140312-Prijsvergelijker-vs-leverancier2.png

Overstappen via een prijsvergelijker of de energieleverancier zelf?

Regelmatig krijgen wij telefoontjes van klanten die zich afvragen wat het verschil is tussen ons en de energieleverancier. In dit blog leggen we precies uit hoe aanbiedingen van prijsvergelijkers verschillen van de leveranciers zelf.

Verschil #1: Prijs

Het eerste verschil tussen prijsvergelijkers en de leveranciers zelf is meteen een belangrijke: de prijs. Over het algemeen biedt een prijsvergelijker goedkopere energiecontracten aan dan de energieleveranciers zelf. Dit prijsverschil is te verklaren door onder meer lagere tarieven, lagere vastrechtkosten en kortingsacties.

  • Vaak krijgen consumenten lagere tarieven aangeboden via vergelijkingssites. Het kan dus gebeuren dat je in het contract op de vergelijkingssite minder betaalt voor gas of stroom dan op de website van de leverancier.
  • Daarnaast zijn ook de vastrechtkosten variabel. Het vastrecht zijn de vaste kosten voor de aansluiting op het gas- en elektriciteitsnet. Dit staat los van de hoeveelheid energie die je verbruikt. Voor ieder contract kunnen andere vastrechtkosten gelden.
  • Leveranciers bieden op vergelijkingssites in sommige gevallen nog een extra kortingsactie aan. Dit zijn vaak cash-backacties, waarbij de leverancier aan het einde van je contract een bepaald bedrag terugstort op je rekening. De hoogte van kortingsacties kan oplopen tot wel honderden euro’s.

Om de prijsverschillen te illustreren hebben we een vergelijking gemaakt tussen de goedkoopste energiecontracten op Energieleveranciers.nl en op de websites van de drie grootste energieleveranciers zelf.

Prijsvergelijker of leverancier

In bovenstaande grafiek zijn het goedkoopste contract van Eneco, Nuon en Essent op Energieleveranciers.nl afgezet tegen het goedkoopste contract op de site van de leverancier zelf. Je ziet het meteen: de goedkoopste contracten die de leveranciers zelf aanbieden, zijn nog altijd duurder dan soortgelijke contracten van dezelfde leverancier in onze vergelijker. Kies je een 1-jarig contract van Eneco, dan bespaar je €186 per jaar als je overstapt via Energieleveranciers.nl in plaats van via de website van Eneco zelf. Voor Nuon scheelt het €175 en voor Essent €177 per jaar. [De jaarprijzen zijn gebaseerd op het verbruik van een gemiddeld huishouden (3.500 kWh en 1.800 m3 gas) in gasregio 4 (postcode 8441GK). Peildatum is 12 maart 2014.]

Het prijsverschil wordt voornamelijk veroorzaakt door kortingsacties die de leveranciers uitzetten op Energieleveranciers.nl. In bovenstaande jaarprijzen voor de 1-jarige contracten van Eneco, Nuon en Essent op onze website zijn kortingen van respectievelijk €110, €50 en €80 meegenomen. Alleen Essent gaf via zijn eigen website korting op het 1-jarige energiecontract: €75.

Verschil #2: Overzicht van alle leveranciers

Een ander verschil met de websites van de leveranciers zelf, is dat op vergelijkingssites alle energieleveranciers met elkaar worden vergeleken. Zo’n overzicht kan je helpen in je keuze voor een bepaald energiecontract. Bovendien is een prijzenoverzicht transparant, omdat je met één klik kan zien welk energiecontract het beste bij jouw situatie past. Daarvoor hoef je dus niet alle websites van de energiemaatschappijen te bezoeken. Scheelt weer een hoop gedoe!

Verschil #3: Ontdekken wat anderen kiezen

Op Energieleveranciers.nl is het mogelijk om te zien welk energiecontract het populairst is bij andere consumenten. Als je een vergelijking maakt, is namelijk direct zichtbaar door hoeveel anderen het product bekeken wordt. Ook zie je in de vergelijking hoeveel consumenten voor het betreffende product hebben gekozen.

Het is bovendien mogelijk om op Energieleveranciers.nl reviews achter te laten over de energieleveranciers. Zo kun je meteen zien of de leverancier van je keuze in de smaak valt bij andere consumenten die een contract hebben bij deze energiemaatschappij. Dat maakt energiemaatschappij vergelijken alweer een stuk makkelijker!

Overstappen via een prijsvergelijker: doen!

Wil je overstappen naar een andere energieleverancier, dan kun je dat dus het beste doen via een vergelijkingssite. Vaak zijn de energietarieven lager en kan je profiteren van kortingsacties. Bovendien zie je in één oogopslag precies welke leverancier het beste bij jou past, en kun je je keuze baseren op de ervaring van andere consumenten. Benieuwd wat jij op je energierekening kan besparen? Vul dan nu onze vergelijker in en stap direct over!

2 comments

gielk - 8 juni 2017 Reageer

Zou ik als ik bij de leverancier zelf afsluit ook de korting kunnen krijgen ? omdat ze het anders aan mij zouden geven als ik het vie jullie doe ? Kunnen ze het net zo goed na mijn mening ook aan mij geven als ik hier telefonisch om vraag ?

Zitten er ook verschillen in ? zo als bij Eneco krijg je Toon en brandmelders om dit moment zou ik die ook krijgen als ik het via jullie afsluit ?

Marije Meurs - 13 juni 2017 Reageer

Beste Giel,

De aanbiedingen die energieleveranciers op onze website doen, staan niet op hun eigen website. Dat komt omdat er veel bezoekers op onze site komen die energietarieven vergelijken. Ze verschillende leveranciers willen dan graag zo hoog mogelijk staan. Ze geven hier daarom hoge welkomskortingen weg. De nieuwe klanten die wij op deze manier aanleveren zijn ze veel waard. Een product als een slimme thermostaat wordt vaak rechtstreeks aangeboden bij een meerjarig contract.
Heb je zo voldoende info?

Met vriendelijke groet,
Marije – Energieleveranciers.nl

Reageer