EL_energiemeter.jpg

Wat is voordeliger: een enkele of dubbele meter?

Iedereen die stroom geleverd krijgt heeft een enkele of dubbele meter. Met een enkele meter wordt alle stroom die je verbruikt afgerekend tegen één tarief. Met een dubbele meter heb je twee tarieven: één voor de piekuren en één voor de daluren. Tegenwoordig kun je kiezen tegen welk tarief je verrekend word. Maar wat is nou het voordeligste: een enkel of dubbel tarief? Wij zochten het voor je uit!

Het verschil tussen een enkele en dubbele meter

Eigenlijk bestaat een dubbele meter niet maar het is een meter met twee telwerken, maar we noemen het vaak wel een dubbele meter. Een enkele meter heeft maar één telwerk. Met een dubbele meter is het mogelijk om tegen twee tarieven stroom af te nemen van je energieleverancier. Het hoge tarief betaal je overdag. Het lagere tarief betaal je ’s avonds en ’s nachts (vaak tussen 21:00u of 23:00u en 07:00u), in het weekend en tijdens feestdagen. Dit worden ook wel de daluren genoemd. Steeds meer mensen krijgen een slimme meter geïnstalleerd. Een slimme meter is altijd een dubbele meter.

Dubbel of enkel tarief?

Ieder energiecontract heeft vijf tarieven voor elektriciteit: enkel tarief, piektarief en daltarief. De andere twee tarieven zijn de piek- en daltarieven voor de uitzonderingsgebieden met een langere daltijd. Maak je de vergelijking met enkel of met dubbel tarief? De leverancier kijkt hier niet naar. Zij kijken naar het type meter op het adres. Heb jij een dubbele meter? Dan wordt je verbruik verrekend met een dubbel tarief. Heb je een enkele meter? Dan word je verrekend tegen het enkel tarief.

Heb je een dubbele meter maar wil je graag tegen enkel tarief verrekend worden? Dat kan. Nadat je de contractbevestiging hebt ontvangen kun je bij je leverancier aangeven dat je graag tegen enkel tarief verrekend wilt worden. Let op: bij sommige leveranciers is dat niet mogelijk, namelijk Budget Energie, NLE en Welkom Energie. Bij deze leveranciers word je tegen het tarief verrekend dat bij je type meter past.

Wat is goedkoper: een enkele of dubbele meter?

Voor ieder huishouden is het energieverbruik en het moment waarop de meeste stroom wordt verbruikt natuurlijk verschillend. Om toch een goed beeld te kunnen krijgen, hebben we een huishouden met een gemiddeld energieverbruik (3.500 kWh en 1.500 m3 gas per jaar) uit Noord-Holland als voorbeeld genomen. In onderstaande tabel zie je wat de jaarprijs is voor het goedkoopste contract op Energieleveranciers.nl, dat op peildatum 13 november 2019 van Budget Energie is (Dit is dus een leverancier waar je geen keuze hebt tussen enkel of dubbel tarief).

We hebben uitgerekend hoe de jaarprijs verandert als het gezin bijvoorbeeld 75% van de stroom in de daluren verbruikt. Dit scheelt € 20,- ten opzichte van enkeltarief. Stel dat het gezin 90% van de stroom in de daluren verbruikt, zijn ze op jaarbasis € 30,- goedkoper uit dan wanneer ze afrekenen tegen enkeltarief.

stroom gas jaarprijs prijsverschil
enkele meter 3.500 kWh 1.500 m3 € 1.844,93
verhouding dag/nacht stroom dag stroom nacht
dubbele meter 50/50 1.750 kWh 1.750 kWh 1.500 m3 € 1.844,93   € 0,-
75/25 2.625 kWh 875 kWh 1.500 m3 € 1.855,52 + € 10,59
25/75 875 kWh 2.625 kWh 1.500 m3 € 1.832,39 –  € 12,54
10/90 350 kWh 3.150 kWh 1.500 m3 € 1.823,53 –  € 21,40

 

Toch leuk dat je met een dubbele meter een paar tientjes kunt besparen. In de praktijk is het echter nog niet zo eenvoudig om het merendeel van je stroom in de daluren te verbruiken. Veel apparaten verbruiken namelijk altijd stroom, zonder dat je daar invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan je koelkast en vriezer. Je kunt wel je wasmachine in de daluren gebruiken, maar dan zal je daar ook je dagindeling op aan moeten passen. Je wordt er dus een stuk minder flexibel door. En verbruik je overdag meer dan ’s nachts, dan ben je zelfs duurder uit dan wanneer je kiest voor enkeltarief.

