Energiezuinige verlichting

De oude vertrouwde gloeilamp wordt steeds vaker vervangen door energiezuinige LED-lampen. De aanschafprijs van LED-lampen is vrij hoog, maar het levert een mooie besparing op. Verlichting is namelijk één van de grootste kostenposten op uw energierekening!

Voordelen van LED-lampen

 

  • LED-lampen verbruiken veel minder energie dan gloeilampen of halogeenlampen
  • LED-lampen gaan gemiddeld vijftig keer zo lang mee als gloeilampen
  • In- en uitschakelen van een LED-lamp heeft geen invloed op de levensduur
  • LED-lampen kunnen ook buiten gebruikt worden
  • LED-lampen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een breed spectrum van kleuren

 

Prijs van LED-lampen

Een gemiddelde LED-lamp van drie Watt verbruikt voor ongeveer € 1 per jaar aan stroom. Ter vergelijking: de verbruikskosten van een gemiddelde gloeilamp van 25 Watt ligt rond de € 8. In het jaar dat u de LED-lampen aanschaft zal u meer kwijt zijn aan LED-verlichting, aangezien de verkoopprijs fors hoger ligt dan die van gloeilampen. Gloeilampen en halogeenlampen moeten echter gemiddeld eens per acht maanden vervangen worden als ze vier uur per dag aan staan. Als u doorrekent wat de kosten zullen zijn verspreid over vijf jaar, zal de LED-lamp als goedkoopste (ondanks de hoge aanschafprijs) uit de bus komen dankzij de lage verbruikskosten. Een voorbeeldberekening vindt u hier.

Meer informatie over energiezuinige verlichting

Wij hebben uitgebreid aandacht besteed aan de voor- en nadelen van LED-verlichting in ons blog 'Pret met LED'.

Andere manieren van energie besparen

Er zijn tegenwoordig vele verschillende manieren van energie besparen. LED-verlichting is een energiebesparende maatregelen die zonder al te veel financiële middelen gedaan kan worden. Wilt u uw huis op grotere schaal energiezuiniger maken? Denk dan eens aan het isoleren van uw woning of het plaatsen van zonnepanelen!