Zonnepanelen-monitoren-met-SunData.png

Werken jouw zonnepanelen goed?

Hoe goed wekken jouw zonnepanelen stroom op? Waarschijnlijk een vraag waar je niet direct een duidelijk antwoord op hebt, maar het is wel een relevante vraag. Want net als alle andere technische producten kunnen zonnepanelen stuk gaan of is er onderhoud nodig. Anders wekken ze minder stroom op. Gelukkig zijn er monitoringsystemen zoals die van SunData waarmee je de zonnepanelen kunt controleren. Dit innovatieve bedrijf wil ervoor zorgen dat zonnepanelen goed blijven functioneren zodat ze zoveel mogelijk stroom opwekken. Ik ging langs bij Joris, een van de vier oprichters, en hij legde mij precies uit waarom het voor zonnepanelenbezitters belangrijk is om te ze monitoren.

10% meer opbrengst

“Goed gemonitorde installaties wekken 10 procent meer zonnestroom op dan niet-gemonitorde installaties”, zegt Joris. Stel dat je een zonne-installatie hebt die 3000 kWh stroom moet opwekken, maar door een storing wek je 10 procent minder op. Dit komt neer op 300 kWh. Daarmee duurt de terugverdientijd van je investering in zonnepanelen langer, maar ook wordt er minder groene stroom geproduceerd dan mogelijk is. Wanneer alle zonne-installaties in Nederland hiermee te maken hebben, lopen we behoorlijk wat duurzaam geproduceerde kWh’s mis.

 

Sundata monitort jouw zonnepanelen

De jongens van SunData

Regelmatig je zonnepanelen controleren levert je dus veel op. Hiervoor is het belangrijk dat er een eenvoudige tool is om dit te controleren; die tool biedt SunData aan. SunData verzamelt via de omvormers van zonne-installaties gegevens over hoeveel stroom alle zonnepanelen in Nederland opwekken. Met deze informatie geven ze een indicatie over hoe jouw zonnepanelen het doen ten opzichte van andere zonne-installaties. Zodra er iets aan de hand is zoals een storing of als er een schoonmaakbeurt nodig is, krijg je een seintje via je installateur. Geen zorgen, je hoeft niet zelf de technische kennis in huis te hebben om zonnepanelen te repareren of zelf met een spons aan de slag om ze schoon te maken. Dit kun je overlaten aan de installateurs.

Zonnepanelen monitoren

Zonnepanelen kunnen op den duur stuk gaan. Het zijn technische producten die net als een auto een onderhoudsbeurt nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven werken. Joris vergelijkt het ook wel met een kolencentrale:

“In kolencentrales lopen onderhoudsmensen die controleren of ketels efficiënt stroom produceren. Ook voor de inmiddels 500.000 installaties in Nederland zijn controleurs nodig om de energieproductie in de gaten te houden,

maar met zoveel installaties is het wel een uitdaging. Gelukkig maken data over zonne-energie en de digitalisering het monitoren mogelijk en dat is waar wij ons met SunData mee bezig houden.”

Een deel van de zonnepaneeleigenaren monitort regelmatig zijn zonnepanelen, maar Joris ziet ook dat een gedeelte zich hier niet mee bezighoudt. Voordat de zonnepanelen worden aangeschaft, verdiept de koper zich er goed in: wat kost het? Wat brengt het op? Zijn de zonnepanelen eenmaal geïnstalleerd, dan wordt er nauwelijks meer naar omgekeken en is het maar de vraag of ze hun werk goed doen. Voor deze groep is een goed monitoringssysteem dat automatisch een bericht stuurt bij een storing extra belangrijk.  

Kun je er niet vanuit gaan dat zonnepanelen hun werk doen?

In de ideale situatie worden je zonnepanelen geplaatst en werkt alles de komende 25 jaar naar behoren. Maar zoals gezegd is het een technisch product en kunnen zich situaties voordoen waarin zonnepanelen minder goed presteren. Ik noem er een paar:

  • Er is een (niet-zichtbare) breuk in het zonnepaneel ontstaan tijdens het transport of de installatie;
  • Een fikse hagelbui beschadigt een aantal zonnepanelen;
  • Door sneeuw of schaduw werken de zonnepanelen niet goed;
  • De kwaliteit van de omvormer is niet goed;
  • Een zonne-installatie is niet aangesloten op het energienet waardoor jij wel opwekt, maar die stroom niet zelf kan verbruiken of terugleveren.

Wanneer je niet doorhebt dat je zonnepanelen minder goed presteren, scheelt het je op de lange termijn een behoorlijke hoeveelheid stroom. SunData ziet dit als een gemiste kans en daarom gaat zij voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Want al liggen er een miljoen zonnepanelen op alle daken in Nederland, als de helft ervan niet optimaal werkt is dat zonde.

