EL_overstapmoment.jpg

Wat is het moment voor jou om over te stappen?

Het goede overstapmoment om een ander contract voor energie te kiezen, is voor iedereen anders, omdat niet iedereen hetzelfde type contract heeft. Toch is er voor iedereen een moment dat hij/ zij weer kan besparen op de energierekening, maar wat is het beste moment voor jou? Dat leggen wij je uit.

Heb je een vast of variabel contract?

Het goede moment om over te stappen hangt af van het type contract dat je hebt. Een contract met variabele tarieven is een contract voor onbepaalde tijd. Met dit contract kun je ieder moment kosteloos overstappen. Een variabel contract is over het algemeen een stuk minder voordelig dan een vast contract, dus stap snel over. Bij een vast contract is het juiste moment is afhankelijk van de einddatum van je energiecontract.

Je einddatum

Heb je een vast contract? De einddatum van je contract kun je terugvinden in de contractbevestiging van je energieleverancier. Heb je een eenjarig contract afgesloten, dan loopt je contract op dezelfde dag één jaar later min één dag af als dat die inging. Voorbeeld: je energiecontract is ingegaan op 27 april 2019 en zal aflopen op 28 april 2020. Maar let op: sommige leveranciers hanteren een vaste einddatum voor een energiecontract, dus dan geldt dit niet. Dit wordt ook bij je aanvraag aangegeven. Kun je je einddatum niet terugvinden? Dan kun je dat gewoon navragen bij je leverancier.

Er wordt op je gewacht

Elke leverancier hanteert een bepaalde periode waarin je kosteloos kunt overstappen. Dit noemen we een kijkvenster en deze periode kan verschillen per leverancier. Sommige energieleveranciers hanteren een ruime periode, bijvoorbeeld 6 maanden. Anderen hanteren 2 maanden of maar 90 dagen. Dus let daar goed op. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vastgesteld dat de minimale periode 2 maanden moet zijn. Dus loopt jouw contract binnen nu en 2 maanden af? Dan kun je kosteloos naar iedere leverancier overstappen.

Loopt je energiecontract nog langer dan het kijkvenster? Dan kun je nog niet kosteloos overstappen. Je huidige leverancier kan hiervoor een opzegboete in rekening brengen. Deze boetes zijn vastgelegd door de ACM. Zie het tabel hieronder.

Resterende looptijd Maximale opzegvergoeding per product (stroom – gas)
1,5 jaar  € 50,-  stroom   –  € 50,- gas
1,5 tot 2 jaar  € 75,-  stroom  –  € 75,-  gas
2 tot 2,5 jaar  € 100,-  stroom –  € 100,-  gas
meer dan 2,5 jaar  € 125,-  stroom –  € 125,- gas

 

Zo werkt je aanvraag

Heb jij een energiecontract aangevraagd via Energieleveranciers.nl? Dan krijg je direct een bevestiging van je aanvraag. Wij sturen je order door naar je nieuwe energieleverancier. Binnen 14 dagen ontvang je van je leverancier de contractbevestiging van je nieuwe contract. Vanaf dan heb je 14 dagen bedenktijd. In deze periode kun je het contract nog kosteloos annuleren. Gemiddeld heeft een leverancier 4 tot 6 weken nodig om de volledige overstap te verzorgen. Vraag je het nieuwe contract kort op de einddatum aan? Dan kan het zijn dat je nieuwe leverancier niet genoeg tijd heeft om de overstap per einddatum te verzorgen.

Maar wat gebeurt er dan? Geen zorgen. Je overstap is nog steeds kosteloos, maar je blijft gewoon iets langer klant bij je huidige leverancier totdat je nieuwe energieleverancier je kan overnemen. Je valt dan voor een korte periode in een contract voor onbepaalde tijd bij je huidige leverancier. Dit is een contract met variabele tarieven. Dat betekent dat voor die aantal dagen/ weken een minder voordelig contract hebt. Door op tijd over te stappen kun je dit voorkomen.

Jouw moment

Oké, we hebben vastgesteld dat er een aantal factoren invloed hebben op je juiste overstapmoment. Heb je een variabel contract, dan kun je ieder moment kosteloos overstappen. Heb je een vast contract? Kijk dan goed naar je einddatum en de periode dat je nieuwe leverancier wacht. Loopt je contract binnen twee maanden af, dan kun je kosteloos naar iedere leverancier opstappen. En vraag je het contract minimaal 6 weken van tevoren aan? Dan heeft je nieuwe leverancier genoeg tijd om de overstap per de einddatum te verzorgen. Kom je ook niet in een onvoordelig variabel contract terecht. Tip: zet het is je agenda wanneer je weer kan overstappen, zo vergeet je het niet.

Maak snel een vergelijking op Energieleveranciers.nl en vind de deal die bij jou past.

Energie vergelijken

Reageer