EL_salderingsregeling_terugleversubsidie.jpg

Van een salderingsregeling naar een subsidieregeling

De huidige salderingsregeling wordt verlengd tot 2021. Eerder gaf het kabinet aan deze regeling al in 2020 te vervangen door de terugleversubsidie, maar Minister Wiebes heeft aangegeven dat hij het niet rond krijgt om de nieuwe regeling in 2020 te introduceren. Het wordt waarschijnlijk een jaar later. De salderingsregeling zal pas vanaf 1 januari 2021 vervangen worden.

Gunstig voor zonnepanelenbezitters

Zonnepanelenbezitters kunnen in 2020 nog profiteren van de huidige salderingsregeling. Eerst fris ik je geheugen over salderen even op. Vanwege de salderingsregeling kun jij zelfopgewekte zonnestroom terugleveren op het energienet tegen hetzelfde tarief als waarvoor jij stroom afneemt van de energieleverancier. Dit is inclusief energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). Dit wordt verrekend door de hoeveelheid kWh die jij teruglevert in mindering te brengen op de hoeveelheid die jij afneemt van het energienet. Voor de duidelijkheid geef ik je een rekenvoorbeeld:

Je verbruikt3500 kWh
Je zonnepanelen wekken op2000 kWh  –
Je energierekening wordt berekend over1500 kWh

 

Je kunt niet onbeperkt salderen, er is namelijk een salderingsgrens: de maximale hoeveelheid kWh die jij mag terugleveren van je energieleverancier. Vaak is die gelijk aan hoeveel stroom je in een jaar verbruikt. Dus in het rekenvoorbeeld hierboven zou de salderingsgrens 3500 kWh zijn. Lever je meer terug, dan krijg je een terugleververgoeding.

Salderingsregeling wordt terugleversubsidie

De planning is nu dat de salderingsregeling vanaf 2021 vervangen wordt door de terugleversubsidie. De precieze subsidie is nog onbekend. Je krijgt een vergoeding van je leverancier plus de terugleversubsidie voor de stroom die je teruglevert aan het stroomnet. Het is de bedoeling om met de nieuwe regeling je zonnepanelen binnen 7 jaar terug te verdienen. De nieuwe regeling geeft de overheid meer flexibiliteit om de subsidie voor zonnepanelen te matigen. Een groot voordeel is dat de hoogte van het subsidiebedrag ieder jaar opnieuw vastgesteld kan worden. Daarbij houdt de overheid rekening met de kosten van zonnepanelen op dat moment.

Is een investering in zonnepanelen verstandig?

Zonnepanelen blijven een goede investering, omdat ze ook steeds beter – dus efficiënter – en goedkoper worden. Dus probeer je je maandlasten naar beneden te krijgen, overweeg dan zeker om te investeren in zonnepanelen. Je kan ook je maandlasten naar beneden krijgen door je energie te vergelijken. Onze energievergelijker kan je daarbij helpen. Bekijk onze vergelijker en ontdek wat jij kunt besparen.

Energie vergelijken

Dit artikel is eerder verschenen op 27 februari 2018, maar is herschreven op 07 februari 2019.

8 comments

J.H. Tijhaar - 17 september 2018 Reageer

Het plaatsen van zonnepanelen werd erg gestimuleerd door de overheid
Nu steeds meer mensen zonnepanelen plaatsen, word je gestraft door dezelfde overheid. Onze politici lijken steeds minder betrouwbaar en de mensen worden steeds weer financieel gepakt. Waarom accepteren wij dat allemaal nog? Het is tijd voor een andere regering.

Jaco - 7 december 2018 Reageer

Volgens mij klopt er e.e.a. niet: de belastingen op energie (gas, elektriciteit, autobrandstoffen) gaan telkens fors omhoog. De verhoging komt voor een heel groot gedeelte door de energiebelastingen.
De opbrengst hiervan wordt echter niet gebruikt voor de energietransitie. Nergens is terug te vinden hoeveel miljard jaarlijks wordt binnengehaald aan deze belastingen en wat ermee wordt gedaan.

