Verhuizersblog_mettekst.png

Verhuizers let op: wat regelt de netbeheerder en wat de energieleverancier?

Als je gaat verhuizen moet je een hoop zaken regelen. Veel leuke dingen, zoals een fris kleurtje op de muur of een nieuwe bank maar ook van die zaken waar je niet onderuit komt. Dingen die er toch bij horen zoals het regelen van je energiecontract op je nieuwe adres. Laten me je helpen. Wat moet je regelen en bij wie?

Situaties verhuizen en je energiecontract

Je kunt in verschillende situaties zitten waarom je verhuist. In onderstaande tabel staan de verschillende situaties beschreven en de actie die je daarbij moet ondernemen.

Klik op de afbeelding voor een vergroting


Wie regelt wat uit jouw stopcontact?

Wij krijgen wel eens vragen van verhuizers als: ‘Ik krijg morgen de sleutel al, heb ik dan wel stroom?’. Daarom leg ik eerst graag uit wie, wat doet in energieland.

  • Netbeheerder
    Netbeheerders beheren, zoals de naam al zegt, het elektriciteits- en gasnet. Ze zorgen dat dit net onderhouden wordt en dat alles goed werkt. Daarbij zorgen ze ook voor jouw aansluiting op dit netwerk. Iedere regio in Nederland heeft zijn eigen netbeheerder. Deze kun je dus niet zelf kiezen. Voor het beheer van dit net betaalt iedereen netbeheerderskosten. Dit hoef je niet apart te betalen maar is bij iedereen een onderdeel van de energierekening.
  • Energieleverancier
    De energieleverancier koopt energie in bij producenten, tussenhandelaren of hij produceert het zelf. Deze energie levert hij aan het net. Je energieleverancier kun je wel zelf kiezen. Je ontvangt dus niet specifiek dié stroom, maar het gaat erom waarin je investeert.

 

Persoonsgebonden energiecontract

Belangrijk om te weten is dat je energiecontract persoonsgebonden is. Dus niet adres gebonden. Om die reden neem je een energiecontract mee naar je nieuwe woonsituatie. Dit moet je uiteraard wel doorgeven aan je energieleverancier. Wellicht verwacht je bij je nieuwe woonsituatie ook een ander energieverbruik, dus denk eraan om in dat geval je termijnbedrag aan te passen.

Bij wie moet je waarvoor zijn?

Bij een verhuizing moet je zelf contact opnemen met je huidige energieleverancier (als je deze al hebt). Dit kun je drie maanden voor je verhuizing al doen. Zij zorgen ervoor dat de netbeheerders op de hoogte zijn van je verhuizing. Vervolgens geef je de meterstanden door van je oude en nieuwe woning.

 

Een huis zonder stroom

Ben je vergeten je energieleverancier op de hoogte te stellen, dan is het dus niet zo dat je direct in een huis zonder stroom komt. Het is meer een administratieve handeling die ongeveer 3 weken in beslag neemt. Het moet voor iedereen duidelijk zijn welke bewoner voor welk energieverbruik belast mag worden. 

 

Ik heb nog geen energiecontract

Als je nog geen energiecontract hebt omdat je voor het eerst gaat samenwonen, of een huis koopt dan moet je zelf een nieuw energiecontract afsluiten. Als je wilt weten wat het goedkoopste energiecontract is voor jouw nieuwe situatie kun je gebruikmaken van onze energievergelijker.

Je kunt dit doen door je verbruik te schatten op basis van je gezinsgrootte en type huis. Vul hierbij in dat je nog geen huidige energieleverancier hebt i.v.m. een verhuizing. Vervolgens zie je de goedkoopste energiecontracten die je direct kunt aanvragen.

Verhuizen? Een mooi moment voor een nieuw energiecontract

Heb je al wel een energiecontract en ga je verhuizen? Dan is dat een mooi moment om een nieuw contract af te sluiten. Vooral als je nog nooit bent gewisseld van leverancier is het erg rendabel. Vul je verwachtte energieverbruik in, of maak een schatting en zorg ervoor dat je in je nieuwe huis goedkope energie ontvangt. Zo houdt je nog wat geld over voor die nieuwe tafel :).

Bij onze veelgestelde vragen beantwoorden we al veel vragen over je energiecontract tijdens een verhuizing. Is er na het lezen van dit blog en deze vragen toch nog iets onduidelijk? Neem dan gerust contact met ons op via: contact@energieleveranciers.nl of laat je reactie achter.

Reageer