Energie besparen - praktische tips & trucs

Op energie besparen heeft veel voordelen. Zo is het natuurlijk veel beter voor het milieu als we met z'n allen minder energie verbruiken. Maar het is ook goed voor uw eigen portemonnee, want u hoeft minder te betalen voor gas en elektriciteit. Op deze pagina vindt u meer informatie en praktische tips over energie besparen.

Hoe op energie besparen?

Energie besparen hoeft niet ingewikkeld te zijn als je weet waar je op moet letten. Een paar tips:

  • Door zonnepanelen te installeren hoeft u minder energie van uw leverancier af te nemen
  • Laat uw woning goed isoleren, zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat
  • Schaf elektrische apparaten aan met een goed energielabel
  • Gebruik een slimme thermostaat om te monitoren hoeveel energie u verbruikt

Energie besparen kan natuurlijk op veel meer manieren. Daarom hebben we ook een lijst gemaakt met een aantal praktische tips.

Overstappen = op energie besparen!

Een andere energieleverancier kiezen kan ook helpen om op energie te besparen. Dankzij hoge welkomstkortingen, lage energietarieven en exclusieve contracten biedt overstappen via Energieleveranciers.nl vaak een besparing van enkele honderden euro's.

Overstappen is gratis en duurt slechts een paar minuten en is daarmee één van de eenvoudigste manieren om te besparen op energie. Vul rechts bovenaan deze pagina uw postcode, huisnummer, energieverbruik en eventueel uw huidige energieleverancier in om direct te zien hoeveel u op energie kunt besparen.

Energie besparen door woningisolatie

Woningisolatie is een uitstekende manier om te besparen op energie. Nieuwbouwwoningen beschikken meestal al over goede isolatie, maar oudere woningen zijn vaak niet zo goed geïsoleerd. Ondanks dat het een investering vraagt van enkele tientallen tot enkele duizenden euro's, kan je goed op energie besparen door het aanbrengen van isolatie. De terugverdientijd varieert van een paar maanden tot zo'n tien jaar (bijvoorbeeld bij het plaatsen van dubbelglas). Het is bovendien mogelijk een lening voor energiebesparende maatregelen aan te vragen.

>> Lees meer over isolatie

Opletten met elektrische apparaten

Het gemiddeld energieverbruik van een doorsnee huishouden is 3.500 kWh en 1.800 m3 gas per jaar. Het grootste deel van de verbruikte elektriciteit zit 'm in grote elektrische apparaten en verlichting. Zo kost een plasma-tv al gauw enkele tientallen euro's per jaar. Heeft u een waterbed of een jaccuzi? Dit zijn echte energieslurpers. Het vervangen van gloeilampen door LED-lampen is een vrij gemakkelijke stap om energie te besparen, en levert u een mooie besparing op op uw energierekening.

Bent u bezig met het aanschaffen van een nieuw elektrisch apparaat? Besteed dan ook aandacht aan het energielabel. Kies waar het kan voor energielabel A of hoger om zoveel mogelijk te besparen op energie.

Op energie besparen met een slimme thermostaat

De slimme thermostaat is met een flinke opmars bezig. Met dit vernuftige apparaatje krijg je inzicht in je energieverbruik. Bovendien leert -ie van je dag- en nachtritme en je voorkeuren, zodat je huis altijd de gewenste temperatuur heeft zonder dat de verwarming urenlang staat te gloeien. Ideaal voor wie van gadgets en gemak houdt!

>> Lees meer over de slimme thermostaat

Besparen met warmte

Wilt u besparen op gas? Dan loont het om de verwarming vaker een graadje lager te zetten en korter te douchen. Is uw CV-ketel aan vervanging toe? Overweeg dan een HR-ketel of te installeren. Deze is vele malen zuiniger dan een CV-ketel. Wilt u nog energiezuiniger te werk gaan en bereid zijn daarvoor een grotere investering te doen? Dan is eenzonneboiler, warmtepomp, WTW installatie of HRe-ketel een goede keuze.

Zonnepanelen helpen met energie besparen

Zonnepanelen zijn relatief duur in de aanschaf. Toch is het een uitstekende manier van energie besparen. U wekt immers uw eigen energie op, waardoor u minder energie hoeft af te nemen van uw energieleverancier. Bovendien is de energie helemaal duurzaam, wat weer goed is voor het milieu!

>> Lees meer over zonnepanelen

Besparen op uw energierekening

Bent u benieuwd of uw energieleverancier goedkoop is, of dat het wellicht ergens anders goedkoper kan? Maak dan eens vrijblijvend een vergelijking met onze energievergelijker. Dankzij onze uitgebreide filtermogelijkheden kunt u makkelijk het energiecontract vinden dat aan al uw wensen voldoet. Door over te stappen kan u tot wel €280 per jaar besparen op uw energierekening!

Bekijk uw besparing