EL_voorschot-1.jpg

Voorschotbedrag ofwel termijnbedrag: hoe zat het ook alweer?

Het nieuwe jaar is weer begonnen en door de stijgende energiekosten is je termijnbedrag waarschijnlijk dit jaar omhooggegaan. Alles wat je wilt weten over het termijnbedrag lees je hieronder.

Wat is het termijnbedrag?

Omdat energieleveranciers pas aan het einde van het jaar precies kunnen vaststellen hoeveel elektriciteit en/of gas je verbruikt hebt, hebben ze een termijnbedrag in het leven geroepen. Jij als consument betaalt een vast bedrag per maand aan je energieleverancier.

Hoe werkt een termijnbedrag?

Je termijnbedrag is niet het definitieve bedrag dat je betaalt voor je energieverbruik, maar een voorschot. Aan het einde van het jaar wordt er gekeken wat je daadwerkelijk hebt verbruikt. Heb je meer verbruikt dan waarvoor je hebt betaald, dan zal je iets moeten bijbetalen. En heb je minder verbruikt dan waarvoor je betaald hebt, dan krijg je het resterende bedrag terug. Dus je betaalt altijd voor je verbruik en niet voor een periode.

Hoe wordt het termijnbedrag berekend?

Er zijn verschillende manieren waarop leveranciers een termijnbedrag berekenen:

  1. Je ingevulde verbruik
    Sommige leveranciers nemen het verbruik over dat je in de energievergelijker invult en baseren daar je termijnbedrag op.
  2. Termijnbedrag op basis van je eerdere verbruik
    Andere leveranciers kijken naar het historisch verbruik van de woning van de laatste drie tot vijf jaar. Op basis van dat jaarverbruik bepalen zij je termijnbedrag. Ben je nieuw in de woning dan gebruikt de leverancier het verbruik van de vorige bewoners.
  3. Schatting
    Heb je een nieuwbouwwoning? Dan is er natuurlijk geen historisch verbruik op het adres. De leverancier kijkt dan naar het type woning en energielabel van de woning.

Net verhuisd naar een nieuwe woning?

Als je net een nieuwe woning hebt, is het lastig om je verbruik en dus voorschot van tevoren te bepalen. Vaak is het historisch verbruik de beste indicatie, maar daar kunnen soms nog steeds grote verschillen in zitten. Daarom raden wij aan om na een aantal maanden te kijken wat je verbruik is geweest en of het termijnbedrag dat je betaalt aansluit bij dit verbruik. Dan kun je tijdig je termijnbedrag aanpassen, zodat je aan het einde van het jaar niet voor verrassingen komt te staan.

Wat is het verschil tussen het termijnbedrag en de jaarkosten?

Soms schrikken mensen van het termijnbedrag dat de leverancier incasseert, maar geen zorgen je betaalt alleen voor de energie die je verbruik. Daarnaast zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het termijnbedrag. Heb jij bijvoorbeeld een cashback in je energiecontract? Dan krijg je die pas aan het einde van het contract terug en is die niet verrekend in je termijnbedrag.

Daarnaast heeft het verbruik dat wordt gebruikt voor het bepalen van je termijnbedrag veel invloed. Als leveranciers uitgaan van een ander verbruik dan waar de vergelijking mee is gemaakt, kan er een verschil ontstaan. Ten slotte, sommige leveranciers nemen bepaalde verwachtingen al mee in het bepalen van het termijnbedrag, zoals belastingstijgingen of netbeheerkosten.

Termijnbedrag wijzigen

Vind je het voorgestelde termijnbedrag niet aansluiten bij je verbruik? Je kunt het aanpassen bij je leverancier. De meeste leveranciers stellen wel een limiet op hoeveel je het voorschot kan aanpassen. Wil je het bedrag meer aanpassen, neem dan contact op met je leverancier en overleg de mogelijkheden.

Toch maar even vergelijken

Dus je termijnbedrag is niet bepalend voor je energiekosten, maar je jaarkosten wel. Kijk snel of je kunt besparen op je jaarkosten door je verbruik in onze energievergelijker in te vullen.
Energie vergelijken

Reageer