiket. Hierop staat bijvoorbeeld hoeveel windenergie u ontvangt.

 

Leveranciers van windenergie vergelijken

In Nederland zijn steeds meer energieleveranciers die alleen windenergie leveren. Kies voor een leverancier van duurzame energie met een groot aandeel windenergie, of alleen windenergie.

U kunt op onze website de leveranciers van duurzame energie vergelijken.

 

Andere duurzame energiebronnen

Naast windenergie zijn er meer duurzame energiebronnen voor het opwekken van warmte en stroom, bijvoorbeeld:

Meer over windenergie

Op de volgende websites vindt u uitgebreide informatie over windenergie: