prinsjesdag.jpg

Prinsjesdag 2019: wat is de invloed op je portemonnee?

Gisteren was het weer zover, Prinsjesdag. Het was alweer de zevende keer dat onze koning de troonrede uitsprak vanuit de Ridderzaal. Daarna was het de beurt aan de minister van Financiën om de begroting voor 2019 te presenteren. De grote vraag is natuurlijk altijd; wat is de invloed op je portemonnee?

Weet je het nog?

In februari kwam het Centraal bureau voor Statistiek (CBS) met de boodschap naar buiten dat de energierekening een stuk duurder zou worden dan werd verwacht in 2019. Het kabinet had de berekening gebaseerd op verouderde cijfers. Als gevolg hiervan deden de premier en de minister van Economische Zaken voor de provinciale statenverkiezingen de belofte dat de energienota voor particulieren in 2020 naar beneden zou gaan.

Energiebelasting omlaag

Het kabinet verlaagt de belastingen op energie voor huishoudens. De belasting op elektriciteit daalt met 0,109 cent (incl. Btw). Ook de vermindering energiebelasting stijgt met €215,55 (incl. BTW). Dit bedrag krijg je terug op je energierekening.

Stimulering duurzaam energiegebruik

Tegelijkertijd wil het kabinet het gebruik van duurzame energie stimuleren, daardoor wordt de energiebelasting op gas verhoogd met 4,83 cent (incl. BTW). Ook stijgt de Opslag Duurzame Energie (ODE), maar vanaf 2020 gaan bedrijven meer bijdragen dan particulieren.

Wat betekent dit voor jou?

Volgens het kabinet gaat een huishouden met een energieverbruik van 2525 kWh en 1179 m3 €100,- minder betalen aan energiebelasting in 2020. Wat er met de andere kosten, zoals leveringstarieven en netbeheerkosten, gaat gebeuren in 2020 weten we nog niet. Wat we wel zeker weten is dat je nu al kunt besparen op je energierekening. Energie vergelijken heb je zo gedaan. Vul je gegevens in en kijk welke deal het beste bij jou past.

Energie vergelijken

Reageer