Wat kost een elektrische auto?

Een elektrische auto is duurder dan een auto op benzine of diesel, ondanks het feit dat het produceren van een elektrische motor goedkoper is dan het maken van een verbrandingsmotor. Het maken van de versnellingsbak is minder duur aangezien een elektrische auto bij lage toerentallen al veel trekkracht heeft. Het meest dure onderdeel is de batterij, de reden voor een hoge aanschafprijs van elektrische auto´s. De goedkoopste elektrische auto kost op dit moment zo’n € 20.000,-. Naar verwachting zal de prijs van een accu dalen de komende jaren. Elektrische autobezitters genieten enkele voordelen ten opzichte van reguliere autobezitters:

  • U hoeft geen aanschafbelasting (bpm) te betalen tot in elk geval 2018.
  • U betaalt slechts 4% bijtelling.
  • Bent u ondernemer? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Wat zijn de gemiddelde maandelijkse kosten?

De gemiddelde kosten van een elektrische auto zijn heel verschillend. Om te weten wat hij per maand gaat kosten, moet u de aanschafprijs weten, maar ook de restwaarde. Dat is echter lastig te bepalen omdat nog niet duidelijk is hoeveel capaciteit de batterij die in de auto zit, na een aantal jaar nog heeft en hoeveel de batterij dan nog waard is. Ook kostenposten zoals onderhoud en reparatie zijn nog niet duidelijk, omdat men hier nog geen inzicht in heeft. Onderhoudskosten kunnen mogelijk wel meevallen omdat een elektromotor minder complex is dan een verbrandingsmotor.

Kosten opladen elektrische auto

De kosten van het opladen van een elektrische auto zijn afhankelijk van welke laadpaal u gebruikt, welke soort auto u heeft en wat, in het geval van een eigen laadpaal, uw energietarief is. Hoelang een elektrische auto kan rijden, hangt af van het merk en het aantal kilowatt dat hij heeft. Zo kan een Tesla Model S 270 kilometer rijden met een halfvolle accu, terwijl de volle batterij van een Nissan LEAF na maximaal 200 kilometer (met een accu van 30 kWh) leeg is. Er zijn vier manieren om uw auto op te laden:

  • Een laadpaal aan huis. Deze kost ongeveer € 700,- en het duurt gemiddeld 6 tot 10 uur totdat de auto volledig is opgeladen. Een laadpaal met krachtstroom laadt uw auto in 3 tot 4 uur op. Daarnaast betaalt u voor de energie. Gemiddeld kost het thuisladen zo’n € 30,- tot € 50,- per maand wanneer u 25.000 kilometer per jaar rijdt.
  • Thuis aan het stopcontact. Het duurt 8 tot 10 uur voordat de batterij weer vol is.
  • Laden bij een openbare laadpaal. De kosten hiervoor zijn gemiddeld € 1,- en opladen duurt één a twee uur.
  • Snellaadpaal. Opladen kost ongeveer € 8,- aan stroom en uw auto is volledig opgeladen in een half uur.

Voor een openbare laadpaal en een snellaadpaal heeft u een pasje nodig en betaalt u voor de stroom die u afneemt. De kosten voor het pasje alsook het abonnement dat u mogelijk nodig heeft, verschillen per aanbieder. De auto aansluiten op een regulier stopcontact is niet handig. Het laadvermogen is erg laag waardoor het opladen nog langer duurt en bovendien is het niet veilig. Zo kan het stopcontact smelten of kunnen de stoppen doorslaan. Daarnaast is er geen bescherming in het geval van onweer of regen.

Elektrische auto:

besparen op portemonnee en milieu

Kiezen voor een elektrische auto is beter voor het milieu. Lees meer over de voordelen, de kosten en duurzaamheid.

Besparen op uw energierekening?

Door te kiezen voor een ander energiecontract kunt u honderden euro's op uw energierekening besparen. Op onze website kunt u eenvoudig de prijzen van energie vergelijken en gratis overstappen van energieleverancier.

Bekijk uw besparing