Hoe werkt dat, zo’n warmtepomp?

Bij onze klantenservice krijgen we steeds vaker vragen over de warmtepomp. Deze bellers hebben verschillende vragen over de warmtepomp omdat ze een aanschaf overwegen. Dit leek mij een goede mogelijkheid om eens in mijn LinkedIn-netwerk te vragen wie er een warmtepomp heeft en zijn ervaringen met mij wilt delen.

Mijn pagina-statistieken ontploften vervolgens. Dit onderwerp houdt duidelijk meer mensen bezig.

Eerst wat algemene info over de warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Feit is dat elke variant bestaat uit een binnen- en buitenunit. De warmtepomp die ik heb bekeken is een hybride warmtepomp. Het doel van deze warmtepomp is je gasverbruik drukken. Maar er zijn ook warmtepompen die ervoor zorgen dat je helemaal geen gas meer nodig hebt (voor warm water in huis althans). De bekeken warmtepomp zorgt door middel van de buitenlucht voor het verwarmen van het water in huis. Water dat je gebruikt voor de verwarming, dus niet voor douche- of kraanwater (daarvoor kun je een warmtepompboiler gebruiken). Een warmtepomp kan uit een (voor ons) koude buitentemperatuur nog voldoende energie halen. In buitenlucht zit namelijk veel energie. Ik zal je de ingewikkelde scheikundige berekeningen hiervan besparen want die snap ik zelf nauwelijks ;). Met deze energie wordt het water voor de verwarming in huis opgewarmd. Tot 5 graden Celsius verwarmt de hybride waterpomp op eigen kracht, onder deze temperatuur springt de HR-ketel bij.

Welke soorten warmtepompen zijn er nog meer?

 • Lucht/lucht warmtepompen
  Deze pomp gebruikt buitenlucht om de ruimte met lucht te verwarmen. Een soort airco dus.
 • Lucht/water warmtepompen
  Haalt energie uit de buitenlucht. Hiermee verwarmt de pomp water in je huis. Dit water gebruik je voor de kraan, douche en je radiator en/of vloerverwarming.
 • Water/water warmtepompen
  Haalt energie uit grondwater. Grondwater wordt opgepompt en afgekoeld water gaat terug de grond in. Met de energie wordt het water in huis opgewarmd.
 • Bodem/water warmtepompen
  Bij deze pomp zit er een buizensysteem in de grond waar antivries vloeistof of kraanwater doorheen loopt. Dit onttrekt warmte uit de bodem. Deze warmte wordt door de warmtepomp omgezet in energie waarmee het water in huis wordt verwarmd.

De warmtepomp van Lucienne

Feiten: Luus voor intimi, samenwonend met Joep, twee kleine kinderen

Warmtepomp

Lucienne reageerde op mijn LinkedIn-oproepje. Ze woont bij mij in de buurt, dus gewapend met mijn notitieblokje sprong ik op de fiets, klaar om mijn warmtepomp-vragen op haar af te vuren.

Luus, vertel eens, hoe zijn jullie op het idee gekomen om een warmtepomp te nemen?

‘We zijn op dit moment klant bij Qurrent en kregen een aanbieding om mee te doen met een inkoopactie. Je kon dan voordelig een warmtepomp aanschaffen. Hoe meer mensen meededen, hoe hoger de korting. Ik vind het wel interessant dat je met zo’n pomp je gasverbruik verlaagt. Uiteindelijk hebben we deze warmtepomp in januari 2017 aangeschaft. Het is een ELGA hybride warmtepomp. We kregen er een Honeywell Modulation thermostaat bij.’

Hoeveel betaalde je uiteindelijk voor de pomp?

“We kregen ongeveer €1.000,- inkoopkorting en daarbij nog €2.300,- subsidie op de aanschaf van de pomp. Deze subsidie vraag je zelf aan bij het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland- de overheid). Je maakt dan gebruik van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Online vraag je dit heel eenvoudig aan. Hiervoor moet je onder andere een aanschafbewijs overleggen. Uiteindelijk bleef er voor ons nog €1.500,- over.”

De terugverdientijd wordt geschat op ongeveer 5 jaar. (Dit is uiteraard afhankelijk van je gasverbruik).

Heb je jezelf verdiept in de verschillende soorten warmtepompen?

“Eigenlijk niet. Deze actie bood 1 soort warmtepomp aan die geschikt was voor ons huis. In overige mogelijkheden heb ik me niet echt verdiept.”

Wat is het voordeel van deze warmtepomp?

“Het voordeel is dat ons gasverbruik hopelijk enorm naar beneden gaat! Vorig jaar hebben we 1.872 m3 gas verbruikt. Het afgelopen half jaar hebben we 707 m3 verbruikt. Dat zou ongeveer 1.400 m3 totaal betekenen aan het einde van het jaar. Dat is een besparing van ruim 400 m3 aan gas wat overeenkomt met ongeveer €280,-.”

Wat vind je het nadeel van deze warmtepomp?

“Voor ons zou de besparing nog groter zijn als we vloerverwarming zouden hebben. Dat is wel iets wat we op den duur willen. Daarbij hebben wij wat oudere radiatoren die een watertemperatuur van 50-60 graden nodig hebben om voldoende warmte af te geven. Vloerverwarming daarentegen heeft aan 35-40 graden voldoende.”

Conclusie

Deze hybride warmtepomp lijkt al aardig wat gasbesparing op te leveren. Lucienne geeft aan dat ze begin volgend jaar graag laat weten wat de uiteindelijke besparing is geweest in een heel jaar. Wordt dus vervolgd!

Wil jij in de tussentijd de voordeligste energie ontvangen? Start dan nu met energie vergelijken stap direct over:

Energie vergelijken doe je bij Energieleveranciers.nl

10 comments

willem - 15 november 2017 Reageer

wat is het werkelijk bespaarde bedrag; ik neem aan dat de warmtepomp behoorlijk wat stroom gebruikt en dat het bedrag van € 280,– een bruto besparing is.

norbert - 15 november 2017 Reageer

Goede vraag Willem , doe het niet om te besparen maar doe het voor het milieu. Er is weliswaar minder energie nodig maar elektriciteit is duurder dan gas. Het rendement van de warmtepomp is niet genoeg om dit te compenseren. Je bent in dit geval dus een beetje meer dan 280 euro kwijt aan elektriciteit.

Marije - 17 november 2017 Reageer

Hoi Norbert,

Dank voor je reactie. Gas is het grootste gedeelte van je energierekening. Maar de reactie van Willem klopt. €280,- is inderdaad een bruto besparing op gas. Als je de netto besparing wilt weten moet je hier het bedrag dat de warmtepomp aan elektriciteit verbruikt vanaf halen. (Dat weten we in dit specifieke geval nog niet.) Overigens ben ik helemaal met je eens dat het ook heel goed is om te doen voor het milieu :)

Groet,
Marije

Marije - 17 november 2017 Reageer

Hoi Willem,

Bedankt voor je reactie. Je hebt gelijk dat €280,- bruto besparing is op gas. Hoeveel energie de warmtepomp aan elektriciteit kost weet ik niet maar ik ga dat zeker navragen bij Lucienne! Er komt een vervolg op dit blog om te zien hoeveel er na een jaar voor haar onder de streep uitkomt.

Groet,
Marije

Frans - 15 november 2017 Reageer

Het voorbeeld over gasbesparing lijkt mij wat aan de optimistische kant. Het verbruik van 700m3 gas over het laatste half jaar is niet te vergelijken met de andere helft van het jaar. Wat is de peildatum? Herfst en winter vragen beduidend meer gas als lente en zomer. Dat geldt ook voor zomer en herfst, winter en lente. Elektriciteit, afschrijving en onderhoud heeft ook zijn prijs. Graag de besparing over een jaar laten zien.

Marije - 17 november 2017 Reageer

Hoi Frans,

Bedankt voor je reactie. Vanaf januari tot halverwege dat jaar heeft Lucienne 700 m3 minder verbruikt. De eerste helft van het jaar is seizoenstechnisch (ongeveer) te vergelijken met de tweede helft al gaat de verbruiksgrafiek dan de andere kant op.

Maar elektriciteit heeft inderdaad ook zijn prijs! Dit blog krijgt een vervolg. Hier zal ik het elektriciteitsverbruik ook in meenemen :)

Groet,
Marije

Carel - 15 november 2017 Reageer

Als er financieel geen voordeel te behalen is ondanks zo,n berg subsidie begin er dan niet aan ,want een voordeel voor het milieu zie ik ook niet. De besparing in hoeveelheid gas is in dit geval zo weinig dat er geen milieuvoordeel te behalen is. Er wordt namelijk een duur apparaat aangeschaft dat een behoorlijke milieubelasting heeft qua productie van het apparaat ( CO2 ), transport en ooit recycling

Marije - 17 november 2017 Reageer

Hoi Carel,

Dank voor je berichtje. Er is zowel financieel als qua uitstoot voordeel te behalen. Dit is nog de hybride variant. Vanaf 2050 gaan we allemaal aan de all-electric versie. Begin volgend jaar zet ik samen met Lucienne de netto besparing onder elkaar dus stay tuned :)

p.s. natuurlijk kost productie/afschrijving ook energie maar dit kun je niet tegenover de besparing/milieu voordeel zetten. Het is niet voor niks dat we in 2050 allemaal van de gasketel afgaan.

Groet,
Marije

Sandra - 16 november 2017 Reageer

Wat is de besparing als je een laag temperatuur vloerverwarming hebt door t hele huis. Op inductie kookt en daardoor op een gasverbruik van 950 per jaar zit?

Marije - 17 november 2017 Reageer

Hoi Sandra,

Dank voor je vraag. Helaas durf ik hier zelf geen antwoord op te geven. Ik weet ondertussen alleen dat deze hybride warmtepomp wel heel geschikt is voor lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming. En je gebruikt al zo weinig gas, wat goed zeg. Misschien is een all-electric variant wel beter geschikt voor jou, dan heb je helemaal geen gas meer nodig en ben je helemaal toekomst-proef. Je kunt voor advies het beste even contact opnemen met een specialist op het gebied van warmtepompen. (even Googelen, zijn er genoeg.) Succes!

Groet,
Marije

Reageer