140212-Slimme-thermostaat.png

Slimme thermostaat: hip in energiebesparend Nederland

Steeds meer huishoudens vervangen hun ouderwetse thermostaat voor een slimme variant. Maar waarom zijn die slimme thermostaten nou zo aantrekkelijk? In dit blog vertelt Energieleveranciers.nl je alles over slimme thermostaten en de voordelen ervan.

Wat is een slimme thermostaat?

Heb jij ’s ochtends ook geen zin om in een koude keuken je ontbijt te eten? Met een slimme thermostaat kun je ervoor zorgen dat je eetplek al lekker voorverwarmd wordt, zonder dat je daarvoor je warme bed hoeft te verlaten.

Slimme thermostaat

Slimme thermostaten zijn thermostaten die consumenten de mogelijkheid biedt om op afstand de temperatuur in huis te verhogen of verlagen. In tegenstelling tot ouderwetse thermostaten kun je een slimme thermostaat namelijk vaak besturen met je smartphone of tablet. Vaak is een slimme thermostaat gekoppeld aan een mobiele app die je kunt downloaden uit de App Store van Apple of de Play Store van Google. Je kunt meestal ook gewoon inloggen via internet.

Energie besparen met een slimme thermostaat

Alle slimme thermostaten hebben de mogelijkheid om middels een klokprogramma de temperatuur in huis te regelen. Daarmee is het mogelijk om vooraf te bepalen welke temperatuur je huis moet hebben op verschillende momenten van de dag. Slimme thermostaten zijn dus ook nog eens energiebesparend: het is niet erg als je een keer vergeet je verwarming lager te zetten, want je slimme thermostaat doet dat vanzelf! Thermostaten die zelflerend zijn, kunnen zelfs op basis van gegevens uit het verleden het meest gunstige stookgedrag regelen.

Registreren van je energieverbruik

Sommige slimme thermostaten worden geleverd met sensoren die met je energiemeter worden verbonden. Deze sensoren registreren het verbruik en sturen dit vervolgens door naar de app die bij je slimme thermostaat hoort. Zo kun je direct zien hoeveel energie je hebt verbruikt.

Verschillende slimme thermostaten

Er zijn verschillende slimme thermostaten op de markt. Sommige thermostaten zijn gekoppeld aan een bepaalde energieleverancier, terwijl andere ook zonder energiecontract verkrijgbaar zijn. Hieronder vind je een overzicht van de diverse modellen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van deze slimme thermostaten? Kijk dan eens hier.

Gebonden aan een energieleverancier

Eneco ToonToon van Eneco is een zeven inch-touchscreen dat aan de muur wordt bevestigd. De thermostaat wordt geleverd met een meteradapter, die met behulp van sensoren op de energiemeter de verbruiksgegevens registreet en ze draadloos doorstuurt naar Toon. Zo kun je onder andere per dag zien wat de piekmomenten waren en geeft –ie een seintje als de jaarnota hoger uit dreigt te vallen dan verwacht.
Toon van Eneco kost €195 plus €3,50 maandelijkse abonnementskosten.

 

E-thermostaat EssentDe E-thermostaat van Essent biedt je de mogelijkheid om op afstand de temperatuur in huis te regelen via je smartphone of internet. Ook heeft de E-thermostaat een ingebouwde bewegingssensor die ervoor zorgt dat de verwarming uit wordt gezet als je niet thuis bent.
De E-thermostaat van Essent kost €119.

 

E-manager NuonDe E-manager van Nuon is niet per se een slimme thermostaat, maar eerder een slimme verbruiksmeter. De E-manager van Nuon houdt namelijk het gas- en elektriciteitsverbruik bij via een op het internet aangesloten energiemeter. De E-manager heeft dus geen eigen scherm. De verwarming is wel op afstand te bedienen middels een optionele kamerthermostaat.
De E-manager van Nuon kost €199 voor de E-manager plus €2,95 maandelijkse abonnementskosten. De bijpassende thermostaat kost €129.

 

Niet gebonden aan een energieleverancier

Evohome HoneywellDe Evohome van Honeywell is bestuurbaar via het touchscreen of op afstand met een app. Het grootste voordeel van de Evohome is dat de temperatuur per ruimte geregeld kan worden. Ook is het mogelijk bepaalde kamers altijd op bepaalde tijdstippen te verwarmen.
De Evohome van Honeywell kost €270.

 

Link CC DanfossDe Link CC van Danfoss lijkt qua mogelijkheden op de Evohome, maar is niet op afstand bestuurbaar. Ingestelde voorkeuren worden doorgegeven aan de bijbehorende draadloze radiatorthermostaten. Het systeem kan bovendien uitgebreid worden voor het regelen van elektrische vloerverwarming.
De Link CC van Danfoss kost €470.

 

Veelgestelde vragen

Is mijn huis geschikt voor een slimme thermostaat?
Voor alle slimme thermostaten is het verstanding om eerst te achterhalen of het apparaat aan te sluiten is op de eigen elektriciteit- of gasmeter. Ook worden er verschillende eisen gesteld aan de internetverbinding en de locatie van modem en stopcontacten. Neem daarom eerst contact op met de energieleverancier voordat je een slimme thermostaat aanschaft.
Ben je aangesloten op stadsverwarming, dan kun je ook het beste eerst contact opnemen met de energieleverancier zelf.

Wat gebeurt er met mijn slimme thermostaat als ik overstap naar een andere leverancier?
Volgens Nuon en Essent is een eventuele overstap naar een andere leverancier gene probleem voor de werking van hun slimme thermostaten. Heb je Toon van Eneco en stap je over naar een andere energieleverancier, dan moet je er rekening mee houden dat je thermostaat niet meer zo ‘slim’ is als eerst. Van Toon blijft namelijk slechts een thermostaat met informatie over het actuele energieverbruik over, omdat het abonnement vervalt.

Ik ben vooral op zoek naar een energieverbruiksmanager. Is een slimme thermostaat dan de beste optie?
Het grootste voordeel van een slimme thermostaat is dat deze op afstand te bedienen is. Daarmee kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je verwarming aanstaat terwijl je zelf niet thuis bent. Ben je vooral benieuwd naar hoeveel energie je verbruikt, dan kun je je ook verdiepen in de diverse energieverbruiksmanagers die nu op de markt zijn, zoals de Oxxio Energiemonitor of het E-inzicht-pakket van Essent.

Slimme thermostaat bij een nieuw energiecontract

Wanneer je geïnteresseerd bent in een slimme thermostaat van een energieleverancier, dan kan het nodig zijn om een nieuw energiecontract af te sluiten. Essent en Eneco bieden hun slimme thermostaten bijvoorbeeld alleen aan hun eigen klanten aan. U krijgt een slimme thermostaat waarschijnlijk alleen met flinke korting wanneer u een meerjarig, duur contract afsluit. Het kan echter ook lonen om naar een goedkoop 1-jarig contract bij de betreffende leverancier over te stappen via Energieleveranciers.nl. Vervolgens kun je de slimme thermostaat los bij de leverancier bestellen. Overstappen is zo gepiept met onze energievergelijker.

* Prijzen dateren van 10 februari 2014 en kunnen sindsdien gewijzigd zijn.

Reageer