Watt, kilowatt (kW) en kilowattuur (kWh)

Watt is de eenheid van vermogen. Wattuur is een eenheid van energie of arbeid. Het leveren van een vermogen van 1 watt gedurende 1 uur levert een hoeveelheid energie van 1 Wh. De eenheid wattuur (of de daarvan afgeleide eenheden kWh en MWh) worden vooral gebruikt om de hoeveelheid elektrische energie weer te geven.

 

Watt, kilowatt en andere begrippen

Uitleg van het begrip watt en kilowatt en andere energie begrippen vindt u op Energieleveranciers.nl.

Kilowatt

1 kilowatt is 1.000 watt. De eenheid watt staat voor vermogen en een kilowatt wil zeggen een vermogen van 1.000 watt (een normaal huishouden kan over haar aansluiting een maximaal kW vermogen afnemen).

Kilowattuur (kWh)

Kilowattuur is de maatstaf voor energie-inhoud. Het is het gemiddeld vermogen dat verbruikt wordt gedurende een uur. Een elektrische kachel met een maximaal vermogen van 2 kW verbruikt per uur 2 kWh als hij maximaal aanstaat.

kWh laag

Staat er kWh laag op uw energierekening? Hiermee bedoelt uw energieleverancier het lage kWh-tarief dat ’s nachts en in het weekend geldt.

Omrekenen van watt naar kilowatt

Stel dat je een waterkoker hebt van 2.500 watt, hoeveel kWh verbruikt de waterkoker dan in de tijd dat deze aanstaat?


Stap 1:

Laten we er voor het gemak even van uitgaan dat de waterkoker er 10 minuten over doet om het water tot het kookpunt te brengen. Dit is 1/6e deel van een uur. Omdat je de kilowattuur wilt weten, moet eerst de watt naar kilowatt uitgerekend worden. 1.000 watt is 1 kilowatt, dus:


2.500 watt / 1000 = 2,5 kilowatt


Stap 2:

De hoeveelheid kWh die de waterkoker in 10 minuten gebruikt is:


2,5 kW * (1/6e) = 0,42 kWh.   

Dus de waterkoker verbruikt in 10 minuten tijd 0,42 kWh.


Nog een voorbeeld:

Je hebt een lichtbolletje van 50 watt dat 3 uur lang aanstaat. 50 watt is 0,05 kW (50/1.000). In die 3 uur verbruikt het lichtbolletje:


0,05 kW * 3 = 0,15 kWh


Energietarieven en kWh

Voor iedere kWh die je verbruikt aan stroom, betaal je een bedrag aan de energieleverancier. Daarbovenop komt nog de energiebelasting en de btw. Dus hoe lager je energieverbruik is, hoe lager de energierekening. Wat je daarnaast kunt doen om je energierekening te verlagen, is een energiecontract afsluiten met scherpe energietarieven per kWh. Onze online energievergelijker helpt je daarbij. Vul in de calculator aan de rechterzijde je energieverbruik in en zie direct welke leverancier het goedkoopste is voor jouw energieverbruik in onze vergelijker.   

Bekijk uw besparing