140610-Voorschotnota.png

Voorschotnota van je energieleverancier

Hoe wordt de hoogte van je voorschotnota berekend? En kun je je voorschotbedrag eigenlijk zelf aanpassen? Energieleveranciers.nl zet alle ins en outs over de voorschotnota op een rij.

Wat is een voorschotnota?

De energiemaatschappij waarbij je klant bent, kan pas aan het einde van het jaar precies zeggen hoeveel energie je hebt verbruikt en hoeveel je daarvoor moet betalen. Je jaarlijkse energieverbruik en de kosten daarvoor zie je terug op de jaarafrekening. Om ervoor te zorgen dat je dit bedrag niet in één keer hoeft te betalen, zijn de verwachte kosten verdeeld in twaalf termijnen. Dit is de maandelijkse voorschotnota, het voorschotbedrag of het termijnbedrag.

Je voorschot bestaat uit de kosten voor gas en/of elektriciteit, netwerkkosten, energiebelasting, huur van je gas- en/of elektriciteitsmeter en btw.

Hoe wordt de hoogte van je voorschotnota bepaald?

Zodra je een energiecontract afsluit, ontvangt je energieleverancier je historisch verbruik (gebaseerd op je laatste meterstanden) en de technische specificaties van je aansluiting van je netbeheerder. Dit zijn je stamgegevens. Aan de hand van deze gegevens wordt de hoogte van je voorschotnota bepaald. De leverancier probeert de hoogte van je termijnbedrag zo goed mogelijk in te schatten, zodat er aan het einde van het jaar zo min mogelijk verschil is tussen het geschatte en het werkelijke energieverbruik. Zo probeert je energieleverancier ervoor te zorgen dat je aan het einde van het jaar, bij het ontvangen van de jaarafrekening, zo min mogelijk hoeft bij te betalen.

Heb je een nieuwbouwhuis? Dan kan je leverancier niet beschikken over je historisch verbruik. De netbeheerder geeft in dat geval de capaciteit van je gas- en elektriciteitsmeters door. Ook het verwachte jaarlijkse energieverbruik wordt doorgegeven, dat onder andere afhangt van de grootte van de woning, de ligging en de mate van isolatie.

Staat het voorschotbedrag voor een heel jaar vast?

Je leverancier zal waarschijnlijk één keer per jaar je voorschotbedrag wijzigen: na ontvangst van je jaarnota. Het voorschotbedrag voor het komende jaar wordt berekend op basis van het energieverbruik in het jaar waarover de jaarnota geldt.

In sommige gevallen mag je leverancier je voorschotbedrag ook tussendoor aanpassen. Toch zal het niet snel voorkomen dat dit gebeurt. Wanneer je een contract met variabele tarieven hebt (als je nog nooit bent overgestapt of hiervoor hebt gekozen bij het afsluiten van een nieuw contract), heb je tweemaal per jaar te maken met een prijswijziging: op 1 januari en 1 juli. Deze prijswijzigingen zijn echter nooit heel groot, waardoor het zelden gebeurt dat het voorschotbedrag op basis hiervan wordt gewijzigd.
Als je een energiecontract hebt afgesloten met vaste tarieven, dan kan je leverancier je voorschotbedrag niet tussendoor aanpassen.

Zelf de hoogte van je voorschotnota bepalen

Het kan zijn dat je energieverbruik in de loop van een jaar toeneemt, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding of bij een strenge winter. Het kan dan handig zijn om je voorschotbedrag te wijzigen, zodat je bij je jaarafrekening niet onnodig veel bij hoeft te betalen. Bij veel leveranciers kun je zelf de hoogte van je voorschotnota bepalen. Dit doe je meestal door in te loggen op je account of door telefonisch contact op te nemen met je leverancier. Soms zit er een maximum aan de hoogte van de wijziging. Die kun je terugvinden in onderstaande tabel. Indien je leverancier niet instemt met de wijziging van je voorschotbedrag, dan kun je bezwaar maken tegen deze beslissing. Kijk hiervoor op de site van je leverancier.

Energieleverancier Voorschot verlagen Voorschot verhogen Opmerkingen
Max. 10% 100% Bij een verlaging van meer dan 10% dien je contact op te nemen met Electrabel.
Max. 15% Onbeperkt Bij een verlaging van meer dan 15% dien je een reden op te geven. Budget Energie handelt het verzoek binnen een week af.
Max. 15% Max. 15% Bij een verlaging of verhoging van meer dan 15% dien je contact op te nemen met Delta.
Max. 10% Onbeperkt De minimale aanpassing is €10 per maand.
Max. 50% Onbeperkt De minimale aanpassing is €25 per product.
Onbeperkt Onbeperkt Als je het voorschot buiten de limieten wilt verlagen of verhogen, dien je contact op te nemen met Eneco en de reden hiervoor door te geven.
Max. 10% Max. 500% Je kunt het maandbedrag twee keer per jaar wijzigen. Voor wijzigingen buiten deze grenzen dien je contact op te nemen met Energiedirect.nl.
Onbeperkt Onbeperkt
Onbeperkt Onbeperkt
Max. 10% Max. 10% Bij een verlaging of verhoging van meer dan 10% dien je contact op te nemen met Huismerk Energie.
Max. 15% Onbeperkt Je kunt het maandbedrag één keer per maand verlagen en onbeperkt verhogen.
Onbeperkt Onbeperkt
Max. 40% Max. 200%
Max. 10% Max. 100% Wanneer je je voorschotbedrag aan wil passen, dien je contact op te nemen met Qurrent.

Tijd voor een nieuw energiecontract?

Overstappen kan je een besparing van enkele honderden euro’s per jaar opleveren. Vergelijk daarom vandaag nog energietarieven op Energieleveranciers.nl!

2 comments

C Klein - 11 juni 2014 Reageer

Beste Michelle,

Bij EnergieFlex kun je ook kiezen om je energiekosten dagelijks (prepaid) of maandelijks af te rekenen op basis van werkelijk verbruik.
Een voorschot betalen is niet meer nodig.
Waarom zou je in deze tijd nog op basis van schattingen berekenen en eind jaarafrekening versturen met alle gevolgen van dien bij hoger verbruik.

Een telefoonrekening wordt ook op basis van werkelijk verbruik gefactureerd. Daar ontvang je ook geen jaarafrekening. Afrekenen op basis van voorschot is achterhaald.

Jammer dat een onafhankelijke vergelijkingssite het bestaan deze producten niet toelicht in dit soort berichten.

Met vriendelijk groeten,
Claudia Klein

Michelle - 13 juni 2014 Reageer

Beste Claudia,

Feit is dat -op EnergieFlex na- alle energieleveranciers werken met een voorschotnota en daaruit volgt dan ook dat het overgrote deel van de Nederlandse consumenten een voorschotnota ontvangt. Voor deze consumenten is het dan ook handig om te weten waaruit de voorschotnota precies bestaat en hoe ze de hoogte van hun voorschotbedrag kunnen wijzigen.

Dat de contracten obv werkelijk verbruik van EnergieFlex niet genoemd worden in dit blog, heeft er alles mee te maken dat er niet met een voorschotnota wordt gewerkt. Dit hebben wij eerder al uitgebreid toegelicht in het blog ‘Energieleverancier EnergieFlex levert prepaid energie‘.

Hartelijke groet,
Michelle

Reageer