Waarom moet ik een borg betalen aan mijn energieleverancier?

Je vult je gegevens in, bevestigt je aanvraag en je overstap is meestal geregeld. Soms kan het echter zijn dat je een waarborgsom moet betalen wanneer je een nieuw energiecontract afsluit. MATS licht graag toe hoe het zit met de waarborgsom. Hoe wordt bijvoorbeeld bepaald dat je deze moet betalen? En wat als je denkt dat je onterecht een borg moet betalen?

Hoe wordt bepaald of je een waarborgsom moet betalen?

Als je een nieuw energiecontract afsluit, wordt bekeken of je een zogenaamde ‘risicoklant’ bent. De energieleveranciers maken daarbij gebruik van daarvoor gespecialiseerde bedrijven die gegevens verzamelen. Deze bedrijven hebben een database waarop alleen gegevens staan van mensen die bijvoorbeeld in het verleden betalingsproblemen hebben gehad of geregistreerd staan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Wanneer heb je kans dat je een borg moet betalen?

Moet jij ook een borg betalen als je een nieuw energiecontract afsluit? De leverancier kan dit van je vragen wanneer je bijvoorbeeld een schuld hebt (gehad) of bent afgesloten door de netbeheerder. Misschien ga je verhuizen naar een wijk waarin veel zogenaamde ‘risicoklanten’ zitten. Verschillende leveranciers nemen je postcode mee in de kredietcheck. Het kan daardoor voorkomen dat je op een adres bent gaan wonen dat geregistreerd staat als niet kredietwaardig. Sta je in de database, dan wordt je meegenomen in de kredietcheck en moet je een waarborgsom betalen aan de energieleverancier.

Hoe hoog is de borg?

De hoogte van de borg is per energieleverancier anders. Bij sommige energieleveranciers staat dit vast, maar het kan ook zijn dat het afhangt van het product dat je kiest. Bij de Nederlandse Energiemaatschappij betaal je de minste borg, namelijk €180. Dat bedrag kan bij andere energieleveranciers flink oplopen. Bekijk het overzicht van borg per energieleverancier om te weten hoe hoog de borg is bij jouw energieleverancier.

Wanneer en hoe krijg je de borg terug?

De borg krijg je in de meeste gevallen pas terug aan het einde van je energiecontract. Dat verschilt echter per energieleverancier. Heb jij je energierekeningen netjes betaald? Dan zou de energieleverancier je borg automatisch terug moeten storten op de door hen aangegeven termijn. Twijfel je daarover? Neem dan even contact op met je energieleverancier.

Onterechte borg betalen

Wat als je het idee hebt dat je ten onrechte een borg moet betalen? Dat kan namelijk voorkomen. Zo kan het zijn dat de vorige bewoner van je nieuwe woning een betalingsachterstand had. Je kunt daarbij actie ondernemen, maar wees wel zeker van je zaak. Het kan namelijk duur uitpakken als je achteraf ongelijk blijkt te hebben. De kosten die gemaakt worden bij het onderzoek door het bureau, zijn dan voor jouw eigen rekening.

Wat doen bij onterechte borg?

Neem zelf het initiatief en betaal nooit zomaar de waarborgsom. Vraag inzage in de gegevens bij het onderzoekbureau dat werkt voor de energieleverancier. Kloppen de gegevens die gebruikt zijn bij het berekenen van de kredietscore niet, verzoek het bureau dan schriftelijk om een herbeoordeling. Je maakt daarbij gebruik van je recht op correctie. Stuur een bewijs van je huidige inkomen, een recent bankafschrift en een kopie van je legitimatiebewijs mee. Meer weten of wat je moet doen als je verzoek niet wordt ingewilligd? Kijk dan even bij ons blog over waarborgsom betalen.

Reageer