Zonnepaneel_dak.png

Zonnepanelen kopen; now or never?

Dit ben ik op mijn dak; zonder zonnepanelen. Al jaren dimdammen mijn eega en ik over het aanschaffen van zonnepanelen. Wel doen, niet doen, wat is het juiste moment? Hoelang blijven we hier nog wonen? Met als gevolg dat we al 8 jaar in dit huis wonen en nog steeds geen zonnepanelen hebben. Herkenbaar?

Huidige regels rondom zonnepanelen

Op dit moment is alles rondom het aanschaffen en gebruiken van zonnepanelen eigenlijk best prima geregeld. Er zijn veel specialisten op het gebied van zonnepanelen en de panelen zelf worden technisch gezien steeds beter én goedkoper.

Daarbij mag je de btw op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen (21%) terugvragen bij de Belastingdienst.

Op dit moment, anno 2018, heb je nog het voordeel van salderen. Je levert de stroom, die je op dat moment zelf niet nodig hebt, terug aan het energienet. De teruggeleverde kWh’s worden afgetrokken van de kWh’s die wel hebt verbruikt. Verbruik je dus 3.500 kWh in een jaar en lever je 2.000 kWh terug, dan betaal je nog voor het verbruik van 1.500 kWh aan je energieleverancier. (Wil je dit restant  kWh’s voor een zo laag mogelijk tarief? Overstappen naar een nieuwe leverancier levert je het meeste voordeel op. Zoek een mooie groene uit, dan ben je helemaal duurzaam bezig!)

Maar er gaat nogal wat veranderen in 2020 heeft Minister Wiebes aangekondigd…

 

Zonnepanelen in de toekomst

Eric Wiebes, onze minister van Economische Zaken en Klimaat, besloot dat er wat moest veranderen. De huidige salderingsregeling wordt namelijk te duur voor het Rijk. Er komen steeds meer zonnepanelen bij en de panelen worden alleen maar goedkoper. Door de huidige manier van terugleveren aan het net daalt de terugverdientijd naar 4 jaar in 2025. Hierdoor ontstaat overstimulering.

Wat stelt Wiebes nu bedacht voor aan de huishoudens met zonnepanelen?

Geen salderingsregeling meer maar een terugleversubsidie. Op dit moment buigt hij zich nog over de details, die moeten deze zomer bekend worden. Dit is wat we tot nu toe weten over deze subsidieregeling:

  • Opgewekte stroom zelf verbruiken blijft het meest interessant (hierover betaal je geen belasting)
  • Er wordt jaarlijks een subsidieplafond vastgesteld
  • De hoogte van de subsidie moet nog worden vastgesteld. Wiebes wil hiervoor een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar aanhouden
  • De kans is groot dat een slimme meter verplicht wordt
Zonnepanelen kopen; ja of nee

Mijn buren hebben ze al wel… 

Wat is wijsheid?

Ja dames en heren, zeg het maar; wat is nu wijsheid? Zonnepanelen wil je volgens mij het liefst in het begin van de lente/zomer leggen. Dan heb je er direct het meeste profijt van. Maar op dit moment is er nog niets bekend over de hoogte van de subsidieregeling.

En als dit straks wel bekend is, ergens deze zomer, wat is dan een acceptabele hoogte? Wanneer ga je over tot aanschaf en wanneer besluit je dat niet te doen?

Dan is er ook nog dat andere puntje; als we tóch binnen een jaar of 5 verhuizen; wordt je huis wel echt meer waard met zonnepanelen? Voor mij werpt dit vooral meer twijfels op waardoor ik de aanschaf van zonnepanelen tot nu toe alleen maar uitstel.

(Dit alles los van het milieuaspect want om die reden had iedereen zijn dak gister vol moeten leggen.)

 

Heb jij goede tips voor mij?

6 comments

Matheis - 23 juni 2018 Reageer

Hallo,
Iedereen lijkt te vergeten dat de terugleversubsidie voor de belastingdienst inkomen is in Box-1 en dat hier ook nog premie voor de ZvW(=Zorgverzekeringswet) over moet worden betaald.
Daar de RvO (Rijksdienst voor OndernemendNederland) deze subsidie naar alle waarschijnlijkheid gaat uitbetalen, is een informatie uitwisseling tussen de ene overheidsdienst en de andere kinderspel.
Het zal zelfs invloed hebben op toeslagen voorwie het betrefd.

