141107-Energieveiling-VEH.png

Vereniging Eigen Huis energie: ja of nee?

Er staan weer een flink aantal energieveilingen op de planning! Over twee weken is het tijd voor de veilinguitslag van het ANBO Energiecollectief en een week later is het de beurt aan de Consumentenbond. De aftrap wordt echter gegeven door Vereniging Eigen Huis, die 28 oktober een energieveiling organiseerde en 7 november met de uitslag daarvan kwam. De vraag is natuurlijk: doen of niet?

Vereniging Eigen Huis energie in 2014

Vereniging Eigen Huis (ook wel VEH) organiseerde eerder dit jaar ook al een energieveiling. Op 23 februari waren er maar liefst drie energieleveranciers die via dit energiecollectief contracten mochten gaan verzorgen: Budget Energie, de Nederlandse Energie Maatschappij en EON. Ook toen waren een aantal energiecontracten die af te sluiten zijn via Energieleveranciers.nl goedkoper. De jaarprijzen van Budget Energie, NL Energie en E.ON vielen bij Vereniging Eigen Huis op jaarbasis respectievelijk €37, €59 en €72 hoger uit dan het op dat moment goedkoopste contract in onze energievergelijker.

Verenigiging Eigen Huis energieveiling van 7 november

Zoals altijd hebben wij het winnende aanbod van de energieveiling onder de loep gelegd. En wat blijkt: overstappen via Energieleveranciers.nl levert alweer een grotere besparing op dan ingaan op het aanbod van Vereniging Eigen Huis!

Wil je via Vereniging Eigen Huis energie afnemen? Dan kan je kiezen voor een 1-jarig contract van Vandebron of een 3-jarig contract van Budget Energie. Om appels met appels te vergelijken, hebben wij de 1-jarige en 3-jarige contracten apart van elkaar vergeleken voor het verbruik van een gemiddeld huishouden (3.500 kWh en 1.800 m3 gas) in gasregio 4 (8441 GK). De conclusie: het 1-jarige contract van Vandebron is op jaarbasis €21 duurder dan het 1-jarige energiecontract van Budget Energie, het op dit moment goedkoopste energiecontract op Energieleveranciers.nl.

Het 3-jarige contract wordt verzorgd door Budget Energie en is maar liefst €252 duurder dan het goedkoopste 3-jarige contract op Energieleveranciers.nl – dat toevalligerwijs ook van Budget Energie afkomstig is. Een fors prijsverschil dus, terwijl het om dezelfde energieleverancier en contracten met dezelfde looptijd gaat. Raar maar waar!

(Klik op de grafieken om ze te vergroten. De linkergrafiek laat de 1-jarige energiecontracten zien; de rechtergrafiek de 3-jarige contracten.)
20141107 Vereniging Eigen Huis_1

Peildatum: 7 november 2014

Overigens is het goed om op te merken dat niet alle 3-jarige energiecontracten van Energieleveranciers.nl zijn opgenomen in de grafiek. Er waren namelijk maar liefst 27 3-jarige energiecontracten op Energieleveranciers.nl die goedkoper waren dan het aanbod van Vereniging Eigen Huis.

Écht goedkope energie?

Zoals blijkt uit bovenstaande analyse is het niet heel goedkoop om via Vereniging Eigen Huis energie af te nemen. Zowel het winnende 1-jarige als 3-jarige energiecontract blijken fors duurder te zijn dan overstappen via Energieleveranciers.nl. Ons advies is dan ook: vul altijd eerst onze energievergelijker in om te checken of het aanbod wel écht het gunstigst is voor jouw situatie. Zo ben je nooit te duur uit!

Energie vergelijken

Reageer