Het verschil met monitoringsystemen van installateurs

Mogelijk heeft jouw installateur al een monitoringsysteem. Dus wat is dan het verschil met het systeem van SunData? Joris geeft aan dat die installateurs per type omvormer een ander systeem gebruiken. Biedt een installateur meerdere omvormers aan dan werkt hij ook met meerdere systemen. In de praktijk werkt dit lastig, waardoor niet iedere klant op de hoogte wordt gebracht als er een storing is. SunData vereenvoudigt dit proces door met één overzichtelijk monitoringsysteem te werken waar ook installateurs gebruik van maken. Zo wordt het voor alle partijen eenvoudig om de zonne-installaties in de gaten te houden.  

Wat SunData motiveert

Ik ben benieuwd wat de mannen van SunData beweegt om een bedrijf op te starten dat zich richt op zonnepanelen. Ten eerste willen ze dat iedere geplaatste zonnepaneel maximaal bijdraagt aan de opwek van duurzame energie. “De duurzame energietransitie is ingezet om ons te bevrijden van vervuilende en eindige fossiele energiebronnen. Met de beschikbare technologie uit de zonne-energiesector en de technologie uit de data-analyse sector willen we ervoor zorgen dat de zon een betrouwbare energiebron wordt.” Joris noemt nog een interessante reden op die voor hem belangrijk is:

“Gemeenschappen in onder andere Zuid-Amerika worden ontwricht door de Europese vraag naar fossiele brandstof zoals kolen. Er zijn schrijnende verhalen van families die moeten verhuizen doordat de kolenmijn verder uitgebreid wordt. Daarnaast halen Europese energiemaatschappijen grondstoffen op plekken waar de arbeidsomstandigheden slecht geregeld zijn. In mijn ogen is dit achterhaald en volstrekt onnodig. We hebben toegang tot nieuwe schone technologieën zoals zonne-energie. Laten we daar optimaal gebruik van maken. Met ons initiatief om de kwaliteit van de zonne-energieproductie beter te monitoren, vergroten we het vertrouwen in deze relatief nieuwe vorm van duurzame energie. Als we zonne-energie kunnen ontdoen van de mythes en aantonen hoe effectief het is, zullen we sneller een schone samenleving bereiken. Dát vind ik belangrijk.”

Tijd om je zonnepanelen te controleren

Zoals met alle technische producten kan er dus iets misgaan met je zonnepanelen zonder dat je er erg in hebt. Daarom is een goed monitoringssysteem belangrijk. Hopelijk verzorgt de installateur dit al voor je. Is dat nog niet het geval, wijs dan je installateur op de service van SunData. Zodat jij zeker weet dat ze goed gecheckt worden en je zoveel zonne-energie opwekt als mogelijk is!

Hoe zit het met jouw zonnepanelen?

Heb jij zonnepanelen? Ik ben erg benieuwd of ze het goed doen en of je ze checkt. Kreeg jij weleens een bericht omdat er een storing was met je zonnepanelen? Wat was er aan de hand en wat heb je toen gedaan? Leuk als je hieronder een reactie achterlaat!

Ook al wek je zelf zonnestroom op, het is altijd handig om voor je verbruik dat je wel van het energienet haalt een energiecontract te hebben met de laagste energietarieven. Laten wij toevallig een online energievergelijker hebben. Dus maak binnen 1 minuut een vergelijking en zie direct wat het voordeligste aanbod voor jou is.

Energie vergelijken doe je bij Energieleveranciers.nl

3 comments

Niek van der Snoek - 14 juni 2018 Reageer

L.S.
Ik heb in 2011 een aantal zonnepanelen met micro omvormers aangeschaft.
de micro omvormers zijn van chinese makelij van de fa. INVOLAR
Die heeft op gegeven moment de stekker eruit gehaald en sindsdien vaar ik blind
dit zit me niet lekker en vandaar mijn vraag of hier opnieuw een monitoring systeem aan kan worden gehangen
Dank voor uw respons!
mvg
Niek

Onder - 26 juli 2018 Reageer

Ja hallo
Ik heb 15 zonnepanelen van bisol met 270 wp. Een omvormer van solis 4g met twee groepen. Dan zou je denken dat ik ruim boven 4000 wp meot komen. Maar nee. Het is vandaag volop zon en 29 graden. Het maximale opbrengst is 2680 wp. Wat kan hier de reden zijn. De producten zijn nieuw.

Annemieke - 31 juli 2018 Reageer

Hoi, anders dan je zou verwachten wekken je zonnepanelen niet de meeste stroom op als het zo warm is. Hoe warmer het is, hoe minder stroom er opgewekt wordt. Over dit onderwerp heb ik onlangs nog een blog geschreven: https://www.energieleveranciers.nl/blog/opbrengst-zonnepanelen/. Waarschijnlijk interessant voor je om te lezen! Groeten Annemieke – Energieleveranciers.nl

Reageer