Ik zou graag willen dat die zogenaamde terugverdien tijd eens echt objectief wordt berekend. Misschien verdien je wel niks terug.

Er is nog meer te vertellen maar dat wellicht in een volgende post.

Matheis

Marije - 25 juni 2018 Reageer

Hoi Matheis, bedankt voor je goede reactie. Ik zit zelf niet helemaal in deze Belastingregels heb nav jouw reactie een belletje naar de Belastingdienst gedaan :).
Het klopt inderdaad dat als dit een bron van inkomen is dit in Box 1 valt met premie ZvW. Tegen de tijd dat er meer bekend is over de vorm van de terugleversubsidie ga ik hier hier een nieuw bericht aan wijden. Ben ook wel erg benieuwd. Kortom, wordt vervolgd.

Vriendelijke groet, Marije

Matheis - 25 juni 2018 Reageer

Hallo Marije.

Het doet me deugd dat je direct aan feitenonderzoek doet en de belastingdienst hebt gebeld.

Hierbij dan het beloofde vervolg. Het is nogal een verhaal maar ik denk dat je voor je volgende blog dan weer beter geinformeerd bent. Ongeacht je eigen keuze.
Overigens stond afgelopen weekend ook een artikel in de telegraaf over het effect van korting op toeslagen bij vergoeding aardbevingschade groningen. Ook een leuk artikel over zonnepanelen en de effecten van de nieuwe maatregelen in businessinsider.

Het voorbeeld:
huurwoning woont een gezin :
man: geboren 01-01-1990 Hij is kostwinner met een jaarinkomen van 20.000 euro per jaar
vrouw: geboren 01-01-1990 Verdiend 10.000 euro per jaar
2 kinderen allebei geboren op 01-01-2011. De huur bedraagt 575 euro per maand. Geen service kosten.
Er is 0 euro spaargeld.
Zie toeslagen rekenhulp belastingdienst.
Huurtoeslag – 95 euro per maand
kindgebonden budget – 123 euro per maand
kinderopvangtoeslag – 0 euro per maand
zorgtoeslag – 69 euro per maand
Totaal: 287 euro per maand = 3444 euro per jaar.

Men speelt in de staatsloterij en wint 40.000 euro. Een adviseur rekend hun voor dat investeren in zonnepanelen zeer lonend is. Hij verteld hun dat hun spaargeld onder de 30.000 euro moet zakken om gebruik te mogen houden van de huursubidie. Men heeft reeds 3x25A in de meterkast met de ouderwetse draaischijfmeter die men graag wil behouden (directe saldering) en de woning heeft een zeer diepe en brede tuin (bestaat nog in de provincie). De verhuurder wil geen panelen op het dak maar in de tuin is geen enkel probleem. De panelen kunnen goed zuid georienteerd worden. Uit een berekening volgt dat naast de huidige verbruik van 4000kWh per jaar men nog een paar IR-panelen wil installeren waardoor het verbruik op 5200 kWh per jaar uitkomt. De adviseur komt met een installatie van 20 panelen, elk 295 Wp (=5900 WP per jaar). Dit geeft zo’n 5200 kWh per jaar en daarmee is de woning energie(elektrisch) neutraal. Om de omvormer over een lange periode te garanderen koopt men er een garantieperiode voor 20 jaar bij. Ook worden de panelen van optimizers voorzien ivm soms lichte schaduwlast.
Al met al komt de netto investering (btw wordt teruggevraagd) uit op 10.500 euro inclusief installatie (dit is ook in het echt bij mij het geval).

En ja hoor de installie doet wat wordt verwacht. Het verbruik en opwekking wordt door de draaistroommeter gesaldeerd en het kWh verbruik komt keurig uit op 0 na een jaar.

