140917-Nest-of-Anna.png

Slimme thermostaat: Nest versus Anna

Deze maand staat er veel te gebeuren op het gebied van de slimme thermostaat. Eerst maakte Essent bekend dat het bedrijf binnenkort de slimme thermostaat Nest gaat aanbieden aan klanten. Ook de Nederlandse Energie Maatschappij kondigde via een bijzondere reclamecampagne een slimme thermostaat aan onder de naam ‘Anna’. Maar wat is het verschil tussen Nest en Anna?

Nest: zelflerende thermostaat van Google

Nest werd ontwikkeld door Matt Rogers en Tony Fadell, allebei ex-werknemers van Apple. In 2011 werd de Nest gepresenteerd onder de vlag van het nieuwe bedrijf Nest Labs, dat in januari van dit jaar overgenomen werd door internetgigant Google.

Samengevat is de Nest een zelflerende thermostaat, voorzien van een bewegingssensor, een luchtvochtigheidssensor en drie temperatuursensoren. Via wifi blijft de Nest op de hoogte van weerupdates en kan de thermostaat ingesteld worden met smartphone of tablet. Ook over het uiterlijk – niet geheel onbelangrijk voor zo’n prominent aanwezige gadget – is goed nagedacht. Nest kan samenwerken met de meeste centrale verwarmingssystemen, zoals combi- en condensatieboilers, systeemboilers en spanningsgevoerde geschakelde systemen. Heb je geen thermostaatkabels in de muur? Dan kan je Nest neerzetten waar je maar wel met behulp van de Stand, die €35 kost.

Check hier het introductiefilmpje van de Nest:

Anna: slimme thermostaat van Nederlandse bodem

Anna is een co-creatie van de Nederlandse Energiemaatschappij en Plugwise. Het is een slimme thermostaat die bediend kan worden met de iPhone. Ook deze slimme thermostaat houdt – net als de Nest – rekening met de buitentemperatuur en ziet middels geofencing of je in de buurt bent, waarop de temperatuur aangepast wordt. Je kunt zelf een patroon instellen, gebaseerd op je dagritme van weggaan en thuiskomen. Daarna leert Anna van je levensstijl en past ze het patroon aan. Ook bij deze thermostaat is er veel aandacht besteed aan het design. Anna licht bijvoorbeeld op als het een opdracht ontvangt. Het apparaatje wordt in Eindhoven geproduceerd en is dus 100% Nederlands.

Bekijk hier een video met Anna in de hoofdrol:

Het verschil tussen Nest en Anna

Beide slimme thermostaten lijken sterk op elkaar – niet alleen in design, maar ook in specificaties. Het grootste verschil zit ‘m in het type CV-ketel waar de slimme thermostaat mee werkt. Nest is oorspronkelijk ingesteld op Amerikaanse ketels, terwijl Anna een Hollands product is dat direct geschikt is voor Nederlandse ketels.

Nest is al lange tijd beschikbaar in de Verenigde Staten en Canada, maar was vooralsnog niet beschikbaar op de Nederlandse markt. De reden daarvoor is dat Nest ingesteld is op andere CV-ketels dan die wij in Nederland gebruiken. Deze CV-ketels werken namelijk via de aan/uit-regeling, die minder energiezuinig is dan het OpenTherm-protocol wat wij in Nederland gebruiken. Anna werkt op basis van het OpenTherm-protocol, het in Nederland meestgebruikte systeem voor modulair koelen en verwarmen. Stel: je wil dat het in de woonkamer 18 graden is. Als de thermostaat aangeeft dat het 19 graden is, zal de ketel lager en dus zuiniger branden. Volgens de aan/uit-regeling gaat de CV-ketel niet lager branden, maar volledig uitgaan en later weer volledig aan – een stuk minder energiezuinig dus! Nest moest dus worden aangepast voor de Nederlandse markt. Nu dat is gebeurd zal het vooral liggen aan prijs en persoonlijke voorkeur welke van de twee je het beste kunt aanschaffen.

