Zoveel macht hebben Nederlanders op de energiemarkt

Consumenten moeten meer macht krijgen op de energiemarkt, vinden leden van het Europese Parlement. Zij dienden vorige maand een resolutie in met een ‘nieuwe deal voor energieconsumenten’. Daarin staat onder meer dat mensen makkelijker energie moeten kunnen vergelijken en er een eind gemaakt moet worden aan de energie-armoede. Maar hebben we het in Nederland niet eigenlijk al heel goed voor elkaar?

Hoe zit het precies?

We moeten efficiënter met energie omgaan en de energiemarkt moet bovendien transparanter worden, vindt de Europese Commissie. Om dat te kunnen realiseren, moet er heel wat op de energiemarkt gebeuren. Eén van de genoemde maatregelen is het vergemakkelijken van energie vergelijken. Wat ziet de Europese Commissie het liefst en hoe is dat in Nederland al geregeld?

Je moet recht hebben aan het lokale elektriciteitsnetwerk verbonden te worden

In Nederland is het afhankelijk van je postcode bij welke netbeheerder je wordt aangesloten. Hiervoor kun je niet zelf kiezen. Ga je verhuizen en valt jouw nieuwe postcode onder een andere netbeheerder? Dan wordt je dus ook aan het lokale elektriciteitsnetwerk verbonden. Check!

Aan prijsregulatie moet een einde komen

Om makkelijk te kunnen wisselen van energieleverancier, moet de regulering van energieprijzen stoppen. Gelukkig is dat in Nederland sinds 2004 al het geval. Sinds juli 2004 mogen energieleveranciers hun eigen prijzen vragen. Energieleveranciers.nl is sinds die tijd al actief, dus we mogen jou al meer dan tien jaar van de beste prijzen voorzien, een groot pluspunt dat het gevolg is van deze liberalisering.

Je moet kunnen kiezen uit een lijst met energieleveranciers uit je eigen regio

Wanneer je energie gaat vergelijken, kun je kiezen uit een lijst met grote en kleine energieleveranciers. Als je wenst energie uit je eigen regio te ontvangen, is dat ook mogelijk. Zo kun je bij Pure Energie kiezen welke windmolen jouw energie gaat leveren en kun je bij Engie kiezen of jouw energie wordt opgewekt met de zon in Zwolle of met de wind uit Groningen. Bovendien zijn er nog tal van kleinere, lokale initiatieven bij wie je energie kunt afnemen.

Je moet makkelijk en snel kunnen wisselen van leverancier

Snel je gegevens invullen, de goedkoopste energieleverancier kiezen en direct overstappen. Bij elkaar duurt het nog geen kwartier. Bovendien krijg je eerlijke informatie en weet je direct wat je moet gaan betalen. Het overstappen zelf gaat dus heel snel, al ziet de Europese Commissie het liefst dat de overgang naar je nieuwe energieleverancier sneller verloopt.

Je hebt recht op duidelijke informatie en moet je contract kunnen annuleren

Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op de energiemarkt, waaronder ook vergelijkingssites vallen. Alles moet eerlijk gebeuren en bovendien bieden we je eerlijke informatie aan. Wanneer je energie gaat vergelijken, krijg je een transparant overzicht van wat je moet betalen en wat je aan korting krijgt. Wel zo makkelijk! Daarnaast heb je in Nederland je als consument recht om binnen veertien kalenderdagen je contract te annuleren als je via internet een energiecontract afsluit. Mocht je dus onverhoopt de verkeerde keuze hebben gemaakt, dan kun je kosteloos je contract beëindigen.

 Wat kunnen we nog verbeteren?

Als het aan de Europese Commissie ligt, moet jij als consument binnen drie weken gebruik kunnen maken van het nieuwe energiecontract nadat je bent overgestapt. In Nederland duurt het overstappen nog gemiddeld vier tot zes weken. Buiten het feit dat men makkelijker moet kunnen vergelijken en overstappen, moeten we onder meer ook energie besparen. Gemiddeld gaat 6.4% van de uitgaven van consumenten binnen de EU, naar de energierekening. De Europese Commissie vindt daarom dat slimme meters moeten worden ingezet om consumenten de kans te geven hun energieverbruik in de gaten te houden. Nu kun je als consument zelf een slimme meter aanvragen, maar je krijgt hem nog niet standaard bij een contract.

Vrije keuze geeft macht

Als je de Nederlandse energiemarkt afzet tegen de voorstellen van de Europese Commissie, doet Nederland het goed. Wij als onafhankelijke energievergelijker vinden het belangrijk dat de consument de beste keuze kan maken op basis van eerlijke en transparante informatie. Energieleveranciers.nl draagt daar al sinds 2004 haar steentje aan bij. De introductie van Aanbod op Maat in juli 2015 heeft de positie van de consument nog verder versterkt. Dit heeft er namelijk voor gezorgd dat energieaanbiedingen nog transparanter en vergelijkbaarder zijn geworden.

In Nederland is het heel eenvoudig en makkelijk om over te stappen van energieleverancier. Dat geeft de consument de meeste macht. Door over te stappen ontstaat er veel meer concurrentie waardoor energieleveranciers meer hun best doen om u als nieuwe klant te werven of als bestaande klant te behouden. Dat kan door klantvriendelijke dienstverlening te bieden en goede producten met goedkope tarieven en aantrekkelijke actiekortingen.

In de afgelopen jaren hebben we duizenden consumenten kunnen helpen in het kiezen van een goedkoper energiecontract. Wil jij ook het totaalbedrag op je energierekening verlagen? Start dan met energie vergelijken en stap direct over.

Reageer