Warmte terugwinnen: hoe werkt een WTW installatie?

WTW is een afkorting voor 'warmte terugwinnen'. Het principe achter WTW is simpel: de warmte van afgevoerde lucht wordt overgedragen aan verse, nog niet opgewarmde lucht. Er bestaan ook WTW installaties voor de douche, waarmee de warmte uit wegstromend water gebruikt wordt om koud water mee op te warmen. Met een WTW installatie kunt u aanzienlijk op energie besparen.

WTW installatie: ventilatie

Doorgaans bestaat een WTW-ventilatiesysteem uit een unit, een ventilator, twee inblaasopeningen en drie afzuigpunten. Met behulp van een motor in de WTW intallatie wordt continu lucht van buiten naar binnen gezogen. De unit warmt deze lucht op en zorgt ervoor dat de verwarmde lucht via de inblaasopeningen in de woning terecht komt. Tegelijkertijd wordt er, via afzuigpunten, continu binnenlucht terug naar de WTW installatie geleid. In de unit wordt de resterende warmte uit de lucht getrokken en vervolgens via de afvoer naar buiten getransporteerd. Er is dus sprake van een constante aanvoer van frisse buitenlucht en constante afvoer van binnenlucht. Daardoor hoeft u minder energie te verbruiken om de koude buitenlucht te verwarmen, waarmee u dus fors op uw energierekening bespaart. Het rendement van een dergelijke WTW installatie bedraagt zo'n 95 procent.

Zeker goed geïsoleerde huizen hebben baat bij een WTW installatie. Hoe beter de isolatie, des te minder lucht er door het huis beweegt en des te minder frisse lucht binnenkomt. Door een WTW installatie te plaatsen, wordt een goed geïsoleerd huis niet alleen voorzien van frisse lucht, maar wordt ook het energieverbruik voor verwarming of koeling omlaag gebracht.

WTW installatie: douche

Een douche-WTW warmt koud leidingwater op het wegstromende douchewater, zodat de ketel minder hard hoeft te stoken. De warmtewinning gebeurt met een zogeheten warmtewisselaar. Warm en koud water stromen daar doorheen, gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting. Het koude water kan daardoor veel warmte opnemen.

Er zijn verschillende typen douche-WTW's:

  • Verticale douchepijp-WTW
  • Horizontale douchebak-WTW
  • Douchegoot-WTW

De besparing die met een douche-WTW gerealiseerd kan worden is voor een gemiddeld huishouden ongeveer € 200.

Bekijk uw besparing