Warmte

Warmte is een vorm van duurzame energie die overal om ons heen is; in de lucht en in de grond. Met behulp van technieken is deze warmte te gebruiken voor de verwarming van woningen, gebouwen en kassen. Er zijn verschillende soorten warmte die bruikbaar zijn, zoals aardwarmte en bodemwarmte. Maar het is ook mogelijk om warmte uit de lucht te winnen. Op deze pagina leggen we de verschillende soorten warmte uit en leest u de mogelijkheden voor u thuis. 

Aardwarmte: warmte uit de kern van de aarde

Aardwarmte is afkomstig van de hete kern van de aarde. De kernhitte verspreidt zich door de verschillende aardlagen van binnen naar buiten. Bruikbare aardwarmte zit op zeer grote diepte (vanaf 500 meter).

Nederland maakt relatief weinig gebruik van aardwarmte. De kosten om aardwarmte op te halen zijn namelijk erg hoog. Toch zijn er verschillende woonwijken waar aardwarmte beschikbaar is (stadswarmte).

Een land dat veel gebruik gemaakt van aardwarmte is IJsland. Op dit vulkanische eiland zit de aardwarmte dichter onder het aardoppervlak. Dit maakt de winning van aardwarmte goedkoper.

Bodemwarmte: verwarming door de zon

Bodemwarmte ontstaat doordat de zon de grond verwarmt. Door verplaatsing van het bodemwater en door verspreiding van warmte door de bodem, kan de verwarming door de zon tot enkele honderden meters diep komen.

Tot 100 meter diepte is het mogelijk om bodemwarmte uit de bodem te halen voor de verwarming van bijvoorbeeld woningen. U kunt thuis gebruik maken van bodemwarmte met een warmtepomp.

Het water in de aardbodem op 20 tot 300 meter diepte is geschikt voor warmte-uitwisseling. Er wordt dan water opgepompt. Vervolgens gaat er water in (zomer) of uit (winter) en daarna wordt het water weer terug gepompt.

Stadswarmte: restwarmte en aardwarmte

In Nederland zijn verschillende woonwijken waar huizen gebruik maken van stadswarmte. Stadswarmte is vaak een combinatie van (rest)warmte die industriële bedrijven afgeven, en aardwarmte. Via een gesloten leidingennetwerk wordt in een wijk warm water afgegeven en koud water afgevoerd.

U kunt alleen gebruik maken van stadswarmte als u woont in een wijk waar stadswarmte geleverd wordt. Buiten dit gebied kunt niet kiezen voor stadswarmte. 

Voordelen warmte

 

  • Het gebruik van aard- en bodemwarmte zorgt nauwelijks voor vervuiling, uitstoot van CO2 en klimaatverandering.

  • Hoog rendement voor verwarming.

  • De bron van warmte is onbeperkt beschikbaar en gratis.

Zelf warmte opwekken

Met een warmtepomp kunt u thuis warmte opwekken voor woningverwarming en warm water. Met een warmtepomp maakt u gebruik van bodemwarmte en of warmte uit de lucht.

U kunt een warmtepomp aanschaffen voor alleen verwarmen, maar er zijn ook warmtepompen die kunnen verwarmen en koelen.

Uitgebreide informatie over warmtepompen en warmte vindt u op de website van Milieucentraal.

Subsidie voor warmtepompen

Er zijn subisidieregelingen (geweest) voor warmtepompen.

Op de website www.energiesubsidiewijzer.nl krijgt u een overzicht van landelijke en lokale subsidieregelingen voor energiebesparing.

Andere duurzame energiebronnen

Naast warmte zijn er meer duurzame energiebronnen, bijvoorbeeld:

Meer over warmte

Op de volgende websites vindt u uitgebreide informatie over warmte:

Bekijk uw besparing