Hoe zit het met privacy?

Een pluspunt van Anna is de manier waarop de thermostaat omgaat met persoonlijke gegevens. Om de privacy van klanten te waarborgen deelt Anna nooit gegevens met andere partijen. Aangezien Nest in handen is van Google, rees bij velen de vraag hoe er bij deze slimme thermostaat omgegaan wordt met privacygevoelige informatie. Mede-oprichter Matt Rogers zegt dat Nest volledig onafhankelijk opereert van Google. “We delen informatie over jouw huishouden niet. We verbinden verschillende producten alleen aan elkaar na expliciete toestemming.” Ook werd benadrukt dat er geen advertenties getoond zullen gaan worden op de Nest. Als het om privacy gaat zul je je bij beide thermostaten dus geen zorgen hoeven te maken.

Nest of Anna aanschaffen?

Vanaf oktober is de Nest los verkrijgbaar bij o.a. Coolblue, Dixons en MediaMarkt. Energiebedrijf Essent biedt de slimme thermostaat ook gratis of met korting aan aan klanten die een meerjarig energiecontract afsluiten.

Direct de Nest bestellen

 

De Nederlandse Energie Maatschappij biedt Anna aan aan klanten voor €3,99 per maand. Het gaat daarbij om klanten die op het moment van bestellen tenminste 3 maanden elektriciteit en gas afnemen. Wil je geen klant meer zijn van NLE, dan kun je Anna gewoon blijven gebruiken. Het enige waar je dan nog aan vastzit, is de €3,99 per maand voor de dienst.

Wil je meer weten over andere soorten slimme thermostaten? Lees dan eens dit blog. Of bekijk dit overzicht met slimme thermostaten van Nuon, Essent en Eneco.

Besparen op je energierekening?

Een slimme thermostaat helpt je met energie besparen door de temperatuur in huis zo optimaal en energiezuinig te regelen. Als je daarnaast ook nog eens regelmatig overstapt naar een andere energieleverancier, weet je zeker dat je energierekening lekker laag blijft. Vul daarom vandaag nog onze energievergelijker in en stap direct over!

Energie vergelijken

15 comments

Richie - 17 september 2014 Reageer

“Daarna leert Anna van je levensstijl en past hij het patroon aan.”

Anna is natuurlijk geen ‘hij’ ;).

Michelle - 18 september 2014 Reageer

Haha, dat is inderdaad wel een lichte belediging richting Anna… ;-) Ik heb het aangepast, bedankt!

puccini - 23 september 2014 Reageer

Overigens blijf je wel onbeperkt € 3,99 per maand betalen, Anna is na 2 jaar jouw eigendom, maar voor de event. systeem updates blijf je gewoon die € 3,99 betalen.
M.a.w. Veeeeel te duur, beter is om gewoon een slimme thermostaat aan te schaffen.

huub - 2 oktober 2014 Reageer

De contract duur van anna is 2 jaar. Daarna is anna van jou. Een snelle rekenaar heeft dus ongeveer nu uitgerekend dat anna je dan €95,76 in aanschaf gekost heeft…. maar ik ben niet zo’n rekenwonder dus correct me if I’m wrong.

FRANS SLOT - 25 september 2014 Reageer

IK VIND DAT JE ANNA VOOR DIE 6 JAAR AL GAS AF NEEMT.
EN IN DE W.A.O ZITTEN DEZE ALS SERVISE WEL GRATIS AAN MAG BIEDEN.
OM ZO JE KLANTEN HEM NIET KUNNEN BETALEN TOCH IETS GOEDS KRIJGEN.
EN MEER KLANTEN HOUT WANT HIJ IS VEEL TEDUUR.

Peter Anson - 30 september 2014 Reageer

Heb de Anna thuis gekregen als testpanel. Ben niet onder de indruk, echt plastic, omdat ie rond is en mijn evotherm vierkant moest ik die wandplaat nemen. En dat is echt lelijk, zie je ook nooit in de reclame. Nest is inderdaad niet modulerend, dat is echt achterhaald want dan begin je elk jaar met -10% effiency!!!

