Zelfstandig energie opwekken door bedrijven

We zitten in een periode van economische crisis. Bedrijven moeten er steeds harder aan trekken om de begroting sluitend te krijgen en steeds meer bedrijven zitten op het randje van faillissement. Het slechte nieuws is: de economische crisis is voorlopig nog niet voorbij. Er wordt aan alle kanten bezuinigd en zowel de Nederlandse bevolking als het bedrijfsleven ervaren hier de gevolgen van. Bedrijven moeten er steeds harder aan trekken om hun hoofd boven water te houden en er wordt dan ook flink bezuinigd in allerlei soorten bedrijfskosten. Het goede nieuws is: er valt voor veel bedrijven nog een flinke kostenbesparing te realiseren op het gebied van energievoorziening. De oplossing voor bedrijven: zelf duurzame energie opwekken.

Zelf energie opwekken heeft voor bedrijven verschillende voordelen. In de eerste plaats is dat natuurlijk een lagere energierekening. Daarnaast zorgt het ook voor een goed imago. Maatschappelijk verantwoord ondernemen noemen we dat. En het moge duidelijk zijn dat een goed imago uiteindelijk ook weer van invloed is op een positief resultaat van de bedrijfsdoelstellingen.

Voorbeelden duurzame energie-initiatieven

Er zijn voor bedrijven verschillende mogelijkheden om zelf duurzame energie op te wekken. Zie hieronder enkele voorbeelden.

1. Water opwarmen met zonne-energie
De plaatsing van zonnecollectoren waarmee warm water wordt geleverd via een systeem dat op het dak van het bedrijfspand wordt geplaatst.

2. Zonnepanelen
Met zonnepanelen wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit.

3. Windenergie
Ook met behulp van zogeheten ‘Urban wind turbines’ is makkelijk en redelijk geluidsloos duurzame windenergie op te wekken. Deze turbines zijn op bijvoorbeeld daken van scholen of bedrijfspanden te installeren.

Subsidie voor duurzame energie-initiatieven

Wat veel bedrijven nu nog tegenhoudt om zelf met duurzame energie op te gaan wekken zijn de ogenschijnlijk hoge investeringskosten. Men weet wel dat die kosten op lange termijn wel terug verdiend gaan worden, maar er is vaak geen budget om grote investeringen te doen.

Goed nieuws: ondernemers die willen investeren in het opwekken van duurzame energie kunnen hiervoor een maandelijkse vergoeding krijgen via de subsidieregeling SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie). Er is maar liefst drie miljard euro beschikbaar en daar kan ook het kleinere MKB eenvoudig van profiteren. Deze subsiedieregeling is door de overheid in het leven geroepen omdat Nederland vanuit Europa de verplichting heeft meegekregen om te investeren in duurzame energie. De doelstelling van de overheid is een aandeel van 16 procent groen energieverbruik in 2020. De minister ziet daardoor graag dat ondernemers blijven investeren in schone energie. Met onder meer de SDE+ hoopt de minister de drempel voor bedrijven te verlagen om aan de slag te gaan met duurzame energie. Zo wordt er toch nog een beetje verlichting gebracht in deze economische crisis!

Reageer