140408-Zonne-energie.png

Salderen: hoe werkt terugleveren met zonnepanelen?

Misschien heb je ze al wel: zonnepanelen op je dak. Of misschien denk je erover om zonnepanelen te laten plaatsen. Met zonnepanelen ben je groen bezig, want je wekt je eigen energie op. Maar hoe werkt het als je meer energie opwekt dan verbruikt? Energieleveranciers.nl zocht het voor je uit.

Terugleveren van energie

Op zonnige dagen wek je met je zonnepanelen waarschijnlijk meer stroom op dan je op dat moment verbruikt. Als dat het geval is, dan lever je de teveel opgewekte energie terug aan het elektriciteitsnetwerk. Je elektriciteitsmeter houdt bij hoeveel je energie je teruglevert. Heb je een analoge energiemeter, dan zal de draaischijf terugdraaien op het moment dat je minder energie verbruikt dan opwekt. Heb je een slimme meter, dan zie je op twee displays hoeveel energie je hebt verbruikt en hoeveel je hebt opgewekt.

Salderen: terugleververgoeding voor de teveel opgewekte energie

Als je zonnepanelen hebt en je levert energie terug aan het net, dan wordt de verbruikte stroom aan het einde van het jaar verrekend met de opgewekte stroom. Dit heet salderen. Alleen over de gesaldeerde energie betaal je btw en energiebelasting, dus niet over de stroom die je zelf hebt opgewekt! Je kunt nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die je geleverd hebt gekregen. Dit heet de salderingsgrens.

Lever je jaarlijks minder energie terug dan dat je verbruikt, dan wordt je netto elektriciteitsverbruik op je jaarafrekening verrekend met de teruggeleverde elektriciteit. Als je jaarlijks meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan ontvang je voor de extra teruggeleverde energie een terugleververgoeding. Je hoeft dan bovendien geen btw en energiebelasting te betalen. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Een overzicht van de nu geldende terugleververgoedingen vind je hier.

Een rekenvoorbeeld

  • Situatie 1. Je leverancier levert je ieder jaar 3.500 kWh. Met je zonnepanelen wek je 2.000 kWh per jaar op, maar je verbruikt op jaarbasis 1.000 kWh. Je betaalt na ontvangst van de jaarafrekening voor 2.500 kWh.
  • Situatie 2. Met je zonnepanelen wek je 2.500 kWh per jaar op, terwijl je maar 2.200 kWh per jaar verbruikt. Je energieleverancier levert je jaarlijks 500 kWh. In dit geval kun je 500 kWh salderen en krijg je een terugleververgoeding voor de 300 kWh die je meer hebt opgewekt dan verbruikt.

Vergeet niet je zonnepanelen te registreren

1. Melden bij je energieleverancier
Laat je energieleverancier zo snel mogelijk weten dat je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Omdat je door de zonnepanelen minder energie af zal nemen, kun je je maandelijkse voorschotbedrag verlagen.

2. Melden bij je netbeheerder
Voordat je energie kunt terugleveren, moet je je zonnepanelen registreren bij je netbeheerder. Als je dit niet doet, kun je namelijk geen aanspraak maken op een eventuele terugleververgoeding. Bovendien kan de netbeheerder op die manier het elektriciteitsnet optimaal beheren. Registreren doe je via Energieleveren.nl.

  • Is de aansluitwaarde van je installatie groter dan 3×16 ampère? Meld je dan aan vóórdat je de zonnepanelen in gebruik neemt.
  • Is de aansluitwaarde van je installatie kleiner of gelijk aan 3×16 ampère? Registreer je installatie dan binnen vier weken nadat je ze in gebruik hebt genomen.

Besparen op je energierekening

Niet alleen door zonnepanelen te installeren kun je besparen op energie. Ook door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier, kun je je energierekening flink omlaag brengen. Het is heel simpel: vul de energievergelijker in op Enegieleveranciers.nl en ontdek direct welke leverancier het beste bij uw situatie past!

Reageer