Voorschotbedrag ofwel termijnbedrag: hoe zat het ook alweer?

De klantenservice van Energieleveranciers.nl krijgt geregeld vragen over het voorschotbedrag, tegenwoordig het termijnbedrag genoemd. Sinds de invoering van Aanbod op Maat hanteren leveranciers het begrip termijnbedrag. De ACM (toezichthouder op de energiemarkt) vind het belangrijk dat alle energieleveranciers dezelfde terminologie gebruiken om energiecontracten begrijpelijk en vergelijkbaar te maken.

Alles wat je wilt weten over het termijnbedrag lees je hieronder.

Wat is het termijnbedrag?

Omdat energieleveranciers pas aan het einde van een jaar precies kunnen vaststellen hoeveel elektriciteit en/of gas iemand verbruikt heeft, hebben ze het termijnbedrag in het leven geroepen. Jij als consument betaalt dus een vast bedrag per maand, twaalf maanden lang, aan je energieleverancier. Dit om te voorkomen dat je na één jaar energie-afnemen een flink bedrag in één keer moet betalen.

Hoe wordt het termijnbedrag berekend?

Er zijn twee manieren waarop jouw termijnbedrag berekend kan worden.

  1. Termijnbedrag op basis van eerder verbruik
    Weet jij wat jouw exacte verbruik is (terug te vinden op je jaarafrekening) dan vul je deze gegevens in in bijvoorbeeld onze vergelijker of je geeft het door aan de energieleverancier. Op basis van jouw eerdere verbruik wordt er een termijnbedrag vastgesteld.
  2. Schatting
    Weet je niet wat jouw exacte verbruik is, omdat je bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning betrekt, dan kun je een schatting opgeven. Die schatting maak je op basis van het aantal mensen waaruit je huishouden bestaat en het soort woning waarin je woont of gaat wonen. Op basis van deze gegevens wordt een schatting gemaakt van jouw termijnbedrag.

Het is altijd het prettigst wanneer je een berekening laat maken op basis van jouw historische verbruik in plaats van op basis van een schatting, omdat een historisch verbruik altijd nauwkeuriger is. De kans dat je aan het einde van het jaar iets bij moet betalen of dat je teveel hebt betaald is met een opgave van het historische verbruik kleiner.

Hoe is het termijnbedrag opgebouwd?

Het termijnbedrag is opgebouwd uit een aantal componenten, namelijk:

  • Leveringskosten: de kosten die je maakt voor het verbruik van elektriciteit en/of gas.
  • Netwerkkosten: dit zijn de kosten voor het transporteren van elektriciteit en gas naar jouw woning.
  • Overheidsheffingen: met overheidsheffingen wordt bedoeld de belasting die je betaalt op energie en de kosten voor opslag van duurzame energie.
  • Btw: naast al deze bovengenoemde kosten betaal je ook nog 21% btw over de levering, transport, huur van de meter en de energiebelasting.

Dit dekt alle kosten er komen geen kosten meer bij.

Houd rekening met welkomstbonussen en cashbacks
Wanneer je overstapt via onze energievergelijker profiteer je vaak van aantrekkelijke welkomstbonussen en cashback-acties. Voor de vergelijking is het belangrijk om rekening te houden met deze acties wanneer je kijkt naar de berekening van je maandbedrag. De maandelijkse kosten die worden berekend zijn een indicatie, gebaseerd op de verwachte jaarkosten, inclusief deze korting.  Maar let wel, deze welkomstbonussen en cashback-acties worden pas aan het einde van de contractduur door de energieleverancier uitgekeerd.

Voorbeeld

Op basis van jouw eerdere verbruiksgegevens is de indicatie van jouw jaarbedrag € 1.500,-. Dat komt neer op € 1.500/12 maanden = € 125,- per maand.

Bij de gekozen energieleverancier krijg je een korting van € 200,-. Deze wordt pas aan het einde van het jaar, op je jaarberekening toegepast. Voor de vergelijking is het wel belangrijk om deze mee te nemen. Je betaalt dan dus € 1.500- € 200= €1.300 per jaar. Dit bedrag gedeeld door 12 maanden maakt € 108,33 per maand.

Moet ik het termijnbedrag ook daadwerkelijk betalen?

Het door onze energievergelijker berekende maandbedrag is een indicatie. Dat wil zeggen dat het een schatting is van de kosten die je gaat betalen. Hoe realistisch deze schatting is hangt af of het gebaseerd is op je werkelijke verbruik van voorgaande jaren of op een gemaakte schatting van je verbruik. Bij het eerste scenario (termijnbedrag op basis van eerder verbruik) is de kans dat dit daadwerkelijk overeenkomt met de verbruikte hoeveelheid energie vele malen groter.

De energieleverancier probeert de hoogte van je termijnbedrag zo goed mogelijk in te schatten, zodat er aan het einde van het jaar zo min mogelijk verschil is tussen het geschatte en het werkelijke energieverbruik. Zo probeert je energieleverancier ervoor te zorgen dat je aan het einde van het jaar, bij het ontvangen van de jaarafrekening, zo min mogelijk hoeft bij te betalen.

Meer vragen?

Is er voor jou nog iets onduidelijk als het gaat om het termijnbedrag? Laat het ons weten, we helpen je graag verder. Onze klantenservice staat dagelijks voor je klaar om je te helpen bij al je vragen.

Reageer