150330-Zomertijd.png

Wat doen zomertijd en wintertijd met ons energieverbruik?

Afgelopen weekend ging de zomertijd in, waardoor we allemaal een uurtje minder mochten slapen. De zomertijd werd in 1977 ingevoerd in Nederland, maar eigenlijk zonder dat er gedegen onderzoek werd gedaan naar de effecten. Gedacht wordt dat de energieconsumptie afneemt als de zomertijd ingaat, maar is dat ook echt zo? Wij zochten het uit!

Energie besparen door zomertijd

Wintertijd is de standaardtijd. Wereldwijd kennen zo’n zeventig landen de zomertijd. In Nederland en België werd de zomertijd in 1977 ingevoerd. Het doel van de invoering van de zomertijd: energie besparen door te bezuinigen op verlichting. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht hoeven de lampen minder snel aan, waardoor er minder energie verbruikt wordt.

Maar daarbij moet direct ook de opmerking gemaakt worden dat er tegenwoordig veel meer elektrische apparaten in huizen staan dan in de jaren zeventig, zoals laptops en tv’s. In tegenstelling tot verlichting heeft het tijdstip waarop de zon ondergaat meestal geen invloed op het gebruik van die apparaten. Bovendien is de verlichting veel energiezuiniger geworden, waardoor de invloed van zomertijd op het energieverbruik veel minder sterk zichtbaar is dan vroeger.

Zomertijd, wintertijd en ons energieverbruik

In het laatste weekend van oktober wordt de klok een uurtje teruggezet. Het is ’s avonds dan wat vroeger donker, maar ’s ochtends dus ook vroeger licht. Invoering van de wintertijd heeft invloed op de momenten waarop huishoudens energie verbruiken. Na ingang van de wintertijd verbruiken we met z’n allen 2,6 procent meer energie, zo blijkt uit onderzoek van Essent. Ongeveer 0,5 procent van de toename in het elektriciteitsverbruik is toe te kennen aan het terugzetten van de klok. De overige 2,1 procent wordt veroorzaakt doordat de dagen korter worden. Met name tijdens de piekuren (tussen 17:00u en 19:00u) is het effect van de wintertijd sterk: er wordt bijna 13 procent meer energie verbruikt na invoering van de wintertijd, waarvan bijna de helft wordt veroorzaakt door de wintertijd. Het is maar de vraag of het effect van de zomertijd dit kan opheffen…

Gebrek aan gedegen onderzoek naar zomertijd en wintertijd

Als je dit zo leest, kan je concluderen dat de wintertijd een negatief effect heeft op onze energieconsumptie. Maar er is eigenlijk nog nooit echt goed onderzoek gedaan naar de effecten van zomertijd en wintertijd. “De zomertijd is uitgevonden om energie te besparen, maar of dat ook echt het resultaat is, is de vraag”, zegt Mariken Stolk, woordvoerder van Milieu Centraal. Ondanks het gebrek aan onderzoek vermoedt de organisatie dat het juist een negatief effect op het gemiddeld energieverbruik heeft. “In de zomertijd moeten de lichten later aan, maar dat betekent ook dat je in de winter veel vroeger licht nodig hebt. En dat kost juist weer meer energie.”

Invloed op de gezondheid

Naast dat het niet zeker is of we door de invoering van de zomertijd meer energie besparen, is de zomertijd ook nog eens nadelig voor onze gezondheid. Een uurtje tijdsverschil draagt wezenlijk bij aan het slaaptekort dat mensen oplopen, is chronobioloog Till Roenneberg van de Ludwig-Maximilians-Universität in München van mening. “De zomertijd is een overbodige, extra onnatuurlijke factor die ons biologische ritme verstoort. Vooral in het voorjaar kost het weken voordat mensen zich aan de nieuwe opgelegde tijd hebben aangepast.” Slaaptekort heeft veel nadelige effecten voor de gezondheid, waaronder een vergrote kans op overgewicht en diabetes.

Wat vind jij: zomertijd afschaffen of niet?

Eigenlijk weten we dus niet zeker of de zomertijd zorgt voor een energiebesparing. En het is dus ook nog eens niet al te best voor je gezondheid. Misschien moeten we de zomertijd maar gewoon afschaffen! Wat vind jij?

10 comments

Marius van der Schuur - 30 maart 2015 Reageer

Afschaffen.

Tom - 2 april 2015 Reageer

afschaffen van zomertijd !

Diederik - 2 april 2015 Reageer

Zomertijd aanhouden en verder niet meer op en neer lopen springen en klaar ermee

Peter van Berge Henegouwen - 2 april 2015 Reageer

Ik vind dat uurtje extra licht wel prettig. Als er iets moet worden afgeschaft, dan de wintertijd.

N. W. - 25 oktober 2017 Reageer

Wintertijd afschaffen en voor altijd zomertijd laten. Zo heb je de energie besparing en niet zteeds t wisselen van de klok en uurtje langer licht.

Pieter - 27 oktober 2017 Reageer

Schaf de zomertijd af, want als ik naar bed ga wil ik dat het donker is en koel.
Schaf de zomertijd af, want zomertijd kost energie.
Ook in de zomer is het s ochtends vaak koud, dat betekent een uur langer de verwarming aan.
Met de led verlichting van tegenwoordig is die besparing minimaal.

Elle - 12 september 2018 Reageer

Wintertijd afschaffen lijkt mij duidelijk ; “In de zomertijd moeten de lichten later aan, maar dat betekent ook dat je in de winter veel vroeger licht nodig hebt. En dat kost juist weer meer energie.” Dit staat dus in het verslag hierboven.

Annemiek Lelijveld - 17 september 2018 Reageer

Hou het zoals het is: wintertijd en zomertijd. Afwisseling doet een heleboel mensen goed. Mij in ieder geval zeker. Variatie, yes!

Anne-Geert van Helden - 2 november 2018 Reageer

De wintertijd afschaffen, want dan heb je in de zomer langer licht om buiten te zijn.

Ferry Lenselink - 2 juli 2019 Reageer

Hallo met Ferry Lenselink ik ben voor afschaffen van de zomertijd!! Want wat iemand zei? Zomertijd kost meer energie dan dat het bespaart! Dan is het soms nog koud en doe je de verwarming aan!! Ferry.

Reageer