BlogEL_Wartepomp_warmtenet.png

Warmtepomp of warmtenet

Met alle gasontwikkelingen in het achterhoofd is het verstandig je te verdiepen in de alternatieven voor gas. Maar is het verstandig om nu een grote investering te doen in bijvoorbeeld een warmtepomp? Wellicht is jouw gemeente al druk met het aanleggen van warmtenetten.

Warmtepomp; waarom?

Een voordehand liggend alternatief voor je cv-ketel is de warmtepomp. Een cv-ketel gebruikt gas om water te verwarmen wat naar de radiatoren, je douche en je kraan gaat.

Een warmtepomp gebruikt energie uit de buitenlucht om dit water te verwarmen. De verwarmingstemperatuur van een cv, dat redt een warmtepomp echter niet. Daarom is een warmtepomp een ‘Lage temperatuur’ verwarmer.

Om op deze manier te kunnen verwarmen moet je misschien eerst nog extra maatregelen in huis nemen, bijvoorbeeld extra isolatie (anders krijg je je huis nooit warm). Vloerverwarming is het meest geschikt voor de warmtepomp en ook je radiatoren moeten geschikt zijn voor de lage temperatuursverwarming. Bij oudere radiatoren is dat vaak niet het geval.

Warmtepompen heb je in full-electric en hybride varianten. Deze laatste werkt nog in combinatie met je huidige cv-ketel. Als de warmtepomp het alleen niet meer trekt, springt de cv bij.

Voordeel van de warmtepomp is dus dat je (vrijwel) geen gas meer verbruikt. Voor de verwarming van water althans. Je bent dus veel goedkoper uit qua energierekening én je bent lekker duurzaam bezig.

Nadeel is de grote investering voor de aanschaf en wellicht ook voor de aanpassingen in je woning.

Warmtenetten: een collectief warmtesysteem

Er wordt op dit moment veel energie (warmte) onbenut gelaten. Denk aan restwarmte van fabrieken, havens, elektriciteitscentrales en industrieterreinen. Deze energie kan ook gebruikt worden om water voor warmtenetten te verwarmen.

Op dit moment gebeurt dat op verschillende plekken in Nederland. Restwarmte verwarmt water dat door een buizenstelsels bij verschillende woonwijken terecht komt. Ook dit gaat om lage temperatuurverwarming.

De critici rondom warmtenetten zeggen dat de kwaliteit van de warmte wisselvalig is en dat je niets meer te kiezen hebt als het gaat om de leverancier. Daarbij betaal je een aansluitvergoeding als je gebruik wilt maken van het warmtenet. Dat gaat om ruim 1.000 euro. Voor de levering van het warme water betaal je ook een bepaald tarief.

Aanleg warmtenetten in je omgeving

Omdat de aanschaf van een warmtepomp een grote investering is neem je deze beslissing weloverwogen. Alternatieven meenemen vind ik belangrijk. Daarom deed ik navraag bij mijn eigen gemeente; wat is de stand van zaken op het gebied van warmtenetten?

Het blijft natuurlijk een gemeente dus het antwoord dat ik kreeg was vooral wollig en vaag. Kort door de bocht kwam het erop neer dat ze nog druk zijn met ‘het bekijken van de mogelijkheden’. Tot die tijd adviseren ze bewoners vooral zelf te investeren in duurzame oplossingen.

Overigens hoeft het één het ander niet uit te sluiten. Als je gemeente besluit jouw wijk op een warmtenet aan te sluiten kun je er alsnog voor kiezen om een warmtepomp aan te schaffen. Voordeel daarvan is ook dat je volledig onafhankelijk bent.

Goedkope warmte

Wil jij je woning op een voordelige manier verwarmen, nu je nog de luxe hebt dat je kunt overstappen van energieleverancier? Begin dan met energie vergelijken en zie wie er op dit moment goedkope tarieven aanbiedt. Overstappen bespaart je zo al een paar honderd euro op je energierekening.

Energie vergelijken

Reageer