Vanaf 2018: meerdere energieleveranciers op één elektriciteitsaansluiting

Consumenten en bedrijven kunnen vanaf 2018 kiezen voor meerdere energieleveranciers op één elektriciteitsaansluiting. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dit besloten om meer keuzevrijheid voor consumenten en bedrijven te creëren en om de energietransitie naar lokale, duurzame energie te stimuleren. Energieleveranciers.nl vindt het een interessante ontwikkeling, maar het roept bij ons direct een aantal vragen op. Daarom legden we die aan de ACM voor. Hoe werkt overstappen als je twee energieleveranciers op één aansluiting hebt bijvoorbeeld en betaal je meer aan netbeheerkosten als je twee leveranciers contracteert?

Twee energieleveranciers op één aansluiting in de praktijk

We leggen eerst uit hoe het er in de praktijk uitziet. Stel dat je als consument naast je woning een laadpaal voor je elektrische auto hebt, dan kun je ervoor kiezen om een volledig groene energieleverancier voor je laadpaal te contracteren en voor het energieverbruik van je woning een andere energieleverancier. Nog een voorbeeld: lever je stroom terug omdat je zonnepanelen op het dak hebt? Dan kun je voor de teruglevering een andere leverancier kiezen dan voor de afname van je stroom. Dit bevordert de decentrale opwek van duurzame energie doordat er meer concurrentie ontstaat op de markt voor de teruglevering van stroom. Voor lokale partijen is het hiermee nog aantrekkelijker om zelf duurzame energie te produceren.

Dan zijn we nu aangekomen bij onze vragen.

Hoe weten beide energieleveranciers hoeveel kosten zij in rekening kunnen brengen als er slechts één aansluiting is?

Je hebt één elektriciteitsaansluiting die ervoor zorgt dat jij stroom van het energienet afneemt en daar hoort al een meter bij. Wil je twee energieleveranciers contracteren op die ene aansluiting, dan wordt een tweede elektriciteitsmeter geïnstalleerd naast de bestaande meter. Op die manier bespaar je de kosten voor een extra elektriciteitsaansluiting en dat scheelt een hoop. Per meter is het mogelijk om een andere energieleverancier te contracteren en per meter wordt bijgehouden hoeveel stroom je afneemt en eventueel teruglevert. Zo weet de energieleverancier precies hoeveel stroom jij bij hem afneemt en hoeveel kosten hij in rekening moet brengen.

Betaal ik met twee energieleveranciers op één aansluiting ook meer aan netbeheerkosten?

Bij meerdere energiecontracten op één aansluiting horen ook meer administratieve handelingen voor de netbeheerder. Een logische gedachte dat daarmee ook de netbeheerkosten stijgen. Toch is dit niet het geval. De ACM heeft besloten dat de netbeheerkosten gelijk blijven. De kosten voor het plaatsen van een tweede elektriciteitsmeter komen wel voor eigen rekening.

Als je gecontracteerd bent bij twee energieleveranciers, bij welke leverancier saldeer je dan?

Iedere elektriciteitsmeter werkt afzonderlijk van elkaar en zodoende kun je per meter salderen. Kies daarom zelf bij welke energieleverancier je saldeert!

Normaal gesproken zegt de nieuwe energieleverancier het contract op bij de huidige leverancier. Hoe werkt dit als ik straks twee leveranciers op één aansluiting contracteer?

Uiteraard wil je niet in een situatie belanden waarbij je ongewild aan meerdere energiecontracten vastzit. Of waarbij het ene contract opgezegd wordt, terwijl dit niet de bedoeling is. Gelukkig wordt dit voorkomen, omdat iedere meter een unieke EAN-code heeft. Door die code herkent de nieuwe energieleverancier met welke elektriciteitsmeter je overstapt en zorgt hij ervoor dat het juiste, oude energiecontract opgezegd wordt.

Als je twee energieleveranciers op één aansluiting hebt, moet je dan tegelijk overstappen of mag het ene contract langer doorlopen dan de ander?

Ook voor deze vraag komt het erop neer dat je iedere elektriciteitsmeter op de aansluiting afzonderlijk van elkaar moet zien. Voor beide heb je een andere energieleverancier en het overstapmoment is onafhankelijk van elkaar. De looptijd per elektriciteitsmeter mag voor beide energiecontracten verschillen.

Kan ik voor gas ook van twee energieleveranciers gebruikmaken?

Dit is niet mogelijk. Alleen voor elektriciteit bestaat de optie om twee energieleveranciers op één aansluiting te contracteren.

Ontvang ik twee keer vermindering energiebelasting als ik twee energieleveranciers contracteer op één aansluiting?

Ook al heb je twee energieleverancier op een aansluiting, je hebt één keer recht op vermindering energiebelasting. Één elektriciteitsmeter gebruikt de overheid voor deze heffingskorting. De vermindering energiebelasting is een bedrag die de overheid verstrekt aan alle huishoudens en bedrijven in Nederland, omdat gas en elektriciteit worden gezien als basisbehoeftes.

Interesse? Vraag het de netbeheerder!

Je netbeheerder is degene bij wie je moet zijn om twee leveranciers op één aansluiting te contracteren. Voor de installatie van een extra elektriciteitsmeter rekenen zij gereguleerde tarieven. Per regio in Nederland is een andere netbeheerder actief. Benieuwd wie jouw netbeheerder is? Dat vind je op onze netbeheerderspagina.

Het duurt nog even voordat je twee energieleveranciers op één aansluiting kunt contracteren. Toch is het voor consumenten en bedrijven interessant om alvast te weten hoe dit in de praktijk werkt. Ook voor Energieleveranciers.nl vraagt het besluit van de ACM om aanpassingen. Wellicht dat je in de toekomst via onze website een speciale vergelijking kunt maken voor alle terugleververgoedingen. Tegen de tijd dat het zover is, brengen we je vast en zeker op de hoogte!

1 reactie

Daisy - 11 januari 2018 Reageer

Ik snap het nut niet zo van 2 meters en op 1 meter salderen. De meeste huishoudens wekken toch het grootste gedeelte van hun verbruik op en dat wordt op jaarbasis verrekend. Je krijgt alleen maar gedoe om dan verschillende apparaten op 1 bepaalde aansluiting te zetten. Ik zie het voordeel nog niet echt van deze ontwikkeling maar misschien denk ik nog te zwart wit. Het enige wat een voordeel zou kunnen zijn is als de salderingsregeling straks wordt afgeschaft dan zou je een klein voordeel kunnen behalen door je stroom terug te verkopen aan een leverancier die een hogere vergoeding geeft.

Reageer