Kies dan voor een echte thermostaat als Evotherm 4 (duur) Netatam of Toon. Die zijn modulerend en bij Toon komen er nog allerlei diensten als Philips Hue aan.

Pieter - 2 oktober 2014 Reageer

Daarnaast komt Plugwise (de makers van Anna) straks ook met losse verkoop voor €299,- als je geen abonnement wilt bij NLE.

wammes - 3 oktober 2014 Reageer

een sigaar uit eigen doos ! 3,99 per maand vind ik geen weggevertje !! als je echt iets voor vaste klanten wil doen ,doe het dan echt voor niks !!

Albert - 3 november 2014 Reageer

Hmmm

Als ik de reacties hier zo zie had ik misschien ff moeten wachten met Anna.
Tis geen doorslaand succes als ik tussen de regels door lees….

Peter - 1 december 2014 Reageer

en nu blijkt verdorie ook nog eens dat ANNA wel reclame maakt dat de thermostaat moduleert, maar dat doet ie dus niet! telefoontje leerde me net dat daar nog aan gewerkt wordt! zit ik daar met een ouwerwetse schakelende thermostaat!

Kodjo - 15 januari 2015 Reageer

Wel een beetje beperkte vergelijking zo. Waarom het verschil uitzoeken tussen deze 2, als er veel meer alternatieven zijn. Zo zijn er ook thermostaten te koop zonder contract die niet van google zijn en voor een redelijke prijs, zie thermosmart.nl

Michelle - 16 januari 2015 Reageer

Hoi Kodjo,

Dit blog is geschreven naar aanleiding van de gelijktijdige lancering van Anna en Nest in Nederland. Deze vergelijking is daarom inderdaad beperkt tot deze twee slimme thermostaten. Op onze overzichtspagina over slimme thermostaten kun je een vergelijking vinden tussen de negen bekendste slimme thermostaten.

Hartelijke groet,
Michelle
Content Marketeer bij Energieleveranciers.nl

j. verhoef - 5 februari 2015 Reageer

van af het beginnen heeft mijn intergas hr22 problemen met de anna van plugwise.
hij moduleerd niet met de ketel.
plugwise zoek oplossing.

Alex - 18 mei 2015 Reageer

Ik snap het niet-modulerende verhaal niet zo, elke moderne modulerende CV ketel moduleert sowieso wel, ongeacht de thermostaat. Dit doet de ketel d.m.v. de sensor op de retour. Het is dan wel niet zo efficient als de modulerende thermostaat, maar modulerend is het zeker wel. En dan het Opentherm, enkel handig om instellingen op de ketel direct aan te passen, echter wie doet dat. Wij installeren zo’n 50 ketels per maand en stellen deze desgewenst anders af, niemand die dit later anders wil. Het gaat met name om iets heter water.

Nu is het wel zo dat bij de meeste ketels de standaard thermostaat geleverd wordt. Zo zijn de iSense thermostaten van Remeha erg goed en i.c.m. de gateway ook vanaf afstand de bedienen. De zelflerende functie van de Nest is echter ongelooflijk goed en onze berkeningen laten dan ook zien dat een Nest gemiddeld net zo “zuinig” als een modulerende thermostaat. Een draadloze thermostaat van Remeha kost 300,-, die van de overige merken kosten ook meer dan de Nest. Ons advies aan de klant dan altijd, wil je gewoon een thermostaat, gebruik de originele, maar wil je zelflerend en de mogelijkheid om via de app de instellingen aan te passen, neem een Nest!

Anonymous - 8 oktober 2015 Reageer

Anna van eni heeft nu ook in België zijn entréé gemaakt. Het eerste wat ik dacht als ik het reclamefilmpje zag “privacy”? Het systeem registreert alles wat je ingeeft. Dan is het als inbreker of de personen achter de software wel héél makkelijk om je doen en laten te volgen!

Reageer