Pelletkachel-een-duurzame-aanschaf.png

“De pelletkachel is een ontzettend goede aanschaf geweest”

Met een pelletkachel verwarm je je woning op een duurzame manier. Het past helemaal bij de wens van veel mensen om CO2 neutraal te wonen. Jolanda uit Noord-Holland heeft nu bijna een jaar een pelletkachel en ze is er heel blij mee. Waarom koos ze voor een pelletkachel, hoe werkt zo’n kachel en wat levert de investering je op? In deze blog vertelt ze het je enthousiast.

Een pelletkachel is een kachel die brandt op samengeperst houdt, zoals houtsnippers. Achter een raam brandt het vuur. Bij een pelletkachel komt er evengoed nog fijnstof in de lucht waardoor het niet de meest duurzame manier is voor het verwarmen van je woning, maar de hoeveelheid fijnstof is ongeveer zes keer minder dan bij een openhaard. Bovendien kan het rookkanaal van een pelletkachel al na 1,5 meter door de muur naar buiten. Bij een openhaard moet het rookkanaal helemaal omhoog door het dak naar buiten om voldoende te trekken.

Als ik bij Jolanda aankom, zit ze met haar dochter Margo al heerlijk voor een brandende pelletkachel. Het is koud buiten, dus ik kom er graag bijzitten. Jolanda is heel blij met de pelletkachel:

“Eerst dachten we de pelletkachel alleen voor de gezelligheid te nemen en om de woonkamer te verwarmen. Maar hij verwarmt meer dan we dachten; de warmte verspreidt zich door ons hele huis helemaal naar de keuken.”

 

De pelletkachel die bij Jolanda in de woonkamer staat

Jolanda vult de pelletkachel bij met houtpellets

Een duurzame kachel

Jolanda wilde hoe dan ook een houtkachel en ze vindt het ook belangrijk om duurzaam te leven. Een pelletkachel is CO2 neutraal en daarom in dit geval een van de meest duurzame opties. Veel beter voor het milieu dan een openhaard en dat is een van de redenen waarom er nu een pelletkachel in de woonkamer van Jolanda staat. Hier een paar duurzame feitjes over de pelletkachel op een rij:

  1. Een pelletkachel gebruikt afvalhout, zoals zaagsel. Er hoeven geen bomen voor gekapt te worden.
  2. Een pelletkachel stoot minder fijnstof uit dan een openhaard en vervuilt daarom minder de lucht.
  3. Het rendement is groot. Dit betekent dat de warmte die geproduceerd wordt grotendeels verbruikt wordt en niet verloren gaat. Het rendement loopt op tot wel 90 procent, dus maar 10 procent van de warmte gaat verloren. Bij een openhaard is het rendement veel minder; slechts 10 procent.

Bespaart een pelletkachel?

Brandt de pelletkachel dan kan de verwarming lager of uit, maar of je kosten bespaart is de vraag. De rekening van je energieleverancier gaat misschien omlaag, maar er komen ook weer kosten bij:

  • Zakken houtpellets (een zak van 15 kilo kost ongeveer €5,-).
  • De aanschafprijs van de pelletkachel, gemiddeld kost een pelletkachel €3000,- (zonder subsidie).
  • Kosten voor de installatie van de pelletkachel.

Op dit moment heeft Jolanda nog niet inzichtelijk wat ze het afgelopen jaar kwijt was aan houtpellets en of de energierekening lager uitviel, maar het is haar niet om de kosten te doen:

“Het schijnt dat je de kosten er na 3 jaar uit haalt, maar daar gaat het mij niet alleen om. Duurzaam leven vind ik ook belangrijk. Daarom zou ik heel graag zonnepanelen willen, maar mijn man vindt dit niet mooi.”

Aangezien Jolanda nog niet exact weet wat ze aan stookkosten kwijt is, kijk ik zelf even op Google wat over de kosten van een pelletkachel wordt gezegd. Ik kom vooral tegen dat je er niet een moet aanschaffen om te besparen op je energiekosten, omdat de investeringskosten hoog zijn en je regelmatig houtpellets moet kopen. Jolanda duurt gemiddeld 2,5 dag met een zak van 15 kilo (à €5,-), maar dit is uiteraard afhankelijk van hoeveel uur de kachel brandt. Vind je duurzaamheid belangrijk en wil je vooral veel warmte en gezelligheid in huis, dan is een pelletkachel zeker een goede optie en beter voor het milieu dan een openhaard.

De investeringskosten weet Jolanda wel. Ze heeft gekozen voor het merk MCZ en type Cute. Hier betaalde ze een jaar terug €3200,- voor en ze kreeg €500 subsidie van de overheid. “Er zijn goedkopere pelletkachels, maar die maken heel veel lawaai. Het lijken net motors” zegt Jolanda.

Subsidie van de overheid

De subsidie die Jolanda ontving voor de pelletkachel heet de ISDE. Dit is een subsidie voor iedereen die investeert in duurzame energie. Deze kun je ook aanvragen als je bijvoorbeeld een warmtepomp installeert. De subsidie dien je binnen een half jaar na de installatie aan te vragen.

Nog meer voordelen van een pelletkachel

Jolanda vindt de pelletkachel heel gebruiksvriendelijk:

“Hij werkt net zoals een televisie,” vertelt Jolanda. “We hebben weinig werk aan de pelletkachel: één druk op de knop van de afstandsbediening en hij brandt.”

Dus de aanmaakblokjes en de krant heb je niet meer nodig voor een gezellig vuurtje in huis. Bovendien zijn houtpellets bij bijna alle bouwmarkten te koop en de installatie duurde slechts twee uurtjes bij Jolanda. De pelletkachel heeft nog een paar handige functies. Wil je snel het huis verwarmen, dan kun je de blower aanzetten of de vlam hoger zetten. De warmte verspreidt zich dan sneller.

Hier kun je geen ‘nee’ tegen zeggen

Er is één belangrijke reden waar geen argument tegen de pelletkachel tegenop kan: sinds de pelletkachel in de woonkamer staat, maakt Margo (de dochter van Jolanda) met plezier haar huiswerk voor het warme vuur op een comfortabele stoel. Wie kan dan nog ‘nee’ zeggen tegen een pelletkachel?

 

Energie vergelijken doe je bij Energieleveranciers.nl

Reageer