verbruik-wasmachine.jpg

5 tips om te besparen met je wasmachine

Veel mensen gebruiken hun wasmachine dagelijks en het is dan ook één van de grootste energieverbruikers in het huishouden. De duurzaamste optie is natuurlijk wassen met de hand, maar wie heeft daar tegenwoordig nog tijd voor? Met deze 5 tips kun je gemakkelijk besparen op je energiekosten met je wasmachine en het is ook nog een goed voor het milieu.

Tip 1: Eco-stand

Schrik niet van de duur van het programma, maar het heet niet voor niets eco-stand. Dit programma is zuiniger dan het reguliere programma, alleen het duurt wel iets langer. Door het wassen op lagere temperatuur verbruikt je wasmachine op de eco-stand minder energie. Daarmee bespaar je geld en je was is net zo schoon als anders.

Tip 2: Lage temperatuur

Was zoveel mogelijk op een lage temperatuur, vaak is het niet eens nodig om op een hoge tempratuur te wassen. Was je op een lagere tempratuur? Dan verbruikt je wasmachine minder energie. Af en toe wassen op 90 graden is wel een aanrader, want dit houdt je wasmachine ook schoon.

Tip 3: Welk programma gebruik jij?

Tegenwoordig heb je veel verschillende wasprogramma’s op je wasmachine, maar niet elk programma is even zuinig. Het wasprogramma voor katoen gaat zuiniger om met stroom en water dan een wasprogramma voor fijnwas. Je zou zeggen dat een kort programma zuiniger is omdat die sneller klaar is, maar dat is helaas niet zo. Korte wasprogramma’s verbruiken meer energie om het water te verwarmen tot een hogere temperatuur, zo wordt de kortere wastijd gecompenseerd. Het verwarmen van het water heeft de grootste impact op het energieverbruik van je wasmachine.

Tip 4: Laad je wasmachine vol

Het is zonde om je wasmachine te laten draaien als die niet helemaal vol zit. Maak gebruik van de capaciteit van je wasmachine. Vaak past er nog wel een hoop was in de trommel. Dat scheelt weer een aantal wasjes en daarmee ook energie, en dus geld.

Tip 5: Centrifugeren

Centrifugeren kost energie, maar het verbruikt minder energie dan je wasdroger. Het is verstandiger om de was op de hoogste stand te centrifugeren zodat het korter in de droger hoeft. Het meest bespaar je natuurlijk nog altijd door de was op te hangen, dit kost helemaal geen energie.

Nieuwe wasmachine?

Heeft je wasmachine z’n beste tijd gehad en is het tijd voor een nieuwe? Let bij het aanschaffen van een nieuwe wasmachine op het energielabel. Tegenwoordig gaan deze labels tot en met A+++ en is A+ dus al niet meer een van de zuinigste versies. Controleer ook altijd het energieverbruik in kWh, dit staat vermeld op het label.

Je kunt nog meer besparen!

Wil je nog meer besparen op je energie ? Vul je gegevens in onze energievergelijker. Bekijk wat voor jou de beste energiedeal is bij ons en bespaar in een paar simpele stappen.

Energie vergelijken

Reageer