140218-Zonnepanelen.png

Zonnepanelen: de voor- en nadelen

Je kan er bijna niet meer omheen: zonnepanelen. De prijzen dalen, er komen steeds meer aanbieders en er zijn allerlei maatregelen om de installatie van zonnepanelen te bevorderen. Maar wat zijn nou precies de voordelen van zonnepanelen? En wat zou een reden kunnen zijn om geen zonnepanelen te nemen?

Zonnepanelen

De voordelen

VoordeelJe kiest voor duurzame energie
Door zonnepanelen te installeren weet je zeker dat de stroom die je nu gebruikt ook echt groene stroom is. Je bent echt duurzaam bezig zonder dat je er zelf veel moeite voor moet doen.

VoordeelMet zonnepanelen verdien je geld
Op termijn leveren zonnepanelen geld op. Je bespaart namelijk fors op je energierekening, omdat je een aanzienlijk deel van je energie nu zelf opwekt. Gemiddeld gezien verdien je investering binnen tien jaar terug. Omdat zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan, kun je daarna nog vijftien jaar genieten van gratis energie.

VoordeelJe huis wordt aantrekkelijker voor de woningmarkt
Mocht je je huis willen verkopen, dan voeg je met de geplaatste zonnepanelen extra waarde toe aan je huis. Het energielabel is namelijk gunstiger en de maandlasten zijn lager. Mocht je dat willen, dan kan je je zonnepanelen ook meeverhuizen naar je nieuwe woning. In principe zijn er geen vergunningen nodig voor de plaatsing van zonnepanelen.

“Voordeel”Teveel opgewekte energie mag je terugleveren
Met zonnepanelen kan het voorkomen dat je meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt. Je kunt teveel opgewekte energie tegen een vergoeding terug laten stromen in het elektriciteitsnet. Dit wordt salderen genoemd. Je moet dan wel je installatie hebben geregistreerd bij je energieleverancier en netbeheerder. De vergoeding verschilt per energieleverancier en kun je hier vinden.

VoordeelZonne-energie is overdag altijd beschikbaar
In tegenstelling tot de algemeen geldende mening, wekken je zonnepanelen overdag altijd energie op. Normaal daglicht is voldoende om je zonnepanelen te activeren.

De nadelen

NadeelHet duurt even voordat je je investering hebt terugverdiend
De kosten van zonnepanelen worden bepaald door het aantal, de kwaliteit en de installatiekosten van de zonnepanelen. Tegenwoordig is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer tien jaar.

NadeelZonnepanelen zijn ingewikkeld om te installeren
Het plaatsen van zonnepanelen is een klus die niet in één middag is geklaard. Het gaat immers niet alleen om het installeren van de zonnepanelen zelf, maar ook om het aansluiten van de panelen op het elektriciteitsnet. Daarom is het een verstandig idee om een ervaren installatiebedrijf in te huren. De installateurs kijken bovendien goed naar de dakconstructie, de optimale dakligging en dakhelling. Hierdoor kun je optimaal rendement uit de zonnepanelen halen.

NadeelZonnepanelen maken je huis minder mooi
Veel mensen vinden dat hun huis minder mooi wordt door de plaatsing van zonnepanelen. Dit is een kwestie van smaak. Er zijn ook mooie zonnepanelen op de markt die, als ze netjes geplaatst worden, je huis extra uitstraling kunnen geven.

NadeelJe moet je meterkast aanpassen
Met meer dan drie zonnepanelen moet je al gauw een extra groep in je meterkast aan laten leggen. Hier wordt meestal voor gezorgd door je energieleverancier en het kost ongeveer € 400.

Zonnepanelen schoonmakenNadeelZonnepanelen vergen onderhoud
Als je zonnepanelen hebt laten installeren op je dak, moet je ervoor zorgen dat ze vrij blijven van viezigheid zoals vogelpoep en afgevallen bladeren. Ook als er sneeuw is gevallen zullen zonnepanelen aanzienlijk slechter presteren. Daarnaast moet je in de gaten houden dat de zonnepanelen niet te vaak in de schaduw zijn, dus is het regelmatig snoeien of wellicht kappen van bomen noodzakelijk.

Samenvatting

Zonnepanelen kosten een flinke duit, maar die investering verdien je binnen een aantal jaren dubbel en dwars terug. Indien je overweegt om zonnepanelen te plaatsen, is het verstandig om offertes te vergelijken. Op die manier krijg je een goed beeld van de gemiddelde prijs. Ga naar deze pagina om zonnepanelen te vergelijken op je eigen dak.

Reageer