140227-Energieveiling-ANWB.png

Uitslag van de ANWB energieveiling van 2014

Energieveiling ANWBNa Vereniging Eigen Huis kwam ook de ANWB deze week met de uitslagen van zijn energieveiling. Opnieuw was er meer dan één winnaar: zowel NL Energie als Budget Energie bieden een energiecontract aan via de ANWB energieveiling. Energieleveranciers.nl legt ook dit keer het veilingaanbod onder de loep.

Waarom wordt er energie geveild?

Energieveilingen zijn in het leven geroepen om grote groepen consumenten van goedkope energie te voorzien. De gedachte achter een energieveiling is namelijk dat hoe groter de groep deelnemers is, hoe lager de energieprijzen zijn die energieleveranciers bieden.

Uitslag van de ANWB energieveiling

ANWB organiseerde voor het derde jaar op rij een energieveiling. Net als bij de Vereniging Eigen Huis kwamen er ook dit keer twee winnaars uit de bus: NL Energie en Budget Energie. In onderstaande grafiek wordt weergegeven hoe de éénjarige contracten van de veiling zich verhouden tot de goedkoopste contracten op Energieleveranciers.nl. De berekening is gebaseerd op het jaarlijks verbruik van een gemiddeld gezin (3.500 kWh en 1.800 m3 gas) in gasregio 4 (postcode 8441GK).
ANWB energieveiling
In de grafiek is te zien dat de contracten van de ANWB energieveiling duurder zijn dan het aanbod op Energieleveranciers.nl. Budget Energie is op jaarbasis € 23 duurder dan het goedkoopste contract op Energieleveranciers.nl. Consumenten betalen voor het ANWB-contract van NL Energie € 30 meer dan voor de goedkoopste leverancier op onze website. Het aanbod geldt bovendien alleen voor leden van de ANWB. Ben je nog geen lid, dan komen hier de lidmaatschapskosten nog bij.

Is er een verschil tussen de winnaars?

Dat een energieveiling meerdere winnaars kent is opmerkelijk. Je zou immers verwachten dat de leverancier die het laagste bod doet, wint. In het geval van de ANWB energieveiling hadden NL Energie en Budget Energie de laagste prijs. Het energiecontract van NL Energie is vooral gericht op consumenten met een laag verbruik: de vastrechtkosten zijn naar verhouding laag, terwijl de leveringstarieven naar verhouding hoog zijn. Bij Budget Energie is het precies omgekeerd: in dit contract betalen consumenten naar verhouding hoge vastrechtkosten en lage leveringstarieven. Dit geldt voor zowel huishoudens met een enkele als een dubbele meter.

Ik wil goedkope energie

Wij vergelijken iedere dag alle prijzen van de energieleveranciers, zodat je zeker weet dat je bij ons het minst betaalt voor je energie. Wil je ook weten welk energiecontract voor jou het gunstigst is? Vul dan de energievergelijker in op Energieleveranciers.nl. Het kost je hooguit tien minuten, terwijl je tot maar liefst € 350 per jaar kan besparen!

Reageer