150611-Energie-opslaan.png

Zonne-energie opslaan: welke oplossingen zijn er?

Zonnepanelen winnen aan populariteit en dat is niet gek: met een PV-systeem op je dak ben je milieubewust bezig én het is goed voor je portemonnee. Je hoeft immers minder of geen stroom meer af te nemen van je energieleverancier! Helaas zit er één nadeel aan zelf energie opwekken: het is nog niet mogelijk om je opgewekte energie in huis op te slaan zodat je het later kan gebruiken. Of toch wel…? In dit blog zetten we de oplossingen voor je op een rij.

Waarom zonne-energie opslaan?

Wereldwijd worden er maar liefst 700.000 zonnepanelen per dag geïnstalleerd. Maar een zonnepaneel levert ’s nachts geen energie, terwijl de behoefte aan elektriciteit niet ophoudt als de zon onder is. Om de overdag opgewekte stroom te kunnen gebruiken als de zon niet schijnt, is opslag cruciaal. Energie opslaan is ook beter voor de portemonnee. Immers: voor iedere kWh die je zonnepanelen opwekken maar die je niet zelf verbruikt en dus teruglevert aan het net, krijg je een terugleververgoeding van gemiddeld 5-7 cent per kWh. En dat terwijl je voor iedere kWh die je afneemt van de leverancier als je zonnepanelen geen stroom produceren zo’n 21 cent moet betalen. Een verlies van rond de 15 cent per kWh dus!

Bovendien is de toekomst van de salderingsregeling onzeker: wellicht dat deze regeling in 2020 afgeschaft wordt. Vanaf dan moeten eigenaren van zonnepanelen waarschijnlijk wél energiebelasting gaan betalen op de elektriciteit die ze terugleveren aan het net. Zonne-energie opslaan in plaats van terugleveren zou ook hiervoor een uitstekende oplossing zijn.

Zonne-energie opslaan met behulp van retourpalen

De Utrechtse wijk Lombok had deze week de wereldprimeur: daar werden de eerste twintig zogenaamde ‘retourpalen’ in gebruik genomen. Dit zijn laadpalen voor elektrische auto’s die niet alleen zonnestroom aan auto’s kunnen afgeven, maar ook stroom kunnen terugtrekken uit de auto-accu wanneer dat nodig is. De auto-accu dient eigenlijk als een tijdelijke opslag van elektriciteit. Twee vliegen in één klap dus!

Zonne-energie opslaan in een accu

In plaats van een auto-accu gebruiken als tijdelijke opslag van energie, kun je ook zonne-energie opslaan in een losse accu die je in of bij huis plaatst. Eerst verbruik je dus de stroom die je opwekt direct in eigen huis. Wordt er meer geproduceerd dan wordt de accu opgeladen. Is deze vol, dan wordt overgegaan op teruglevering aan het elektriciteitsnet. Accu’s kunnen natuurlijk ook op grotere schaal worden ingezet, om een hele buurt van opslag te voorzien.

Zonne-energie opslaan met een vliegwiel-dynamo combinatie

Een vliegwiel heeft een hoog rendement (tot wel 99%), maar de apparatuur is te fors en te onderhoudsgevoelig voor grootschalige energie-opslag. Het is echter in de toekomst misschien wel mogelijk om lokaal energie op te slaan. Er zijn al diverse startups die (binnenkort) een vliegwiel-dynamo combi (gaan) aanbieden, zoals Velkess. Bekijk het filmpje hieronder maar eens om te zien hoe zo’n systeem nou eigenlijk werkt.

Energie opslaan op grote schaal

Bovenstaande oplossingen zijn vooral gericht op energie-opslag bij jou thuis. Natuurlijk wordt er ook gewerkt aan grootschalige manieren van energie opslaan. Daarbij kan je denken aan thermische opslag, waarbij elektriciteit wordt opgeslagen in warmte of kou en vervolgens weer naar elektriciteit te worden omgezet. In Spanje staat een installatie die zonne-energie opslaat in gesmolten zout. Deze centrale heeft een vermogen van 20 MW en kan dat 15 uur volhouden zonder zon.

Conclusie: er valt nog genoeg te verbeteren als het om energie-opslag gaat, maar het begin is er! Hoe denk jij dat de toekomst van duurzame energie eruitziet?

21 comments

alfa - 13 oktober 2015 Reageer

Het verhaal van de terugleververgoeding klopt niet. Met de huidige salderingsregeling ontvang je voor teruglevering net zoveel als voor levering (is welgemaximaliseerd op 5000 kwh per jaar) Dit gaat wel veranderen, waarschijnlijk vanaf 2018. Er is dus geen verlies van 15ct per kwh.

Enrico - 11 augustus 2018 Reageer

Het is nu 2018, en ja de pechduivel heeft toegeslagen. Vanaf 2019 is er geen salderingsregeling meer, en het terugverdienen is nu al niet meer echt lucratief

bjorn - 8 mei 2017 Reageer

Energie kon je toch ook omzetten in (donkere) massa en visa versa. Jammer dat we daar nog te dom voor zijn om dit rendabel te maken… met je prehistorisch vliegwiel :D

jos - 15 juni 2017 Reageer

Waarom je electrischiteit niet opslaan in een accu en 24 volt verlichtind ed aanleggen.
Voor caravans en boten is dit al normaal.

Eef Neienhuijsen - 26 juli 2017 Reageer

Omvormen kan natuurlijk ook. De vraag is hoeveel accu,s je
In huis wil hebben, wat de investeringskosten zijn en de terugverdientijd

Aart Buizer - 30 november 2018 Reageer

Bij lagere spanning moeten de draden veel dikker worden. En koper is duur. Dus lager spanning is niet

Eef Neienhuijsen - 26 juli 2017 Reageer

Een omvormer in combinatie met accu’s kan natuurlijk ook. De vraag is hoeveel accu,s wil je in huis en wat doe je me je bekabeling. Wat zijn de investering- en terugverdienkosten?

