Dag en nachtstroom

Dag en nachtstroom is van toepassing bij het gebruik van een dubbele energiemeter. Zo’n meter heeft twee meterstanden: één voor gewone stroom (dagstroom) en één voor nachtstroom. Het tijdstip waarop het nachttarief ingaat, verschilt per regio. Dag en nachtstroom wordt ook wel dubbeltarief genoemd, versus enkeltarief voor een enkele energiemeter.

Bereken of dag en nachtstroom u genoeg voordeel oplevert

Hieronder bereken je hoeveel voordeel een dag- & nachttarief oplevert, vergeleken met enkeltarief. 

In drie stappen weet je of je genoeg bespaart met dag en nachtstroom:

 1. Vul rechts in de calculator je verbruik, postcode en huidige leverancier in en klik op 'Vergelijk nu'.
 2. Noteer het jaarbedrag van het eerste energieproduct.
 3. Pas je gegevens rechtsboven aan, klik op Ik heb enkel tarief’ en dan op ‘Pas aan’. Vergelijk het jaarbedrag voor enkel met dag- en nachttarief.

Hoe is dag en nachtstroom ontstaan?

Het dag en nachttarief werd in de jaren zestig ingevoerd. Vroeger had het stroomnet het overdag veel zwaarder, omdat het nog niet gemaakt was voor 'stroomvreters'. ’s Nachts en in de weekenden werd er juist veel minder stroom verbruikt. Door de grootverbruikers, zoals de wasmachine, juist in de daluren aan te zetten, werden de pieken in de vraag naar elektriciteit verlaagd. Tegenwoordig kan het elektriciteitsnet deze piekbelasting makkelijk aan, waardoor het voordeel van dag en nachtstroom niet meer zo groot is.


Is dag en nachtstroom voordeliger dan enkeltarief?

Vroeger kon men met dag en nachtstroom behoorlijk besparen, maar tegenwoordig is het financiële voordeel van dag en nachtstroom niet meer zo groot. Het prijsverschil tussen dag en nachtstroom en gewone stroom komt namelijk steeds dichter bij elkaar te liggen. Er zijn zelfs energieleveranciers waarbij dag en nacht stroom helemaal niet meer rendabel is.


Hoe kan ik omschakelen naar enkeltarief?

Om over te stappen op enkeltarief, hoef je alleen maar je energieleverancier te bellen. Na de overstap betaal je voor het totale stroomverbruik het enkeltarief.

Wanneer gaat mijn daltarief in?

Het telwerk van een dubbele meter schakelt automatisch op een bepaald tijdstip om van dag- naar nachttarief en andersom. Deze tijdstippen verschillen per regio.

 

Uitzonderingsgemeenten

Naast Noord-Brabent en Limburg zijn er een aantal gemeenten waar het daltarief ook al om 21.00 ingaat. Dat geldt voor de volgende gemeenten: Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, De Kaag, Zilk, Hazerswoude, Hillegom, Hoogmade, Katwijk, Koudekerk aan den Rijn, Langeraar, Leiden, Leiderdorp, Leimuiden, Lisse, Moerkapelle, Nieuwe Wetering, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noorden, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Oud Ade, Oude Wetering, Papenveer, Rijnsaterwoude, Roelofarendsveen, Sassenheim, Ter Aar, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond, Wassenaar, Woubrugge, Zevenhoven, Zevenhuizen en Zoeterwoude.

Vergelijk dag-nacht tarieven

Bekijk uw besparing

Zojuist overgestapt

 • 16:16 uur Dhr. E uit Nieuw-Lekkerland is overgestapt
  naar Budget Energie en bespaarde € 114,61
 • 15:16 uur Dhr. A uit Doetinchem is overgestapt
  naar Vrijopnaam en bespaarde € 67,36
 • 14:12 uur Dhr. H uit Bunschoten-Spakenburg is overgestapt
  naar UnitedConsumers en bespaarde € 426,46

 • naar en bespaarde