Verhuizen-Cindy-en-Wouter-header.png

Verhuizen en het energiecontract: hoe regelden Cindy en Wouter dit?

Nog niet zo lang geleden verhuisden Cindy en Wouter naar een rustig stekje op het platteland. Ze verbouwden de boel grondig en inmiddels wonen ze in hun droomhuis. Ik ben erg benieuwd, aangezien ik bij Energieleveranciers.nl werk, naar hoe zij hun energiecontract geregeld hebben. En ook of Wouter en Cindy een beetje duurzaam zijn. Hebben ze hierop gelet tijdens de verbouwing van hun woning?

Het eerste dat mij opvalt wanneer ik bij ze langs ga is de moestuin. Dat kun je wel duurzaam noemen! Een tomatensoep bereidt met tomaten uit eigen tuin is veel beter voor het milieu dan een soepje gemaakt met tomaten van ver. Zal er ook een tomatensoep voor mij klaar staan? Dat niet, maar wel een lekker kopje koffie. Het vragenuurtje kan beginnen.

 

Cindy en Wouter gingen verhuizen. Hoe regelden zij hun energiecontract?

Cindy en Wouter, wat betekent duurzaamheid voor jullie?

‘Duurzaamheid betekent voor ons het beperken van je footprint door zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Door duurzaam te leven ben je je bewust van je omgeving en je invloed daarop.’

En doen jullie er zelf ook een beetje aan?

‘Wij vinden het belangrijk om op zo’n manier te leven dat de volgende generatie net zo kan leven. Op die manier proberen wij er iets aan te doen.’ ‘Toegegeven, Wouter is vooral duurzaam en neemt mij daar in mee,’ zegt Cindy. ‘Daardoor zie ik nu wel in dat het belangrijk is om bepaalde maatregelen te nemen.’

‘Nu we het huis hebben verbouwd, letten we op duurzaamheid. Voor het klimaat, maar voor ons is duurzaamheid ook belangrijk omdat het geld bespaart. Met een paar simpele ingrepen verlaag je al snel de maandelijkse energiekosten.’

 

Verhuizen en het energiecontract

Het huis van Cindy en Wouter

Hoe goed is jullie huis geïsoleerd?

‘We hebben net onze hele vloer vernieuwd door er 60 cm schuimbeton in te gieten. Het isoleert goed en je hebt een stevige bodem. Voor de rest hebben we alles op zo’n manier geïsoleerd dat het voldoet aan de normen van nu. De wanden bijvoorbeeld en uiteraard dubbel glas bij alle ramen. In een later stadium nemen we ook zonnepanelen, maar dan moeten we eerst weer wat geld sparen. Oja, en ledlampen. Dat heb ik (Cindy) vanuit huis meegekregen en het bespaart echt veel geld. Maar eerlijk is eerlijk, ons wooncomfort staat voorop, dus we hebben niet voor alles de meest duurzame optie gekozen. Een voorbeeld is ons gasfornuis. We hadden ook voor een inductiekookplaat kunnen kiezen, dat werkt zuiniger, maar koken op gas vind ik gewoon prettiger.’      

Nog mooie archeologische vondsten onder de vloer gedaan?

Helaas… We hoopten uiteraard op een schatkistje, maar er bleken vooral karkassen van ratten te liggen haha!

Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar jullie energiecontract! Is ie groen?

‘Eerlijk gezegd niet. We zitten al twee jaar bij Nuon en hebben ons niet meer bezig gehouden met het energiecontract.’

 

Dit is een typisch voorbeeld van een ‘slaper’; iemand die een energiecontract afsluit en er daarna niet meer naar omkijkt. Het gevolg: veel te dure energietarieven. Hoe dit komt vertel ik je straks.

 

Cindy: ‘het energiecontract regelen laat ik vooral aan Wouter over. Met zijn werk is hij al veel met duurzame energie bezig dus ik vertrouw hem daarin. Hij weet ook welke spelers er op de markt zijn. Maar wat ons voornamelijk weerhield van het kiezen voor een nieuwe energieleverancier was de verbouwing, want hoeveel energie verbruiken we nou eigenlijk? Onze cv staat bijvoorbeeld al een paar maanden uit, maar de verbouwing kost wel weer veel energie.’