Ons advies

Wij raden je aan om het energietarief te kiezen wat het beste bij jouw verbruik past. Verbruik je meer dan de helft van je stroom in de daluren? Kies dan voor een dubbel tarief. Verbruik je juist meer overdag? Kies dan voor een energiecontract met enkel tarief.  Wil je het tarief omzetten neem dan contact op met je energieleverancier. Je bespaart nog de meeste kosten door ieder jaar je energiecontract te vergelijken en bewust om te gaan met je verbruik. Wil je weten wat voor jou het gunstigste is? Ga snel energie vergelijken via onze website. Je ziet in één oogopslag welke tarief het beste bij jou past. Wil je weten wat wat met terugleveren voordeliger is? Lees het in onze blog.

Energie vergelijken

 

Dit artikel is eerder verschenen op 7 november 2018, maar is herschreven op 13 november 2019.

10 comments

Joseph van Keulen - 10 november 2018 Reageer

Dat Is een mooi artikel maar het steeds belangrijkere terugleveren van electro via zonnepanelen is er nog niet in opgenomen en dus is het advies nog niet echt bruikbaar

Gijs - 13 november 2018 Reageer

Voor het einde van het jaar staat er nog een blog op de planning: terugleveren met een dubbele meter.

Met vriendelijke groet,

Gijs

Bram - 16 november 2018 Reageer

Betaal je extra voor meterhuur of leveringskosten als je dubbel tarief hebt ?
In het algemeen: zijn er extra kosten naast het verschil in tarief bij dubbele meters?

Gijs - 6 december 2018 Reageer

Beste Bram,

Je betaalt geen extra meterhuur voor een dubbele meter.

Met vriendelijke groet,

GIjs

trudy - 11 december 2018 Reageer

ik heb gehoord dat je vastrecht dubbele meter bespaar als je weinig dalstroom gebruikt en dat uit laat zetten. hoe zit dat dan? dat is wat bram vraagt. zijn er extra kosten naast het verschil in tarief? als dat nl niet zo is waarom zou je dan enkel stroom gebruiken? hoor het graga mvg trudy

Gijs - 11 december 2018 Reageer

Beste trudy,

Vastrecht – ook wel vaste leveringskosten – betaal je per product aan je energieleverancier. Je betaalt vastrecht aan je leverancier voor stroom en/of gas. Het type meter of de manier van verrekenen (dubbel of enkel tarief) heeft hier geen invloed op.

Met vriendelijke groet,

Gijs

Henk van Nispen - 21 november 2018 Reageer

Ter informatie
Deze week uitgezocht omdat men een “slimme meter” wilde plaatsen (19-11-2018)

Ik heb begrepen dat na het uitrollen en de plaatsing van de “slimme meters” de aansturing van de oudere meettelwerken d.m.v. het toonfrequent signaal gaat vervallen.
Dit wil zeggen dat wie niet voor een “slimme meter” kiest en nu een dubbel tarief meter heeft, straks vanzelf overgaat naar enkel tarief als het stuursignaal voor de meter verdwijnt ( toonfrequent signaal dus )
De meter kan dan allen maar werken met één telwerk.

Gijs - 6 december 2018 Reageer

Beste Henk,

Dat klopt. Dank voor je toevoeging.

Met vriendelijke groet,

Gijs

Cees van Dongen - 18 november 2019 Reageer

Mooi artikel, hoewel daarin het terugleveren niet is meegenomen. EN dat is in deze tijden van zonnepanelen wel actueel.

Gijs - 9 december 2019 Reageer

Dat klopt. Dat leggen wij uit in deze blog https://www.energieleveranciers.nl/blog/energie-terugleveren-dubbele-meter/

Met vriendelijke groet,

Energieleveranciers.nl

Reageer