De tijdmachine naar het jaar 2021 (1 jaar na ingang terugleversubsidie). Om de terugleversubsidie van het RvO te verkrijgen is in de woning een dubbel digitalemeter geplaatst.
Na 1 jaar heeft deze digitalemeter de volgende uitslag:
Opgenomen van het net 3333 kWh
Teruggeleverd aan het net 3333kWh
De andere ongeveer 1900 kWh is direct verbruik bij opwekking.
Er volgt een rekening van het energiebedrijf voor de gebruikte 3333 kWh
En voor de geleverde 3333 kWh krijgt men 15 cent per kWh is ongeveer 500 euro terugleversubsidie.

De belastingeffecten:
36.55% loonbelasting over 500 = 182.75 euro
5,65% Zorgverzekeringswet over 500 = 28.25 euro
Netto over: = 500 – 182.75 – 28.25 = 289 euro

Gezin (bruto inkomen wordt nu 30.500):
Huurtoeslag – van 95 euro per maand wordt nu 0 euro (huursubsidie vervalt ivm bovengrens)
kindgebonden budget – 123 euro per maand wordt nu 120 euro
kinderopvangtoeslag – 0 euro per maand
zorgtoeslag – 69 euro per maand wordt nu 63 euro
Totaal: 287 euro per maand wordt nu 183 euro per maand
De 500 terugleversubsidie is netto geworden: 289 – (12*104) = -959 euro per jaar (men schiet erbij in en niet te zuinig ook.) Uiteraard moet de energieleverancier ook nog betaald worden voor de gebruikte elektriciteit. Dit kost dus veel geld.
Bij lager inkomens is het effect minder dramatisch maar reken het maar uit voor jezelf. Bij hogere inkomens is de impact van de toeslagen minder tot nihil.

Voor beide geldt dat ook de afschrijving nog moet plaatsvinden. Hoe je dit in 7 jaar terug verdiend is mij een raadsel? Wellicht de oude draaischijf houden en de teveel zoveel mogelijk opsouperen!

Oh ja: tot dit jaar 2018 krijgt elke elektra gebruiker nog een belastingkorting (dit is al vele jaren het geval) van zo’n 373 euro op de energierekening. Deze wordt komend jaar (de regering wilde dit al dit jaar doen maar hebben het een jaar uitgesteld) verlaagd met zo’n 6 tientjes. Daarbij wordt de ODE (Opslag duurzame Energie) verhoogd waardoor een gemiddeld gezin die zo’n 3500 kWh verbruik ongeveer nogmaals 90 euro duurder uit is.
In mijn voorbeeld gezin onder de oude draaischijf saldering is men deze 90 euro niet kwijt. In de nieuwe situatie met dubbele digitale meter wel. Ook dit bedrag zou je in de berekening mee moeten nemen.

Volgende post en tevens laatste: Wat de consument niet weet over een zeer laag gasverbruik. Een verhaal uit eigen ervaring.

Met vriendelijke groet Matheis.

Marije - 3 juli 2018 Reageer

Beste Matheis,

Wauw, bedankt voor je enorm uitgebreide reactie. Vooral dit stuk vind ik erg interessant:

De belastingeffecten:
36.55% loonbelasting over 500 = 182.75 euro
5,65% Zorgverzekeringswet over 500 = 28.25 euro
Netto over: = 500 – 182.75 – 28.25 = 289 euro

Dat ga ik in de gaten houden. Bedankt voor deze berekening!

Verder geef je aan dat de belastingkorting verlaagd wordt. Vorige week heeft de Klimaattafel van Diederik Samsom een voorstel gedaan waarin dit bedrag juist omhoog gaat. In dit bericht lees je daar meer over.

Over de ODE heb ik nog niets concreets kunnen vinden maar de kans is wel weer groot dat dit stijgt…

Ben benieuwd naar je ervaring met zeer laag gasverbruik :).

Fijne dag!

Met vriendelijke groet,

Marije | Energieleveranciers.nl

Matheis - 7 juli 2018 Reageer

Beste Marije

De hierbij door mij beloofde derde en voorlopig laatste bijdrage nu t.a.v. een laag gasverbruik.