 

quote van cindy en wouter

 

Wouter: ‘Ik weet wel dat we veel kunnen besparen door jaarlijks over te stappen, maar ik heb de tijd en energie er niet voor. Bovendien: groen? Ik heb mijn twijfels bij die groencertificaten die moeten bewijzen dat groene energie duurzaam is geproduceerd. Alhoewel ik van vrienden ook heb gehoord dat er tegenwoordig veel energiecontracten met Hollandse Wind zijn. Lokaal, dat vertrouw ik meer. Dus wie weet ga ik volgende keer toch voor groene energie.”

Eerst even over de slaperstarieven…

Het is maar goed dat ik even langs kom bij Cindy en Wouter, want dan kan ik ze meteen uitleggen hoe je het energiecontract regelt bij een verhuizing. Én kan ik ze meteen helpen met besparen. Eerst vertel ik ze iets over de categorie ‘slaper’ waar ze nu in vallen.

Wouter en Cindy gaven aan dat ze al een paar jaar bij Nuon klant zijn en niet meer naar het contract hebben omgekeken. Dat noem ik nog eens zonde. Als namelijk je energiecontract voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld 1 jaar) is afgelopen, betaal je dure, variabele energietarieven (slaperstarieven); Cindy en Wouter betalen dus de hoofdprijs. Daarom adviseer ik ze om een energiecontract met vaste tarieven af te sluiten, want vaste tarieven zijn in bijna alle gevallen goedkoper dan variabele tarieven. Daarnaast kun je het beste een energiecontract aanvragen via een online vergelijker, want dan heb je én een mooie welkomstkorting én goedkope actietarieven. Daarmee houd je je energiekosten zo laag mogelijk.

Verhuizen, verbouwen en het energieverbruik

Hoe zit het dan met je energieverbruik en wat je maandelijks gaat betalen op het moment dat je een nieuw energiecontract afsluit? Een energieleverancier stelt jouw maandelijkse termijnbedrag vast op basis van wat op dat adres de afgelopen drie jaar gemiddeld aan energie is verbruikt. Aan het einde van het jaar stelt de leverancier de jaarafrekening op: heb je meer verbruikt dan waarvoor je betaald hebt, dan moet je bijbetalen. Heb je minder verbruikt dan waarvoor je betaald hebt, dan krijg je geld terug. Bovenop je welkomstkorting.

Denk je dat je meer energie gaat verbruiken dan je energieleverancier inschat, dan kun je altijd even een belletje naar de leverancier plegen om dit door te geven. Het termijnbedrag wordt dan aangepast zodat je achteraf geen hoge rekening krijgt.

Wil je een energievergelijking maken, maar weet je het energieverbruik niet? Schakel dan het ‘hulpje’ van Energieleveranciers.nl in. Het hulpje helpt jou om tot een gemiddeld energieverbruik te komen. Klik in de vergelijker aan met hoeveel personen je in het huis gaat wonen en wat voor soort woning het is. Daaruit rolt een gemiddeld energieverbruik die je goed kunt gebruiken om het voordeligste energiecontract voor jouw situatie te kiezen. Klik op de afbeelding voor een voorbeeld.

 

de vergelijker helpt je met het gemiddelde energieverbruik als je gaat verhuizen

 

Nog een lopend energiecontract?

Een lopend energiecontract kun je het beste meenemen naar je nieuwe adres, want als je dat contract te vroeg opzegt riskeer je een opzegvergoeding. Geef ongeveer 4 tot 6 weken van tevoren je verhuizing door aan de energieleverancier.

Wanneer is groene stroom groen?

De twijfels van Cindy en Wouter over groene stroom kan ik mij goed voorstellen, want duurzame energie is weleens negatief in het nieuws gekomen; groene stroom zou niet werkelijk groene stroom zijn. Maar hun twijfels neem ik graag weg. Zelf adviseer ik altijd om te kiezen voor groene stroom die dichtbij huis geproduceerd is, want de productie van deze energie is beter te achterhalen. Wouter noemde al Hollandse Wind en dat is een goed voorbeeld. Deze stroom is opgewekt met windmolens in Nederland. Op het stroometiket van de energieleverancier zie je precies uit welke bronnen de energie gehaald wordt.

Nog een manier waarop je de duurzaamheid van energieleveranciers kunt checken: met het jaarlijkse onderzoek van onder andere de Consumentenbond. Blader die even door voordat je een keuze maakt of bekijk de korte versie op deze pagina.

Wil je een online energievergelijking maken omdat je gaat verhuizen? Ga dan naar onze energievergelijker. Kun je wel wat hulp gebruiken? Bel ons op 088 – 1100 800 en we helpen je graag met al je vragen.

 

Reageer