Blog_paneel-collector.png

Zonnepanelen en zonnecollector; wat is het verschil?

Toen ik nog bij mijn ouders woonde interesseerde energie me geen ….  Wij hadden van die panelen op het dak, die lagen er al op toen wij daar kwamen. Voor mij waren dat zonnepanelen. En er zat een soort tank bij, dat wist ik nog net. Geen idee dat er een groot verschil is tussen zonnepanelen en een zonnecollector. Ik zocht toch maar eens uit hoe het precies zit :).

Duurzaam je eigen energie opwekken

Gelukkig kiezen steeds meer mensen voor duurzame alternatieven op energiegebied. Vaak gaat een eerste keus uit naar zonnepanelen. Op deze manier druk je direct je energieverbruik doordat je zelf stroom opwekt. Toch is het ook de moeite waard om te kijken naar een zonnecollector. En zonnecollector werkt samen met een zonneboiler (groot vat met water). Op deze manier wordt door de buizen in de collector je water in de boiler opgewarmd. Je hoeft dan dus geen gas te verstoken met je CV-ketel om water op te warmen. Zo neemt je gasverbruik enorm af.

Voor zowel de aanschaf van zonnepanelen als een zonneboiler kun je financieel voordeel ontvangen. Bij zonnepanelen vraag je de btw terug bij de Belastingdienst. Dat is 21% van de aanschaf en installatie. Voor een zonneboiler  kun je de ‘Investeringssubsidie Duurzame Energie’ aanvragen tot eind 2020. Alleen de apparaten op de lijst van de RVO komen in aanmerking voor subsidie. Het is dus voor aanschaf verstandig om je hierin te verdiepen. Het subsidiebedrag bedraagt ongeveer €500,-.

Verschil zonnepaneel zonnecollector

Ze lijken van buitenaf misschien op elkaar maar het grootste verschil tussen een zonnepaneel en een zonnecolector is dat de één zorgt voor het opwekken van stroom en de ander voor het warm maken van water.

Het paneel van een zonnecollector bestaan uit buizen met vloeistof die opwarmt hiermee wordt water in de zonneboiler opgewarmd. Hiermee bespaar je dus op je gaskosten.

Het paneel van een zonnepaneel bestaat uit vierkante vlakjes. Er zitten twee lagen in dit paneel waartussen een stroom gaat lopen onder invloed van de zon. Dit is de elektriciteit die wordt opgewekt. Dit kun je direct gebruiken in je huishouden of terugleveren aan het energienet als je het op het moment zelf niet nodig hebt. Daardoor bespaar je aanzienlijk op je elektriciteitskosten.

 

Welk alternatief past er bij jou?

Welk alternatief het best bij jou past is afhankelijk van je woning en je budget. Wat overigens niet wil zeggen dat een zonnecollector en zonnepanelen niet samengaan, want dat kan prima.

MilieuCentraal berekende wat de kosten en opbrengsten zijn met een budget van €3.000,-

Kosten (eenmalig)  Besparing in   kilo’s CO2 per   jaar Besparing in euro’s per jaar Benodigd dakoppervlak
6 zonnepanelen €3.000  700 kilo €270 10 m2
Zonneboiler (4 personen) €3.300 (met subsidie €2.200)  450 kilo €140 3,5 m2

 

Goedkope energie

Je doet je best zoveel mogelijk energie zelf, op een duurzame manier op te wekken. Maar zolang we nog geen ‘nul-op-de-meter-woning’ hebben, zijn we toch nog afhankelijk van energieleveranciers. Wil jij de energie die je nog nodig hebt van buitenaf zo goedkoop (en zo groen) mogelijk ontvangen? Zorg dan dat je begint met energie vergelijken. Overstappen naar een andere leverancier zorgt ervoor dat jij een goedkoop energiecontract krijgt!

Energie vergelijken

Reageer