Een dikke 2 jaar terug zijn mijn vrouw en ik gestopt met werken en hebben een verbouwd boerderijtje met 1 hectare tuinpark gekocht. De woning was uitgerust met vloerverwarming, 2 houtkachels en een “joekel” van een cv-ketel die niet onder de 12 kW terug te regelen was.
Het verbruik van de vorig bewoners was qua gas zo’n 3000 m3.

Het eerste jaar hebben we alleen de verlichting helemaal naar ledverlichting gebracht hiermee kregen we de stroom al terug naar zo’n 2300 kW per jaar. De winter van 2016-2017 hebben we veel eigen hout ongeveer 7 m3 gestookt naast de gas-cv. Het gasverbruik kregen we terug naar 1000 m3. We wilde testen hoe wij de warmtevraag het liefst wilden.

Voorjaar/zomer 2017 is de duurzaamheidstechniek toegepast.
We namen een kleinere gas cv-ketel (met name voor douche/bad/warmwater) en een luchtwarmtepomp. Ook schafte we 6000WP zonnepanelen aan. Dit om de elektriciteit te vereffenen met basis gebruik en gebruik van de warmtepomp.

We vonden de investering om compleet gasloos tegaan nog te hoog.
– Afsluiten van gasnet kost zo’n 600 euro bij de gas netbeheerder.
– Elektricteits uitbreidingmeterkast + leggen nogal lange elektraleiding indicatie installateur 1000 euro (we hebben gelukkig al 3x25A)
– Nieuw fornuis krachtstroom 11kW (thans 6 pits met wokbrander en zeer grote oven). Dit formaat inductie fornuis begint rond de 2000 euro. Daarnaast nog een forse investering in nieuwe kook-/braadpannen ???? euro
– Daar het een 1KWe/5kWthermisch warmtepomp is wilden we bij een koude winter snel bijkunnen verwarmen (Deze kou deed zich in voorjaar 2018 ook voor.).

We hebben wintergordijnen aangeschaft voor alle wookamer-en keukenramen( deze zijn reeds dubbelglas). Ik moet zeggen een stuk goedkoper dan dan HR+++ glas installeren. De gordijnen functioneren uitstekend als isolatie. Daarnaast heb ik een pelletbrander aangeschaft die ik omwissel met de houtkachel in de winter als mijn eigen hout op is. Van mijn eigen afgevallen bladeren/takjes maak ik ook mijn eigen pellets. Dit werkt trouwens ook uitstekend.

Het resultaat van eindafrekening met deel stookseizoen 2017 en 2018 was 480 m3 (Hierbij zat nog zo’n 200 m3 gas van feb-april 2017 bij. Met nog 2 m3 hout en verbazingwekkend 300 kg eigen gemaakte pellets.

Hiermee vielen we onder de 500 m3 en dan krijg je korting op je netwerkkosten van zo’n 50 euro.
Dat dachten we althans. Nee dus. Waarom niet zou je zeggen. Wel hierom:

De netbeheerder geeft door aan de energieleverancier via hun leveranciersdesk het te verwachten SJV(=Standaard Jaar Verbruik). Deze wordt over 3 voorgaande jaren berekend en het gemiddelde is dan je SJV.

Ik stap elk jaar over van energieleverancier ivm de bonus. Toen ik in feb. 2017 overstapte naar de Nuon bleek men mij in te willen schatten voor een 300 euro per maand gebaseerd op o.a. SJV gas waar dus ook de vorig bewoner nog deel van uit maakte. Gelukkig kon ik de Nuon duidelijk maken wat mijn investeringsplannen waren en kreeg ik dit maandbedrag aanzienlijk omlaag. Hoewel dit volgens mijn nog veel verder had gekund. De Nuon speelde een tijdje voor bank! Ik kreeg het teveel betaalde uiteraard terug.

Toen ik de jaarafrekening van de Nuon kreeg zag ik dat ik was ingedeeld in het hoger dan 500 m3 gas tarief. Ik heb hier diverse keren over gebeld en pas naar een aantal keer kon iemand met verstand van zaken mij uitleggen wat de reden was.