Ik denk dat Rutte & co zouden gaan stotteren als deze vraag wordt gesteld.

Wim - 13 februari 2019 Reageer

Er zit denk ik nog een niet onbelangrijke adder onder het gras. Als de prijs van zonnepanelen jaarlijks daalt (wat de verwachting is) krijg je dus ieder jaar een lagere subsidie terwijl de investering is gedaan en dus vaststaat. Ofwel de terugverdientijd wordt daardoor na investering langer dan voorgerekend is!

Frits - 15 februari 2019 Reageer

Wij willen zonnepanelen plaatsen. Even goed nadenken over de nieuwe regeling van de overheid.
Wij zijn benieuwd of minister Wiebes de regeling voor of na de verkiezingen bekend gaat maken.
Wij vinden de overheid namelijk niet zo betrouwbaar. Een afspráak duurt nooit zo lang. Men zet gewoon een streep door de subsidieregeling als men geld nodig heeft voor de subsidie van de dure elektrische auto.
Die auto is voor de zakenmensen natuurlijk zeer interessant….

Jan van Stralen - 27 februari 2019 Reageer

Momenteel krijg je 7 cent voor een teruggeleverde kWh. Er vanuit gaande dat de opbrengst van de zonnepanelen groter is dan je verbruik. Een kWh kost momenteel ongeveer 23 cent. Dit is exclusief de verhogingen per 1-1-2019.
Het deel waar het Rijk dus aan gaat sleutelen is de marge van 16 cent. Hoeveel je daarvan nog als “subsidie” gaat ontvangen, is nog onbekend. In ieder geval gaan de eigenaren van zonnepanelen, zeker als ze al een paar jaar op het dak liggen (dure aanschaf in verhouding tot nu) geld kosten. Dat is onacceptabel. Je wordt gestraft voor het feit dat je lang geleden zonnepanelen hebt aangeschaft. Verder is de terugverdientijd niet 7 jaar, die is veel langer, zeker met oudere panelen. Je wordt dus dubbel gestraft.

Hand - 3 maart 2019 Reageer

Schandalig onze overheid, voor geen cm meer te vertouwen. Ik stel voor om in actie te komen als ze wederom aan geld (zonnepanelen) komen.
Mogelijk kunnen we op ongeregelde tijde onze zonnepanelen uitschakelen en gelijktijdig de wasmachine starten, dit zal de netwerkbeheerder en mogelijk ook onze “onbetrouwbare” overheid niet leuk vinden als we dit een aantal maal per maand doen. Kom in actie !!!!!

kees - 14 maart 2019 Reageer

Veel beloftes en doen en dan de burgers pakken. Dat is zeer slecht.
Wij moesten zonnepanelen op ons nieuwe huis nemen om aan de norm te voldoen, Vele huizen.
Met de nieuwe regel haal je de norm niet meer,
Ook je investering van ruim 6500 euro voor 15 panelen is de vraag of je deze ooit terug verdient.
Ik ken personen die subsidie gekregen hebben plus later ook de mogelijkheid om de BTW terug te kregen,
Dus dubbel op.
Die redden het dus wel.
de 7 jaar gaan ze van een een zeer gunstige ligging uit van je dak, als dat niet zo is, heb je meer jaren nodig, wij ruim 11 jaar.

Ook vreemd is dat ze de teruglevering elk jaar bij stellen, meestal schrijf je af op je in verstering,
Hoe zit het dan als je omvormer het begeeft, waar mag je deze kosten dan verrekenen ?
Waarom zo oneerlijk !!!! Eerst mensen vangen en met mooie beloftes en dan de nek omdraaien
Lang leve de overheid, misschien dat de 1 ste kamer meer wijze mensen bezit,

Mdb - 9 april 2019 Reageer

Koning Keizer Overheid en Admiraal.
Schurken zijn het allemaal.

Reageer