EL_vast_variabel.jpg

Vast of variabel energietarief?

Elk jaar is het weer de vraag wat de energietarieven gaan doen. Voor 2020 blijven de variabele energietarieven van de drie grote energieleveranciers (Essent, Eneco en Vattenfall) gelijk. Toch is ons advies om een vast contract af te sluiten. Wij leggen je hier uit waarom.

Energierekening 2020

Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat een huishouden met een verbruik van 2.525 kWh en 1.179 m3 € 100,- minder gaat betalen in 2020. Deze maand werd bekend dat de variabele energietarieven van Essent, Eneco en Vattenfall gelijk blijven. Alleen de netbeheerkosten stijgen met gemiddeld € 5,- volgend jaar. Waardoor de daling van de totale energierekening uitkomt op € 95,- per jaar.

Voor een gemiddeld verbruik (3.500 kWh en 1.500m3) betekent dat een daling van € 70,-.

Vast energietarief

Sommige energiecontracten hebben een vast tarief. Dat betekent dat de prijs voor de levering van gas en stroom gedurende de looptijd van je contract vastligt. Dit geldt alleen voor de kosten die naar je energieleverancier gaan, dus het leveringstarief voor gas en stroom en de vaste leveringskosten.

Variabel energietarief

Er bestaan ook contracten met variabele energietarieven, wat inhoudt dat de energieprijzen tijdens je contract verlaagd of verhoogd kunnen worden. Verschillende factoren hebben invloed op de energieprijs.

Welke kosten zijn vast en welke variabel?

Het verschil tussen vaste en variabele tarieven wordt alleen gemaakt in de leveringskosten van stroom en gas. De andere kosten – zoals overheidsheffingen, Opslag Duurzame Energie (ODE) en netbeheerkosten – zijn hetzelfde voor vaste en variabele contracten. Deze kosten betaal je wel aan je leverancier, maar gaan uiteindelijk naar de overheid en je netbeheerder.

Hoe vaak kunnen energietarieven veranderen?

Energieleveranciers wijzigen doorgaans twee keer per jaar de variabele energietarieven: op 1 januari en 1 juli. De andere energiekosten – die naar de overheid en netbeheerder gaan – kunnen ieder jaar per 1 januari worden gewijzigd.

Looptijd van energiecontract

Een vast energiecontract heeft een bepaalde looptijd, daarom wordt dit ook wel een contract voor bepaalde tijd genoemd. Wil jij tussentijds overstappen – terwijl je nog een contract hebt voor bepaalde tijd – kan het zijn dat je leverancier hiervoor een opzegvergoeding vraagt, omdat je het contract voortijdig beëindigt. Tegenwoordig mogen energiecontracten niet meer stilzwijgend worden verlengd. Als je niet overstapt of verlengt, kom je in een variabel energiecontract van je leverancier terecht. Een variabel contract wordt ook wel een contract voor onbepaalde tijd genoemd, omdat er geen einddatum aan je energiecontract zit.

Wat is voordeliger: vast of variabel?

Over het algemeen is het voordeliger om een vast energiecontract te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten een stuk lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Deze contracten zie je dan bovenin onze energievergelijker terug. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten. Daarnaast geeft een vast contract zekerheid, omdat de leveringstarieven voor de looptijd van het contract vaststaan.

Waarom energietarieven blijven vergelijken?

Vaak denken mensen dat als ze een mooi actiecontract met vaste energietarieven afsluiten dat ze daarna goed zitten. Ja, dat is zo, maar alleen voor de looptijd van het contract. Als je energiecontract afloopt – zoals eerder aangegeven – gaat je contract over in een variabel contract en dat wil je eigenlijk liever niet. Daarom is het belangrijk om tijdig weer te kijken naar een nieuw energiecontract. In de laatste twee maanden van je contract kun je al kosteloos overstappen. Kijk snel welk energiecontract het best bij je past en bespaar honderden euro’s per jaar.

Energie vergelijken

 

Deze blog is gepubliceerd op 13 maart 2019 en is op 12 december 2019 herschreven.

 

2 comments

Will - 13 maart 2019 Reageer

Loont een vast contract ook ondanks het feit dat je bij jaarlijks overstappen constant de welkomstbonus kunt pakken en bij een variabel contract niet??

Gijs - 15 maart 2019 Reageer

Dat klopt. De welkomstkorting bij een nieuwe leverancier draagt daaraan bij.

Met vriendelijke groet,

Energievergelijken.nl

Reageer