Woning isoleren: een goede manier van energie besparen

Afhankelijk van het type woning waarin u woont, kan het lonen om uw huis te laten isoleren. Er zijn diverse manieren van woningisolatie, zoals spouwmuurisolatie, gevelisolatie en dakisolatie. Dankzij isolatie kan u tot wel 30 procent op uw energieverbruik besparen!

Waarom een woning isoleren?

Hoeveel energie u kunt besparen door uw woning te isoleren, hangt af van verschillende factoren. In een tussenwoning waar vloerisolatie wordt aangebracht is een jaarlijkse besparing van ongeveer € 200 mogelijk. Bij een vrijstaande woning valt logischerwijs nog veel meer te besparen, onder meer door het grotere oppervlak van dak, gevel en vloeren. Vloerisolatie kan in dat geval een besparing opleveren van wel € 400 per jaar. Maatregelen voor energie besparen vragen doorgaans om een forse investering. Bij het nemen van energiebesparende maatregelen moet dus ook gekeken worden naar de terugverdientijd. Dit kan variëren van een jaar (bijvoorbeeld in het geval van het dichten van naden en kieren) tot meer dan tien jaar (bijvoorbeeld bij het plaatsen van dubbelglas).

Verschillende soorten isolatie van de woning

Er zijn diverse manieren om een woning te isoleren:

  • Gevelisolatie: dit kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de gevel. Voor de laatst variant is een vergunning nodig van de gemeente. Kosten:€15 tot €130 per m2
  • Vloerisolatie: dit kan alleen als het huis over een kruipruimte beschikt. Kosten: €30 per m2
  • Dakisolatie: zowel van het dak zelf als van de zoldervloer (mits de zolder niet wordt gebruikt als woonruimte). Kosten: €40 tot €60 per m2
  • Kruipruimte isolatie: dit wort vaak gecombineerd met vloerisolatie. Kosten: €20 tot €25 per m2
  • Isolatieglas (dubbelglas): variërend van gewoon dubbelglas tot HR+++. Kosten: €65 tot €120 per m2

Andere, veel gemakkelijkere en goedkopere manieren om (delen van) een woning te isoleren, zijn het plaatsen van radiatorfolie achter de verwarming en het dichten van kieren en naden.

Wanneer kiezen voor woning isolatie?

Huizen die gebouwd zijn in de jaren negentig of later zijn doorgaans al goed geïsoleerd. Interessanter wordt het in huizen die eerder zijn gebouwd. Die beschikken vaak namelijk niet over bijvoorbeeld gevelisolatie, of er is isolatiemateriaal gebruikt van mindere kwaliteit. In dat geval kan het zeker lonen om uit te zoeken of isolatie een optie is!

Subsidie voor isolatie

Er zijn verschillende subsidiepotjes op regionaal niveau. Om te zien of uw woning hiervoor in aanmerking komt, kunt u terecht op www.energiesubsidiewijzer.nl.

Meer informatie over woning isolatie?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor het isoleren van uw woning? Wij hebben er een blog over geschreven, waarin de diverse manieren van isolatie uitgebreid aan bod komen.