Overstappen naar een kleine energieleverancier; waarom niet?

Overstappen naar een kleine, onbekende energieleverancier. Er is een groep mensen die dat liever niet doet. Maar waarom niet? Behoor jij ook tot die groep? Lees dan vooral dit artikel eens.

De keuze gaat naar oud en vertrouwd

Sommige mensen zijn nog nooit overgestapt. Die zitten bijvoorbeeld al jaren bij ‘de Nuon’. ‘Dat is een bekende naam en daar zit ik toch prima?’, zeggen ze dan. Ja, ik spreek dit soort mensen veel in mijn directe omgeving. Prima natuurlijk, als je jezelf maar realiseert dat je een contract hebt met hoge tarieven en dus veel meer betaalt dan nodig.

Met het voorstel om eens over te stappen van energieleverancier kom je echt in een soort comfortzone. Laat staan dat je voorstelt naar een kleinere, onbekendere leverancier over te stappen. Dat is helemaal not done. Maar waarom eigenlijk?

Website analyses

Omdat onze klanten hun overstap online regelen is het voor ons belangrijk dat alles op de website goed vindbaar is. Daarom hebben we een programmaatje waarmee je achteraf ziet waar de bezoeker op klikt op de website. Ook hieruit blijkt dat er heel wat mensen alleen de ‘grote jongens’ aanvinken in de filters om alleen deze met elkaar te vergelijken.

Laatst hebben wij gebruikerstesten gedaan. Dat wil zeggen dat je een aantal ‘echte mensen’ door je website heen begeleidt en ondertussen vraagt of alles duidelijk is.

Ook hieruit bleek dat een aantal gebruikers liever kiest voor ‘bekend en vertrouwd’ dan voor ‘onbekend’. Er was zelfs een testpersoon die zei: ‘Deze energieleverancier zegt me niks. En wat hebben die een lelijk logo zeg! Die zou ik dus nooit kiezen.’

Een energieleverancier die failliet gaat

Als we vragen waar deze mensen bang voor zijn horen we dingen als: is deze partij wel te vertrouwen? Is de service wel goed? Wat gebeurt er als deze energieleverancier failliet gaat?

Ik kan deze angsten niet zo 1, 2, 3 wegnemen, maar ik kan dit wel nader toelichten. Alle energieleveranciers in Nederland hebben een vergunning nodig van de toezichthouder. Dit is de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Niet iedereen kan dus ‘zomaar’ energieleverancier worden. Je moet hiervoor echt aan bepaalde eisen voldoen.

Daarbij zijn mensen soms bang dat een kleinere partij sneller failliet gaat. Laten we vooropstellen dat je als klant nooit zonder stroom of gas komt te zitten als je energieleverancier failliet gaat. Je krijgt dan tijdelijk een andere leverancier waarna je zelf mag kiezen of je daar blijft of liever overstapt naar een andere.

Gelukkig gebeurt het niet heel veel. In 2008 is ‘Go Energy’ failliet gegaan en in 2012 is de vergunning van ‘Trianel’ en ‘Orro’ ingetrokken door de ACM.


Klein maar fijn

Natuurlijk is er ook een groep(je) mensen die juist het tegenovergestelde hebben. Zo ook één van onze testgebruikers. Hij zou nooit kiezen voor een ‘grote, vervuilende jongen’ maar gaat liever voor klein en groen.

Zelf heb ik afgelopen jaar ook de proef op de som genomen. Ik ben overgestapt naar een kleine, groene partij waar ik tot dusver nog niet bekend mee was. En ik kan je zeggen; ik ben hartstikke tevreden! Neemt natuurlijk niet weg dat ik straks gewoon weer overstap :).

Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat jullie doen. Wil je alleen overstappen naar een bekende leverancier? Zou je ook voor een kleintje gaan, of maakt het je helemaal niks uit?

Vertel!

Reageer