Help, de energieleverancier belt! Dit is wat je kunt doen

Je kent het vast wel: je zit net rustig aan je avondeten en dan ineens gaat de telefoon. Op het schermpje zie je dat het een anoniem nummers is, dus je weet al, het zal wel een of ander callcenter zijn. Toch besluit je op te nemen, je weet immers nooit helemaal zeker wie het kan zijn. 15 minuten later hang je op en is niet alleen je avondeten koud geworden, maar zit je ook ineens met een nieuw energiecontract opgescheept. En dat terwijl je je eigenlijk had voorgenomen de verkoper af te wimpelen. Tja… je bent niet de eerste die het overkomt en zal zeer zeker niet de laatste zijn. De energieleveranciers, maar ook andere bedrijven, weten met slimme trucjes in te spelen op ons, vaak voorspelbare, menselijke gedrag. Vandaag geven we je enkele tips en handvaten zodat je weet hoe je in de toekomst weerstand kan bieden als een vergelijkbare situatie zich voordoet.

Jij bent de baas

Ben je te nieuwsgierig om te horen wie er belt en waarom en besluit je daarom de telefoon op te nemen, ook al belt de energieleverancier op een ongeschikt tijdstip? Bedenk dan dat jij de baas bent. Geef aan dat hij/zij erg ongelegen belt en vraag of diegene op een ander tijdstip belt dat jou beter uitkomt. De energieleverancier wil maar al te graag dat jij klant blijft of wordt, dus reken maar dat die terugbelt. Op een rustig moment heb je veel meer aandacht voor hetgeen de leverancier aanbiedt, waardoor je beter een weloverwogen keuze maakt.

Nee is nee

Heb je het voorstel aangehoord, maar vind je het niks? Zeg dan gewoon eerlijk dat je geen interesse hebt en beëindig vriendelijk het gesprek. Een goede telefoonverkoper gaat natuurlijk proberen je over te halen, maar blijf standvastig bij je antwoord en probeer het gesprek zo kort mogelijk te houden. Verzin geen smoesjes en start ook geen discussie, want je zult zien dat de verkoper dan ingangetjes blijft zoeken om jou alsnog overstag te laten gaan.

Aanbod op papier

Ben je al verder in het gesprek en heeft de telefonische verkoper je een aanbod gedaan? Zorg dan dat je het aanbod ook altijd schriftelijk of per mail toegezonden krijgt zodat je het op je gemak kunt nalezen en vergelijken met andere aanbiedingen. Dus laat je niet dwingen om op stel en sprong telefonisch een keuze te maken. De kans is groot dat je elders een betere aanbieding krijgt. Een zinnetje als, ‘De actie geldt helaas alleen vandaag’, is vaak een manier om jou over te halen direct een beslissing te maken. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen.

Vergelijk ook altijd energieprijzen online

Deze tip hangt samen met de vorige tip. Heb je telefonisch een aanbod gekregen? Zeg dan niet meteen ja tegen het aanbod, maar vertel dat je eerst graag de prijzen van alle energieleveranciers online wilt vergelijken via een energievergelijker. De aanbiedingen op een vergelijkingssite zijn vaak scherper dan de aanbieding die jij telefonisch krijgt.

14 dagen bedenktijd

Bleek het in de praktijk toch moeilijk om nee te zeggen en zit je nu ongewild met een contract in je maag gesplitst? Onthoud dan dat je altijd 14 dagen de tijd hebt om zonder enige reden af te zien van het contract. Meer hierover vind je terug in onze begrippenlijst.

Hopelijk heb je nu genoeg handvaten om de trucjes van telefoonverkopers te herkennen en er adequaat op in te spelen zodat je niet ongewild aan een product of dienst vastzit. Wil je echt nooit meer gestoord worden onder het eten? Laat je dan registeren in het Bel-me-niet Register. En wil je direct vergelijken of het telefonische aanbod van de energieleverancier echt wel zo scherp is? Ga dan naar onze energievergelijker.

1 reactie

Jitske Visser - 25 november 2018 Reageer

Energiedirect betaald op de jaarafrekening mij de vermindering energiebelasting niet uit omdat ik geen verbruik heb dankzij mijn zonnepanelen. Het betreft mijn woonhuis. Energiedirect pas regel van geen vermindering energiebelasting verschuldigd op pand zonder woonbestemming en geen verbruik op mijn huis toe. Want ik stap over naar een andere leverancier en op deze manier draaien ze mij nog even een poot uit.

Jitske Visser

Reageer