Energieleverancier uitgelicht: powerpeers, energie van elkaar

Het is weer tijd om een nieuwe speler op de energiemarkt uit te lichten, namelijk powerpeers. Het bedrijf noemt zichzelf de marktplaats voor het delen van energie. Het idee achter powerpeers is dat het energie-‘opwekkers’ en energie-afnemers met elkaar in contact laat komen (net als marktplaats). Lees in dit blog hoe powerpeers precies werkt.

Wat is powerpeers en wie zijn de initiatiefnemers?

Het doel en de droom van powerpeers is dat iedereen overgaat op zelf opgewekte duurzame energie. Het bedrijf zet zich in om de energiemarkt transparanter en persoonlijker te maken. Op dit moment is het alleen nog maar mogelijk om stroom af te nemen, maar in de toekomst moet daar ook gas bijkomen. Lars Falch is powerpeers samen gestart met Michiel Ooms en Rico Ligtvoet. In 2014 begonnen ze in Amsterdam, in een verbouwde garage. Hierbij kregen ze steun van Vattenfall.

Hoe werkt het precies?

Powerpeers brengt twee groepen bij elkaar: de consument die graag duurzame energie zou willen produceren, maar daartoe niet in de gelegenheid is. En mensen die wél in de gelegenheid zijn duurzame energie op te wekken en een overschot hebben. Hoe dit precies werkt zie je in het onderstaande filmpje.

Sociale en lokale opwekkers

Bij powerpeers kies je uit maximaal 10 opwekkers, die wind-, zon- of waterenergie produceren. Powerpeers maakt onderscheid in sociale en lokale opwekkers. Onder sociale opwekkers wordt verstaan: mensen die eigen zonnepanelen hebben en dus zelf duurzame energie opwekken. Lokale opwekkers kunnen bijvoorbeeld boeren zijn die een windmolen op hun land hebben staan. Zo kun je kiezen voor energie uit Alphen aan den Rijn, Elst, Utrecht of bijvoorbeeld Zeewolde. En is er tekort aan energie omdat een van de opwekkers te weinig produceert? Dan lost powerpeers dit op door energie aan te vullen van windparken uit Nederland.

Zelf energie delen?

Wek jij al zelf energie op en wil je het eventuele overschot delen? Dan kan dat door je bij powerpeers aan te melden. Wanneer je inlogt op de site zie je dagelijks wie jouw energie heeft afgenomen. Wanneer je meer opwekt dan je verbruikt, ontvang je bij powerpeers een vergoeding van 11 cent per kWh* (tot maximaal 5000 kWh). Wil je een opwekker worden bij powerpeers, dan heb je wel een slimme meter nodig die het bedrijf dagelijks mag uitlezen. Ook energie-afnemers kunnen inloggen op de site. Op deze manier kun je bijvoorbeeld bijhouden wat je verbruikt en kun je onder andere aanpassen van wie je energie wilt ontvangen.

Prijzen bij powerpeers

Op de site van powerpeers is te lezen dat zij niet stunten met welkkomstkortingen, bonussen en dergelijke. Naar eigen zeggen bieden zij altijd goede prijzen en goede vergoedingen aan. Verder zeggen zij: ‘Omdat we een energieservice zijn en geen traditionele ‘leverancier’ betaal je relatief iets meer vaste kosten, maar zijn onze leveringstarieven weer gunstig.’

*Peildatum 16 juni 2016

2 comments

P. W. van Holst. - 12 april 2017 Reageer

Goede avond,
Ik woon in een appartementencomplex met 6 woningen. Totaal zijn er 3 complexen, met in totaal 20 woningen. De complexen vallen alle 3 onder dezelfde vereniging van eigenaren. De complexen hebben vrijwel platte daken, gelegen op het zuiden c.q. zuid/west. De totale oppervlakte is ongeveer 1100 m2. De inwoners willen het liefst een eigen meter. Ik weet inmiddels, dat dit wel uitvoerbaar is maar met heel veel werk en heel veel kosten. En dus niet reëel is en wat we ook niet gaan doen. Willen kunnen we misschien een overeenkomst maken, waarin alle bewoners via Powerpeers energie gaan gebruiken en de opgewekte energie via Powerpeers op de markt brengen. En eventueel te veel aan energie aan Powerpeers verkopen.
Graag hoor ik uw mening en eventuele mogelijkheden.
Met vriendelijke groet
Peter van Holst
06-1969 6765

Marije Meurs - 13 juni 2017 Reageer

Geachte heer van Holst,

Excuses voor onze (enorm) late reactie. Uw berichtje is er tussendoor geschoten. Wat goed dat u energie wilt gaan opwekken. Dat is onze mening ;) maar voor de mogelijkheden moet ik u toch echt door verwijzen naar Powerpeers zelf, mocht u dat nog niet gedaan hebben. U kunt ze bereiken op service@powerpeers.com
of 020 2202300. Heel veel succes!

Met vriendelijke groet,
Marije – Energieleveranciers.nl

Reageer