140415-LED-lamp.png

Pret met LED-lampen: energiezuinige verlichting

Ben jij bewust bezig met je energieverbruik? Dan heb je vast wel eens nagedacht over LED-lampen. Switchen van de oude vertrouwde gloeilamp naar deze energiezuinige lamp is misschien best een grote stap, maar wij zetten de voordelen graag voor je op een rij.

Welke lamp is nou het meest energiezuinig?

Er zijn een aantal verschillende soorten lampen op de markt: gloeilampen, spaarlampen, halogeenlampen, LED-lampen… Maar welke verbruikt nou de minste energie?

  • Een gloeilamp van 40 Watt die 4 uur per dag aanstaat, verbruikt per jaar namelijk 57,6 kWh (ongeveer €13 euro).
  • Een halogeenlamp van 30 Watt, vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 Watt, is met dezelfde branduren goed voor een energieverbruik van 43,2 kWh (€9,50) per jaar.
  • Een spaarlamp van 8 Watt, wat qua lichtsterkte overeenkomt met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis 11,5 kWh (€2,50) als je ‘m 4 uur per dag aan hebt staan.
  • Een LED-lamp van 6 Watt, eveneens vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis slechts 8,5 kWh (€2) bij 4 branduren per dag.

NB: Het energieverbruik is gebaseerd op een gemiddelde energieprijs van €0,22 per kWh.

Kortom: de LED-lamp komt als meest energiezuinige lamp uit de bus. Ook de spaarlamp is energiezuinig, maar die kent veel nadelen. Een spaarlamp is bijvoorbeeld milieu-onvriendelijk en het duurt even voordat deze de volle lichtsterkte bereikt nadat je ‘m hebt aangezet.

Voordelen van LED-lampen

Behalve dat -ie weinig energie verbruikt, heeft de LED-lampen nog veel meer voordelen:

    LED-lamp

  • LED-lampen geven direct licht als je ze aanzet. Je hoeft dus niet, zoals bij spaarlampen, even te wachten tot de lamp op volle sterkte is.
  • De levensduur van LED-lampen is erg lang. Een gemiddelde LED-lamp gaat 50.000 uur mee. Ter vergelijking: een gloeilamp gaat maar 1.000 uur mee, een spaarlamp houdt ’t tussen de 6.000 en 10.000 uur vol en een halogeenlamp gaat ongeveer 1.000 tot 5.000 uur mee.
  • Aan- en uitschakelen heeft geen invloed op levensduur van LED-lampen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld spaarlampen.
  • LED-lampen zijn ook geschikt voor buiten.

Veel mensen denken dat het licht van LED-lampen ongezellig is. Niets is minder waar! LED-lampen heb je tegenwoordig in een breed spectrum aan kleuren. De kleur van LED-licht wordt uitgedrukt in Kelvin (k). Hoe lager het getal, hoe warmer het licht. Warm wit licht heeft bijvoorbeeld een Kelvin-waarde tussen de 2.700 en 3.500 k. Op deze afbeelding kun je precies zien welke kleuren correspondeert met welke Kelvin-waarde.

Kosten per jaar

Eerder kon je al lezen dat een LED-lamp veel minder energie verbruikt dan een gloeilamp en een halogeenlamp, en dus een veel kleiner aandeel van je energierekening uitmaakt. Maar LED-lampen hebben wel een hogere aanschafprijs dan gloeilampen, dus het duurt even voordat je je investering hebt terugverdiend. Om de kosten wat inzichtelijker te maken kun je hieronder een rekenvoorbeeld bekijken.

Beeldmerk Energieleveranciers.nl Oude situatie Nieuwe situatie
Soort lamp Verbruikskosten p/jaar Soort lamp Verbruikskosten p/jaar
2 halogeen spots
50 W
€ 31,68 2 led spots
8 W
€ 5,08
8 gloeilampen
25 W
€ 63,36 8 ledlampen
3 W
€ 7,68
Energiekosten p/jaar € 95,04 € 12,76
Aanschafprijs p/jaar € 16,50 € 154
Totaalprijs eerste jaar € 111,54 € 166,76
Gemiddelde jaarprijs
eerste vijf jaar
€ 111,54 € 43,56

Zoals je kunt zien in de tabel hierboven, is de aanschafprijs van LED-lampen hoger dan die van gloei- en halogeenlampen. Het eerste jaar zijn LED-lampen dus iets duurder, maar in het gemiddelde over tien jaar is de LED-lamp duidelijk het goedkoopst. Gemiddeld moet je je gloeilampen en halogeenlampen namelijk iedere acht maanden vervangen, als je ze 4 uur per dag aan hebt staan. Een LED-lamp gaat ongeveer 50 keer zo lang mee. Tel uit je winst!

Andere manieren van besparen op energie

In dit blog hebben we laten zien dat je flink op je energierekening kan besparen als je switcht naar energiezuinige LED-lampen. Maar er zijn nog veel meer manieren om minder geld aan energie uit te geven! Eén daarvan is door jaarlijks over te stappen naar een andere energieleverancier. Je profiteert dan van lage energietarieven en vaak krijg je nog een mooie welkomstkorting ook. Overstappen is een fluitje van een cent met de energievergelijker van Energieleveranciers.nl. Vul je gegevens in en wij regelen de rest!

Reageer