J.H. Zuidweg - 13 oktober 2018 Reageer

accu’s zijn leuk maar kosten een vermogen! Gaan uiteindelijk toch stuk en je kunt alle energie die jezelf hebt opgewekt deze zomer, toch nooit zelf opslaan om de hele winter mee door te komen vrees ik! Kortom, je bent verplicht het terug te leveren aan het net-werk en natuurlijk komt de belastingdienst ook weer effe langs om hiervan te innen! Beetje jammer toch? Uiteindelijk is mijn conclusie…ondanks eventueel investeren….levert nopes op!…zolang ikzelf mijn zelf opgewekte energie niet ,,gratis” weer kan benutten!

jans - 16 november 2017 Reageer

Ik denk dat de energiemaatschappijen en de regering de eigen opslag van energie tegenhouden, anders verdienen ze er niets meer aan.

Robbieha - 19 november 2017 Reageer

Het is natuurlijk interessant om reststroom op te slaan als back-up of als straks misschien de salderingsregeling wordt afgeschaft. Maar hoe doe je dat dan? Hoe splits je de ongebruikte stroom naar een accu ipv naar de omvormer, wie kan mij dat uitleggen?

Paul - 20 november 2017 Reageer

Hier ben ik ook erg benieuwd naar.

Edwin - 20 september 2018 Reageer

Hoi,
Tesla heeft een zgn powerwall accu, deze kan de te veel opgewekte energie opslaan, is nog wel erg duur.

Allie - 29 december 2017 Reageer

Het probleem is dat het duur is om “een hele grote accu” te hebben voor je hele huis om zonne-energie op te slaan. Maar wordt het misschien eenvoudiger elk apparaat in huis nu zijn eigen accu heeft? Je hebt bijvoorbeeld al “No-breaks” voor PC’s die bedoeld zijn voor als de stroom uitvalt. Dat zijn in feite dus al gewoon accus, ze laden continue op zolang er (zonne-)stroom is, en in de nacht zou die zijn energie weer kunnen afgeven. Wat ontbreekt is het mechanisme om weer automatisch net-stroom te gebruiken als de accu onverhoopt leeg is. Als we dat soort apparaten zouden kunnen gebruiken kunnen we in huis makkelijk stap voor stap vooruitgang boeken. Alleen de capaciteit moet dan nog flink omhoog…

Michael - 16 januari 2018 Reageer

waarom zou je (geen overcapaciteit) zonnepanelen installeren, een elektrische auto nemen en bijna alle ‘teveel opgewekte’ kWh in je elektrische auto laden ? Of denk ik nu te simpel… (ik geef toe, het is wel een investering maar een oplossing voor de aflopende salderingsregeling (?!)

Paul - 10 februari 2018 Reageer

Een grote accu met idem grote omvormer is inderdaad een oplossing. Denk aan de Victron Multi plus. Je word dan geheel zelfvoorzienend en neemt alleen stroom af als je te weinig hebt. Dit is echter wel een hele dure oplossing, duurder dan maar gewoon gratis terug leveren. Er zou een elektronisch apparaat moeten zijn dat wanneer er stroom terug het net in begint te gaan een schakeling maakt zodat je een grote verbruiker (b.v. warmwater boiler) proportioneel kunt inschakelen. Bestaat zoiets?

Mo - 1 maart 2018 Reageer

Waarom wordt het concept van de brandstofcel niet weer aangehaald? Met de overtallige elektriciteit maakt ie van water, waterstof en zuurstof maken. Wanneer er weer elektrische energie behoefte is, draait het proces weer om.

HM - 1 mei 2018 Reageer

Voledig met je eens niets terugleveren overschot omzetten in waterstof, panelen zijn al gelijkstroom met hoge spanning. dit overschot gebruiken wanneer het nodig is middels brandstofcel voor elektra, en voor verwarming direct in waterstof cv ketel, je auto. etc. geheel onafhankelijk.
technisch geen probleem, een buurtopslag tank onderling verschil in levering en afname
verekenen zonder geld. etc. maar ja onze overheid zal het hier niet mee eens zijn.

Kamlesh debidien - 23 maart 2018 Reageer

Vangt velkees ook zonne energie

Erik Weller - 8 mei 2018 Reageer

Dit is ook een optie, maar niet goedkoop: https://www.tesla.com/nl_NL/powerwall.

J.H. Zuidweg - 13 oktober 2018 Reageer

De hele wereld zou aan de hand van zonne-panelen energie op moeten kunnen wekken en dit terug kunnen geven aan de electrische-centrales die het vervolgens opslaan en moeten kunnen doorsluizen naar de andere kant van de aarde waar het op dat moment ,,donker” is en dus nodig! Als je dit visa versa doet, dan heeft de aarde (uiteindelijk) stroom genoeg met gebruikmaking van het huidige (of aan te passen) stroom-voor-zienings-netwerk! kwestie van mega-stroom-voorziening aanleggen op onze aarde! Bij internet bijvoorbeeld lukt dit toch ook? Het zet mij aan het denken ; ER MOET GEWOON GELD AAN VERDIEND WORDEN……..toch?

Varende - 24 mei 2019 Reageer

Je kan stroom niet ogenstraf over grote afstanden transporteren. Wanneer je met een thuis accu-set en combi omvormer en lader werkt Dan regelt de omvormer, dat de accu vol is, voordat het donker is. Dit systeem is gewoon te duur en alleen maar interessant voor personen, die bij nood, onafhankelijk willen zijn van het net

Reageer