Het SJV is een schatting van het gemiddelde en wordt in rekening gebracht bij de energieleverancier die het weer in rekening brengt bij de klant. De netbeheerder mag de SJV schatting wettelijk doen.
Dus ondanks mijn investeringen en meldingen aan het energiebedrijf bleef de SJV overeind. Het trieste is dat indien de Nuon niet hun best hadden gedaan om de netbeheerder van deze duurzaam bezig zijnde klant te overtuigen ik waarschijnlijk dit jaar en wellicht volgend jaar nogmaals in het hoger tarief zou zijn gevallen Ondanks de feitelijke meting en ondanks de duurzaamheidstechnieken.
De netbeheerder is uiteindelijk overstag gegaan en heeft mij vanaf dit jaar onder de 500 m3 gezet. Men vroeg zich nogwel af hoe het kon dat een woning van eerst 3000 m3 nu nog zo weinig gas verbruikte. Ik heb geantwoord dat de netbeheerder welkom was en dat ik hun graag e.e.a wilde laten zien.

SJV-Gas
2016: 2013 t/m 2015 was zo’n 3000 m3 als SJV
Feitelijk verbruik ons 1e jaar zo’n 1000 m3 tot februari 2017 (einde contractlooptijd).

2017: 2014 t/m 2016 (3000 + 3000 + 1000= 7000/3 = ong. 2333 m3 gas als SJV
Feitelijk verbruik ons 2e jaar 480 m3 tot februari 2018 (einde contractlooptijd).

2018: 2015 t/m 2017 (3000+1000+480 = 4480/3 = ong.1493 m3 gas als SJV.

Zoals je ziet was dit jaar en wellicht volgend jaar mijn SJV nog steeds boven de 500 m3 gas volgens de netbeheerder. Gelukkig heeft de Nuon dit nog voor mij kunnen regelen maar ik moest er wel zelf achteraan ondanks de meterstanden en info uitwisseling.
Waarom men niet op de feitelijke meterstand van 480 m3 terug kan boeken van energieleverancier naar netbeheerder is mij een raadsel.
Stel je hebt weken 25 liter benzine getankt voor je auto en dan ineens een week 10 liter waarbij de pomp aangeeft dat je 3 weeks gemiddelde 25+25+10 = 60/3 = 20 liter en je hiervoor laat betalen! De wereld zou te klein wezen.
Deze praktijk passen alle netbeheerders t.a.v. het gas toe.
Qua bedrag lijkt het niet veel in mijn uiterste geval zo’n 3 x ong. 50 euro = 150 euro. Maar denk je de toekomst eens in waarbij vele Nederlanders naar hybride opstellingen gaan als wellicht een betaalbare tussenfase voordat we volledig gasloos gaan. Dit is gratis geld voor de netbeheerders terwijl de jaarlijkse vastekosten toch al stijgen. Soms droom ik dat ik soortgelijke financiele rekeningen naar semi- /overheid diensten zou mogen sturen en dan net doen alsof dat de normaalste gang van zaken is.

Succes met je zoektocht naar je eigen haalbare en betaalbare duurzaamheids investeringen. Ik hoop dat ik je in iedergeval meer achtergrond info heb gegeven.

Groeten van de nog niet gasloze Matheis.

Marije - 30 juli 2018 Reageer

Beste Matheis,

Wegens mijn vakantie een wat verlate reactie maar niet minder gemeend. Wederom enorm bedankt voor je uitgebreide uitleg. De 500 m3 gastarief-schaal vind ik ook wel een interessant onderdeel. Ook dit is het uitzoeken en en een nieuw blog waard. Na jouw uitleg en de zaken die in het Klimaatakkoord voorbijkomen neigt mijn voorkeur op dit moment naar de aanschaf van een warmtepomp.

Echt leuk om te lezen hoe goed jullie hier mee bezig zijn. Het lijkt me een mooie uitdaging om een dergelijke woning zo zuinig mogelijk te krijgen. En wat goed dat je elk jaar wisselt van leverancier :).

Heel veel succes bij jouw weg naar duurzaamheid en nogmaals dank voor je bijdage.

Met vriendelijke groet,
Marije

Reageer