Energieverbruiksmanagers: inzicht in uw energieverbruik

Tegenwoordig bieden verschillende energieleveranciers diensten aan waarmee u uw energieverbruik in de gaten kan houden. Soms moet u daarvoor inloggen op een klantportaal, andere leverancier bieden apps voor uw tablet of smartphone die voor iedereen beschikbaar zijn.

Wat doet een energieverbruiksmanager?

Een energieverbruiksmanager biedt inzicht in uw energieverbruik. Vaak kunt u uw energieverbruik vergelijken over verschillende periodes. Soms kunt u zelfs real-time zien hoeveel energie u verbruikt. Over het algemeen geldt dat door actief een energieverbruiksmanager te gebruiken, u een energiebesparing van wel 10 procent kan realiseren.

Verschillen tussen energieverbruiksmanagers

De meeste energieverbruiksmanagers bieden u de mogelijkheid om uw gasverbruik en elektriciteitsverbruik te monitoren. Daarnaast bestaan er verschillende energieverbruiksmanagers die ook de stroomproductie van uw zonnepanelen in de gaten houden. Andere opties zijn:

  • Verbruik van losse apparaten meten (met een slimme stekker)
  • Realtime energieverbruik meten
  • Bespaardoelen instellen
  • Energieverbruik vergelijken met andere huishoudens
  • Voorschotbedrag aanpassen

Doorgaans werkt een energieverbruiksmanager met een slimme meter. U geeft bij het in gebruik nemen van de energieverbruiksmanager toestemming om de verbruiksdata van uw slimme meter te mogen importeren in de energieverbruiksmanager. Sommige energieverbruiksmanagers laten u ook handmatig de meterstanden van uw analoge meter invoeren.

Energieverbruiksmanagers van energieleveranciers

Diverse energieleveranciers bieden een energieverbruiksmanager aan. Sommige managers zijn alleen beschikbaar voor klanten, terwijl andere door iedereen te gebruiken zijn. Hieronder vindt u een lijst met energieverbruiksmanagers, met welk type meter ze werken (analoge of slimme meter) en een link waarmee u de app kunt downloaden.

  Beschikbaar voor Webapplicatie Download voor Android Download voor iOS Download voor Windows Phone
Anna-inzicht van NLE iedereen    
Delta Comfort Wijzer alleen klanten DeltaComfortWijzer.nl
EnergieFlex prepaid alleen klanten EnergieFlex.nl - - -
E.ON Energie-Assistent alleen klanten    
Essent E-inzicht alleen klanten Essent.nl  
Mijn Eneco App alleen klanten Eneco.nl  
Mijn Nuon App alleen klanten    
Oxxio App iedereen    
Qurrent Qbox iedereen Qurrent.nl  

 

Meer informatie?

Lees ons blog 'Energieverbruik inzichtelijk gemaakt: de slimste energie-apps' of bekijk onze pagina over de slimme thermostaat.

Bekijk uw besparing