Een andere energieleverancier, een nieuw energiecontract

Als u gaat overstappen naar een andere energieleverancier, sluit u een nieuw energiecontract af. U moet dan een keuze maken uit verschillende soorten energiecontracten. Welke energieleverancier en welk energiecontract voor u de beste keuze is, bepaalt u zelf. Wij hebben de meest voorkomende contracten en energietarieven van energieleveranciers voor u op een rijtje gezet. In dit blog kunt u bovendien meer lezen over het verschil tussen vast en variabel energietarief.

 1. Energiecontract voor onbepaalde tijd, variabele energietarieven
 2. Energiecontract voor onbepaalde tijd, vaste energietarieven
 3. Energiecontract voor bepaalde tijd, variabele energietarieven
 4. Energiecontract voor bepaalde tijd, vaste energietarieven
 5. Combinatiecontract: energiecontract voor (on)bepaalde tijd met vaste stroomtarieven en variabele gastarieven
 6. Prepaid energie en afrekenen op werkelijk verbruik

Energiecontract met variabele energietarieven

Kiest u voor een energiecontract met variabel energietarief, dan kunnen de tarieven een aantal keer per jaar wijzigen. De aanpassing van de energietarieven hangt samen met de veranderingen in de olie- en gasprijzen. Over het algemeen geldt voor stroom een aanpassing van de tarieven op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Voor gas geldt over het algemeen een aanpassing van de tarieven op 1 januari en 1 juli.

Let op bij contracten met een vaste looptijd en een variabel energietarief

Als u kiest voor een contract met een vaste looptijd let er dan op dat het tarief ook voor dezelfde looptijd vast staat. Er zijn energieleveranciers die een contract aanbieden met een vaste looptijd en een variabel tarief. Stijgen de kosten, dan kunt u namelijk niet kosteloos uw energiecontract opzeggen. Maakt u een energievergelijking, dan herkent u deze contracten aan het waarschuwingstekentje.

Combinatiecontract: vast tarief voor stroom en een variabel tarief voor gas

Combinatiecontracten zijn contracten voor de levering van stroom én gas. Er zijn nogal wat aanbieders waarbij in het contract het tarief voor stroom wel vast staat voor de contractduur, maar het tarief voor gas niet. Dit betekent dat het gastarief gedurende de looptijd kan wijzigen. Bij een gemiddeld verbruik bestaat uw energierekening voor eenderde uit de kosten voor gasverbruik. Stijgen de gastarieven, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw energierekening.

Wilt u optimale zekerheid, kies dan een combinatiecontract waarbij het tarief voor elektriciteit én gas vast staat. Met onze energievergelijker kunt u deze producten tonen door uw zoekresultaten te filteren op producten met een energietarief met een vaste looptijd.

Energiecontract met vaste energietarieven

Vaste energietarieven wijzigen niet gedurende de afgesproken looptijd, tenzij in de algemene voorwaarden staat dat in bepaalde gevallen de tarieven wel mogen worden bijgesteld. Lees daarom altijd deze voorwaarden voordat u een nieuw energiecontract afsluit.

Prepaid energie of afrekenen op basis van werkelijk verbruik

Nieuw in Nederland is het fenomeen prepaid energie. Net als bij mobiele telefonie koopt u vooraf voor een bepaald bedrag aan energie in: uw energietegoed. Is dit tegoed bijna op, dan ontvangt u van de energieleverancier een seintje dat u uw tegoed op moet waarderen. Voordelen van prepaid energie is dat u direct inzicht krijgt in hoeveel u uitgeeft aan energie, en dat u nooit achteraf verrast wordt door een hoge energierekening. Nadeel is dat u in de winter per maand relatief veel geld kwijt bent (het verwarmen van uw woning kost immers veel energie), terwijl u in de zomer bijna niets betaalt. Met het traditionele energiecontract, dat werkt op basis van voorschotbedragen, betaalt u in de zomer alvast iets meer zodat u in de winter niet ineens veel meer hoeft te betalen.

Vergelijkbaar met prepaid energie is het maandelijks afrekenen op basis van werkelijk verbruik. Ook hiervoor geldt dat u direct weet hoeveel u kwijt bent aan energiekosten, zodat u bij ontvangst van de jaarafrekening niet ineens veel bij moet betalen.

Op dit moment is EnergieFlex de enige energieleverencier in Nederland die contracten met prepaid energie en maandelijks afrekenen op basis van werkelijk verbruik aanbiedt.

Kiezen voor energiecontract met vaste of variabele tarieven?

Of u goedkoper uit bent met een vast contract is moeilijk te voorspellen. Dit hangt sterk af van de ontwikkeling van energieprijzen. Deze prijsontwikkeling is gekoppeld aan de olieprijzen en de prijs van steenkool. Met een vast contract bent u er in ieder geval zeker van dat uw energietarief voor de afgesproken periode niet zal stijgen met de prijzen op de energiemarkt. Tegelijk zal uw tarief ook niet dalen wanneer die prijzen omlaag gaan.

Lees de contractvoorwaarden van uw energieleverancier

Welk energiecontract u ook kiest: lees altijd de voorwaarden van uw nieuwe energieleverancier voordat u gaat overstappen. Dit voorkomt verrassingen achteraf. Aandachtspunten zijn de looptijd, de opzegtermijn, de regels over tussentijdse prijswijzigingen naar aanleiding van een verhoging van de energiebelasting door de overheid of een stijging van de leveringsprijs.

Opzeggen energiecontract

Een aantal energieleveranciers brengt administratiekosten in rekening of leggen een boete op bij eerder opzeggen van het energiecontract. Let hier goed op wanneer u een energiecontract met een vaste looptijd hebt en u voortijdig wil opzeggen.

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

 • 19:48 uur Dhr. J uit Haaksbergen is overgestapt
  naar Mega Energie
 • 12:10 uur Dhr. R uit Bleiswijk is overgestapt
  naar Budget Energie
 • 10:21 uur Dhr. T uit Etten-Leur is overgestapt
  naar Budget Energie

 • naar en bespaarde