Leverancier uitgelicht: Vrijopnaam, zelf je energie opwekken

Nederland heeft er weer een nieuwe energieleverancier bij: Vrijopnaam. Het unieke aan Vrijopnaam is dat dit energiebedrijf jou als consument in staat stelt om je eigen zonne-energie op te wekken zónder panelen op je eigen dak. Goed voor het milieu en handig, want je hebt er geen omkijken naar. In dit blog vertellen we hoe het werkt.

Wat is Vrijopnaam en wie zijn de initiatiefnemers?

De missie van Vrijopnaam: “Iedereen wekt zijn eigen energie op.” Om deze missie waar te maken, biedt het bedrijf klanten de mogelijkheid om zonne-energie op te wekken zonder zelf zonnepanelen op het eigen dak te installeren. Je schaft namelijk panelen op naam aan, die elders in Nederland staan. Deze nieuwe manier van energielevering is een initiatief van Marc Kluytmans, Casper Hengst en Bas Wijnen.

Hoe werkt het precies?

Wanneer je kiest voor Vrijopnaam begin je gelijk met het opwekken van je eigen duurzame energie. De panelen die je aanschaft, staan op dit moment in vier zonnepaneelparken in Nederland. Vrijopnaam heeft panelen in Groningen, Limburg, Someren en Bleiswijk. Daarnaast is het bedrijf ook bezig met het realiseren van een zonnepark in Zeijen. De eerste ‘paneelopnaam’ ontvang je gratis van Vrijopnaam. Vervolgens bepaal je zelf of en hoeveel extra panelen je wilt aanschaffen. De kosten per paneel bedragen 180 euro*. Een paneel levert volgens Vrijopnaam naar verwachting jaarlijks 5 procent rendement op. De energie die je met je aangeschafte panelen opwekt, brengt Vrijopnaam in mindering op je energierekening. Daarnaast werkt Vrijopnaam met een terugleververgoeding in het geval je meer hebt opgewekt dan verbruikt.

Waarom Vrijopnaam?

Met dit model wil Vrijopnaam het zelf opwekken van duurzame energie voor iedereen mogelijk maken. “Niet langer is duurzaam opgewekte energie een vrijblijvende optie. Wij willen de onafwendbare transitie naar duurzaam opgewekte energie faciliteren en versnellen.” Door te kiezen voor de methode van Vrijopnaam hoef je zelf niet te investeren in een zonnepaneleninstallatie. Volgens de energieleverancier is dit overigens ook een ideale uitkomst voor mensen die zonnepanelen niet mooi vinden, wiens dak zich er niet voor leent of die niet zitten te wachten op het onderhoud. Een paneelopnaam is ook geschikt voor consumenten met een huurhuis. Een verhuizing hoeft overigens ook geen problemen op te leveren, aangezien de panelen niet op je eigen dak liggen.

En wat nou als het veel regent?

Dat het in Nederland flink kan regenen is ons niet vreemd, maar Vrijopnaam garandeert dat je ook bij slecht weer toch niet zonder stroom komt te zitten. Wanneer jouw panelenopnaam niet voldoende stroom opwekken, levert Vrijopnaam als leverancier, gegarandeerd groene stroom.

Het verdienmodel achter Vrijopnaam

Op de site van deze nieuwe speler op de energiemarkt is te lezen dat hij niet als doel heeft om te verdienen aan het energieverbruik van consumenten. Waar het bedrijf wel aan verdient, zijn de maandelijkse vaste leveringskosten. Daarnaast kun je bij deze energieleverancier je contract maandelijks opzeggen, zonder boetes. In dat geval koopt de leverancier de panelen van je terug tegen een redelijke prijs.

Energie vergelijken loont

Vrijopnaam biedt je de mogelijkheid om geleidelijk over te gaan naar een duurzame manier van zelf energie opwekken. Je hoeft dus niet in een keer een groot bedrag te investeren. Als onafhankelijke energievergelijker raden wij je echter aan om ook de prijzen van verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken om er zeker van te zijn dat je de beste deal voor jouw situatie vindt. Loopt je energiecontract dus bijna af? Maak dan gebruik van onze energievergelijker om te checken welke energieleverancier de beste aanbieding voor je heeft. Energie vergelijken kan je een besparing tot wel 350 euro op je jaarrekening opleveren.

*Peildatum: 28-04-2016

3 comments

José Stolk - 13 mei 2017 Reageer

Jammer dat het filmpje niet beschikbaar is….

Lianne Brunken - 16 mei 2017 Reageer

Hallo José,

Bedankt voor uw oplettendheid. Helaas is het filmpje niet meer beschikbaar.

Hartelijke groet,
Team Energieleveranciers.nl

Ingenhoven - 27 juni 2018 Reageer

Eind januari jl. zijn zonnepanelen van mijn dak gewaaid. Ik wil geen gedoe meer boven mijn hoofd.
Wat kost het om 14 zonnepanelen bij u te huren?kopen?
vrg
Wim Ingenhoven

Reageer