140429-Stadsverwarming.png

Stadsverwarming en de Warmtewet

Op 1 januari 2014 trad de Warmtewet in werking. De Warmtewet geldt voor klanten van stadsverwarming of blokverwarming. In dit blog legt Energieleveranciers.nl uit wat stadsverwarming nou precies is en wat de Warmtewet voor jou betekent.

Wat is stadsverwarming?

Klanten die aangesloten zijn op stadsverwarming of blokverwarming hebben geen eigen CV-ketel. Bij blokverwarming wordt een heel huizencomplex voorzien van warmte via een collectieve ketel. Vaak is er één lokale energiebron die de warmte opwekt. Zo’n energiebron is bijvoorbeeld de restwarmte afkomstig van lokale industrie.

De Warmtewet

Vaak is er maar één partij die de warmte levert. De Warmtewet biedt klanten die aangesloten zijn op stadsverwarming en blokverwarming extra bescherming. Per 1 januari van dit jaar zijn de volgende zaken wettelijk geregeld:

  1. Er gelden landelijke maximumtarieven voor warmte. De leverancier mag dus niet meer rekenen dan deze tarieven.
  2. Wanneer je leverancier je mag afsluiten.
  3. Wanneer je recht hebt op compensatie bij een storing.
  4. Wat er in de overeenkomst moet staan dus jou en de leverancier, zoals de kwaliteit van de warmte en de dienstverlening.
  5. Je rechten en plichten bij het meten van je warmteverbruik.
  6. De mogelijkheid om meningsverschillen tussen jou en de leverancier voor te leggen aan een geschillencommissie, die vervolgens beslist welke partij gelijk heeft.

Wat zijn de gevolgen van de Warmtewet?

Veel zal je niet hebben gemerkt van de invoering van de Warmtewet. De jaarafrekening van 2014 kan er echter wel anders uitzien dan je gewend bent. Hierop moeten nu bijvoorbeeld de verschillende kostenposten uitgesplitst worden. Bij blokverwarming mogen de kosten voor het verwarmen van de woning niet meer als servicekosten op je rekening staan. De kosten voor het verwarmen van gezamenlijke ruimtes mogen wel tot de servicekosten worden gerekend. De maximumprijs voor warmte wordt ieder jaar vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De prijs is gebaseerd op de prijs die consumenten gemiddeld per jaar betalen voor gas. Je betaalt dus niet meer dan consumenten die gas verbruiken; het ‘Niet meer dan anders’-principe. Of je dit jaar meer of minder moet betalen voor je warmte, is afhankelijk van je individuele situatie.

Overstappen met stadsverwarming: kan dat?

Als klant van stadsverwarming kun je niet je eigen warmteleverancier kiezen. Je kan echter wel een contract afsluiten voor alleen stroom. En als je op gas kookt, heb je een gasleverancier nodig. Daarom loont het nog steeds wel de moeite om energie te vergelijken. Het enige wat je hoeft te doen is je postcode en jaarlijkse verbruik van stroom (en kookgas) op te geven. Kwestie van een paar minuten, terwijl het je een besparing van honderden euro’s op kan leveren op je energierekening! Klik hier om direct een vergelijking te maken.

1 reactie

Derk - 6 april 2015 Reageer

Wat een berg onzin is hier opgeschreven zeg … Het gaat al fout bij de huizen die veelal slechter zijn geïsoleerd waardoor ze meer energie gebruiken. Dit moet in NMDA situatie natuurlijk gecompenseerd worden. Dan zijn alle parameters vanuit EZ lariekoek en de ACM moet die overnemen.
Warmte = drama en zware volksverlakkerij , bovendien is het vaak niet eens duurzaam …

Reageer