zonnepanelen_sjaak.png

Voor zonnepanelen ben je nooit te oud

Dat je nooit te oud bent voor zonnepanelen bewijst Sjaak. Hij is 70 jaar, gepensioneerd en woont in een groot huis in Noord-Holland. Hij besloot afgelopen winter om zonnepanelen op zijn dak te installeren. Dit is nou een typisch voorbeeld van een oudere generatie die wil dat jongere generaties ook nog lang met deze aardbol toekunnen. Daarnaast is het Sjaak uiteraard ook om het geld te doen:

‘Over je centen op de spaarrekening krijg je nauwelijks rente, dus waarom zou ik het niet doen?’

 

Gelijk heeft hij! Want voor de stroom die je zelf opwekt, hoef je niet te betalen. Dat wordt een lekker lage energierekening dus. Afgezien van het feit dat je eerst geld investeert in de zonnepanelen natuurlijk.

De beste dag om bij Sjaak en zijn zonnepanelen langs te gaan is op een mooie zonnige dag. Dus dat doe ik dan ook. Hij heeft twaalf zonnepanelen op zijn dak die er netjes bijliggen:

‘Mijn dak ligt ideaal op het zuiden en ik kon twaalf zonnepanelen precies op één lijn plaatsen. Hoog op mijn dak. Dus de installatie ziet er ook nog eens ‘knap’ uit’.

 

Voor zonnepanelen ben je nooit te oud

 

€600,- minder kwijt aan stroom

De twaalf zonnepanelen hebben Sjaak €4200,- gekost, exclusief btw. In 6,5 jaar heeft hij zijn investeringen terugverdiend. In totaal wekken de panelen 3340 kWh stroom op; ruim 250 kWh per paneel. Ze wekken net iets minder op dan zijn totale energieverbruik. Hierdoor kan hij de stroom die hij opwekt, terugleveren op het energienet voor hetzelfde bedrag als waarvoor hij stroom afneemt van het energienet. Dit heet salderen. Hij verwacht dat de zonnepanelen zijn energierekening verlagen met €600,- per jaar.

Van nieuwsgierig naar echte zonnepanelen op het dak

“Op internet zag ik een advertentie over zonnepanelen. Ik liet mijn gegevens achter en vervolgens werd ik gebeld met de vraag of het oké was als er drie verschillende installateurs langs zouden komen voor een zonnepanelencheck. Dat vond ik prima, want het was toch vrijblijvend.”

‘In eerste instantie was ik alleen nieuwsgierig naar zonnepanelen. Ik had er geen enkel verstand van: welk type de beste is, welke omvormer je het beste kunt kiezen. Door drie partijen langs te laten komen, werd ik langzaamaan wat wijzer. Dus toen ik drie offertes had en ik er meer over wist, dacht ik: ik doe het!’

Salderen en terugleververgoeding

Sjaak wilde niet meer dan twaalf zonnepanelen, want dan zou hij meer stroom opwekken dan hij verbruikt en voor dit overschot aan energie ‘vang je zowat niks’ zegt Sjaak.

Dat klopt, want voor dat overschot ontvang je een terugleververgoeding en die levert je minder op dan salderen. De stelregel is dat jij net zoveel kWh mag salderen als jij in totaal verbruikt aan stroom.

  • Dus wek jij 3000 kWh op en verbruik jij 3000 kWh, dan wordt dit volledig tegen elkaar weggestreept.
  • Wanneer jij 3500 kWh opwekt en 3000 kWh verbruikt, dan mag je tot 3000 kWh salderen en krijg je voor de overige 500 kWh een terugleververgoeding,

De terugleververgoeding per kWh is ‘kaal’ (zonder belasting en btw) en ligt rond de vijf eurocent. Een veel lager bedrag dan het salderingsbedrag, want daar zitten de energiebelastingen en btw wel bij in. Dus krijg je voor een deel van je opgewekte stroom een terugleververgoeding, dan wordt de terugverdientijd van je zonnepanelen langer.

Vanaf 2020 verandert de salderingsregeling.

In 2020 verandert de salderingsregeling in een subsidieregeling. Waarschijnlijk betalen eigenaren van zonnepanelen dan wel energiebelastingen. Hoe de nieuwe regeling er exact uit gaat zien, moet nog duidelijk worden. Sjaak maakt zich nog niet zo druk om de salderingsregeling die op de schop gaat. ‘Ik zie het tegen die tijd wel, want daar kan ik toch niks aan doen.’

Zijn zonnepanelen waren sowieso een goede keuze:

‘De belasting op energie gaat de komende jaren omhoog, want al die duurzaamheid in Nederland moet ook betaald worden. Dus stel dat ik geen zonnepanelen installeerde, dan werd mijn energierekening alsmaar duurder.’

Dit leg ik even uit. Het financiële voordeel van zonnepanelen is dat je op dit moment geen energiebelastingen en btw betaalt over de stroom die je zelf opwekt en verbruikt. Dit is erg voordelig, want het zijn de grootste kostenposten van je energierekening en de komende jaren stijgen die kosten.

Voor de mensen zonder zonnepanelen wordt de energierekening steeds duurder omdat zij niet onder de energiebelastingen uitkomen. Als de salderingsregeling vanaf 2020 wijzigt, betalen de zonnepanelen eigenaren waarschijnlijk ook weer energiebelastingen en worden die kosten over de gehele bevolking verdeeld, zoals vroeger. Maar juich niet te vroeg, want het concrete voorstel voor de opvolger van de salderingsregeling moet we nog te horen krijgen.

Reparatieservice en inzicht in zijn opwek

Vooralsnog doen de zonnepanelen van Sjaak hun werk goed. Hij kan dagelijks online inzien hoeveel stroom hij opwekt. Wanneer er iets aan de hand is met de zonnepanelen, als een paneel bijvoorbeeld beschadigd is door een harde hagelbui, krijgt zijn installateur een seintje en komt hij langs om het te repareren. Een goede service dus!

Uiteindelijk wil Sjaak kleiner wonen. Ik vraag mij af of hij het niet zonde vindt dat hij net zonnepanelen heeft aangeschaft terwijl hij ze mogelijk niet gebruikt tot ze zijn afgeschreven?

‘Als ik ga verhuizen hebben die zonnepanelen evengoed nog waarde. Het maakt mijn huis aantrekkelijker voor de verkoop en mijn energielabel gaat ook omhoog. Dus er komt weer wat waarde terug.’

Ondertussen heeft Sjaak ook andere maatregelen genomen om zijn huis duurzamer te maken. Dat mocht ook wel aangezien zijn huis van voor 1975 is en daardoor niet energiezuinig is gebouwd. Hij plaatste overal dubbel glas, het dak en de vloer is geïsoleerd en ook liet hij spouwmuurisolatie aanbrengen. Hij zit er warmpjes bij in de winter.

Vind je het een aanrader, de zonnepanelen?

Absoluut, maar je moet wel het geld ervoor hebben. Ik zou er geen lening voor afsluiten. Dus als je het geld hebt: doen! Daarnaast, als de zon schijnt, is iedereen wat vrolijker. Nu ik zonnepanelen heb, word ik op zonnige dagen dubbel zo vrolijk!

Duurzame energie

Voor wie ook duurzame energie wil, maar niet de mogelijkheid heeft om zonnepanelen te plaatsen, zijn er uiteraard de energiecontracten met groene stroom van energieleveranciers. In de online energievergelijker kun je eenvoudig aanvinken dat je 100% groene stroom wilt. Je ziet direct wat voor jou de beste en voordeligste optie is!

Energie vergelijken

Reageer