EL_vloerverwarming.jpg

Vloerverwarming: een goed alternatief voor de radiator

Het komt iedereen wel bekend voor: je stapt uit bed en de vloer is ijskoud. Hoe lekker zou het zijn als je op een warme vloer stapt. Ja, dat kan met vloerverwarming. En dat is niet het enige voordeel van vloerverwarming. Wij vertellen je er meer over.

Ruimtebesparing

Vind je radiatoren niet zo mooi? Dan is vloerverwarming een goed alternatief. Je bespaart er een hoop ruimte mee, want je verwarming ligt dan onder de vloer en je hoeft niet meer tegen die radiatoren aan te kijken. Er zijn twee systemen voor vloerverwarming: een elektrische en een door middel van water. Meestal wordt elektrische vloerverwarming gebruikt om een deel van je huis te verwarmen, zoals de keuken of badkamer. De watermethode is een stuk gunstiger voor je energierekening, omdat je elektrische vloerverwarming meer energie verbruikt.

Energiebesparing

Vloerverwarming is niet alleen ruimtebesparend, het bespaart ook energie. Dat heeft te maken met de verdeling van de warmte in een ruimte. Radiotoren verwarmen de ruimte op bepaalde plekken, waardoor de warmte niet gelijkmatig verdeeld is. Met vloerverwarming wordt de ruimte gelijkmatig verdeeld en daardoor ontstaan er minder temperatuurverschillen. De temperatuurverschillen zorgen voor stroming in de lucht. Met vloerverwarming wordt dit verminderd en daardoor voelt het comfortabeler.

Verschillende systemen

Er zijn verschillende systemen voor het leggen van vloerverwarming. De meest gebruikte soort is het natte systeem. Hierbij worden de buizen rechtstreeks in de cementvloer gelegd en neemt daardoor wel extra hoogte in. Het is daardoor meestal alleen geschikt voor nieuwbouw en sommige renovatieprojecten. Voor het droge systeem heb je minder hoogte in de vloer nodig. Bij dit systeem liggen de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten. De isolatieplaten zorgen voor een korte opwarmingstijd en optimale warmtespreiding. Elektrische vloerverwarming wordt vaak alleen plaatselijk in huis gebruikt. Het laatste systeem is infrezen. Hierbij ligt de vloerverwarming dichter bij de oppervlakte en hierdoor verlies je minder warmte naar beneden.

Nadelen van vloerverwarming

Ook een vloerverwarming heeft nadelen. De kosten om vloerverwarming te installeren zijn over het algemeen hoog vergeleken met radiatoren. Wil jij vloerverwarming in je bestaande woning? Dat betekent dat de vloer eruit moet en dat is best een onderneming. Ook bij lekkage van de vloerverwarming moet de vloer worden opengebroken.

Een vloerverwarming is niet goedkoop en de prijzen kunnen erg uiteenlopen. Je kunt voor een gemiddelde woning uitgaan van € 25 tot € 30 per vierkante meter, naast de installatiekosten. Deze kosten verschillen per systeem en wil je vloerverwarming in een oud huis installeren, dan komen daar nog vaak verbouwingskosten bij op.

Je energierekening

Een vloerverwarming is in aanschaf en installatie niet goedkoop, maar je kunt er wel een hoop energie mee besparen en op de lange termijn verdien je het terug met lagere energiekosten. Wil je nog meer besparen op je energierekening? Vergelijk dan je energiecontract.

Energie vergelijken

Reageer