Slim verwarmen met de slimme thermostaat

Slimme thermostaten staan volop in de belangstelling en steeds meer huishoudens kiezen voor een slimme thermostaat. Vooral in de wintermaanden word je overspoeld met reclames voor slimme thermostaten. Anna, Toon, NEST, Honeywell Evohome, De Energieassistent, Netatmo, je hebt ze in diverse soorten, maten en prijzen. Ze zijn allen uitgerust met verschillende functies. Tegenwoordig zijn slimme thermostaten niet alleen in combinatie met een energiecontract verkrijgbaar, maar kun je ze ook los bestellen. Maar in hoeverre levert zo’n slimme thermostaat energiebesparing en dus ook geldbesparing op? In dit blog gaan we hier dieper op in en besteden we aandacht aan slimme thermostaten waarmee je de temperatuur per kamer kunt regelen.

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is een thermostaat die je cv-ketel kan aansturen. Deze thermostaat geeft je inzicht in je energieverbruik en kan je helpen om meer energie te besparen. Er zijn verschillende slimme thermostaten te onderscheiden. Zo heb je zelflerende klokthermostaten, thermostaten die werken op basis van zoneregeling, zelflerende thermostaten die jouw leefpatroon onthouden, thermostaten met bewegingssensoren of op afstand bedienbare slimme thermostaten. Voor de meeste slimme thermostaten geldt dat ze ondersteund worden door een app. Ook moet je bij sommige slimme thermostaten een abonnement afsluiten om optimaal gebruik te kunnen maken van de verschillende functionaliteiten. Voordat je een slimme thermostaat aanschaft is het dus belangrijk om je te verdiepen in de verschillende soorten thermostaten die er zijn en er een te kiezen die het beste past bij jouw situatie en leefpatroon.

Slimme thermostaat en energiebesparing

Hoeveel energiebesparing levert een slimme thermostaat op? De meeste fabrikanten beweren dat je tot wel 20 procent kunt besparen op je energie wanneer je een slimme thermostaat aanschaft. Helaas ligt dat niet zo simpel en zal voor de meeste huishoudens een besparing van 20 procent niet reëel zijn, tenzij je iemand bent die altijd z’n verwarming aan heeft staan, ook als je niet thuis bent. Alleen een slimme thermostaat aanschaffen is niet voldoende. Zo’n thermostaat levert pas een besparing op als je zelf bewust met energie en je slimme thermostaat omgaat. Het is verstandig om te kijken naar systemen die het mogelijk maken om per kamer te verwarmen. Deze systemen zijn vaak wat duurder in de aanschaf, maar zorgen ook voor meer energiebesparing en dus kostenbesparing.

Lage stookkosten door verwarmen per kamer

Echte energiebesparing realiseer je pas wanneer je alleen de ruimtes verwarmt waar je ook daadwerkelijk gebruik van maakt en in andere ruimtes, waar je niet komt, de thermostaat lager te zetten. Dat lukt niet met een slimme thermostaat die één temperatuur, voor de hele woning regelt.

Kom je net thuis van je werk dan vind je het waarschijnlijk prettig dat de keuken en woonkamer warm zijn. Je wilt immers koken en eten. Van de badkamer maak je gedurende deze periode geen gebruik en is verwarmen dus overbodig. Later op de avond is de situatie andersom en is een behaaglijke badkamertemperatuur belangrijk. Je kunt dan bezuinigen door de thermostaat in de keuken lager te zetten. Helaas stellen niet alle slimme thermostaten je in staat om de temperatuur per kamer te regelen. Er zijn producten die dit wel mogelijk maken.

SmartHome en Honeywell Evohome bieden de oplossing

Enkele slimme thermostaten die je wel in staat stellen om de temperatuur per ruimte te regelen zijn SmartHome en Honeywell Evohome. Bij deze slimme thermostaten worden jouw ingestelde voorkeuren doorgegeven aan de bijbehorende draadloze radiatorthermostaten en op deze manier regel je eenvoudig de temperatuur per kamer. Dankzij deze thermostaten kun je tot wel 30 procent besparen op je stookkosten. Bestudeer dus van tevoren goed jouw energiegedrag en eventueel dat van je medebewoners en bepaal op basis hiervan in hoeverre je een slimme thermostaat nodig hebt die de temperatuurregeling per vertrek mogelijk maakt.

Besparen doe je sowieso door jaarlijks over te stappen

Wist je dat je naast het aanschaffen van een slimme thermostaat, die je temperatuur per vertrek regelt, ook flink kunt besparen door jaarlijks over te stappen naar een andere energieleverancier? Vergelijk de actie-aanbiedingen van de verschillende energieleveranciers op Energieleveranciers.nl en stap over naar de leverancier die het beste past bij jouw wensen en behoeften. Overstappen is zeer eenvoudig en is binnen enkele minuten geregeld. Het kan je tot wel 350 euro op jaarbasis opleveren.

Reageer