BlogEV_slimmethermostaat.jpg

Overstappen met een Toon of andere slimme thermostaat

Energiemaatschappijen willen klanten aan zich binden. Zo zijn er een paar die een ‘eigen’ slimme thermostaat hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Toon van Eneco, de Nest van Essent of de Anna van NLE. Hoe zit het dan als je een slimme thermostaat hebt en je over wilt stappen naar een andere leverancier omdat je daar voordeliger uit bent?

Slimme thermostaat

Wat is een slimme thermostaat precies? Een slimme thermostaat doet in principe hetzelfde als een ‘standaard’ thermostaat. Je verwarming regelen. Echter heb je met een slimme thermostaat extra mogelijkheden die je misschien op een traditionele thermostaat niet hebt. De belangrijkste voordelen van een slimme thermostaat: je stelt heel eenvoudig een weekprogramma in. Kachel laag als je weg bent, kachel aan als je (bijna) thuis bent. Daarnaast heb je vaak de mogelijkheid om de slimme thermostaat op afstand te bedienen met een app. In deze app heb je ook de mogelijkheid om je energieverbruik over een bepaalde periode in te zien. Zo zie je direct of je veel kWh’s elektriciteit hebt verbruikt of veel m3 gas hebt verstookt. Omdat een slimme thermostaat samenwerkt met je slimme meter heb je direct real-time inzicht in je eigen verbruik.

Energieleveranciers met een slimme thermostaat

Voor dit blog kan ik mijzelf als voorbeeld nemen. Omdat ik bij Energieleveranciers.nl werk vind ik het ook erg interessant om te zien wat wij thuis verbruiken aan energie. Daarbij is het ook handig om je thermostaat op afstand te kunnen bedienen, dus moesten wij ook maar eens aan een slimme variant. Eneco had een actie waardoor wij als klant in aanmerking kwamen voor de Toon slimme thermostaat met installatie. Dit hebben we direct gedaan. Weg oude thermostaat! En onze oude elektriciteits- en gas meter in de kelderkast werden ook direct vervangen voor een slimme meter. Hierdoor krijgen we goed inzicht in ons elektriciteits- en gasverbruik.

Toon zonder Eneco

Vorig jaar ben ik natuurlijk weer overgestapt naar een andere energieleverancier. Dit is met onze Toon thermostaat geen enkel probleem. Deze correspondeert namelijk met mijn slimme meter in de meterkast en de app op mijn telefoon. Ik betaal het abonnementsgeld van €4,50 per maand en alles waarvoor ik deze meter heb is nog inzichtelijk en bedienbaar. Oké, de prijzen die worden getoond bij je verbruik kloppen natuurlijk niet volledig omdat een koppeling met je energiecontract mist, maar dat vind ik niet erg. Het is nu een indicatie. Ik zie de daadwerkelijke eindafrekening van mijn nieuwe leverancier wel einde van het jaar. Het is voor mij belangrijker dat ik updates kan draaien en dat het systeem doet wat het moet doen. Dat ik goed inzicht in ons verbruik heb, daar gaat het mij om.

 

Overstappen van energieleverancier met een slimme thermostaat

 

Maatschappij gebonden slimme thermostaat

Delta, een energieleverancier die vooral in groot is in Zeeland, is de enige die een slimme thermostaat heeft waar alleen klanten gebruik van kunnen maken. Dat is de DELTA Comfort Wijzer. De overige maatschappijen hebben een slimme thermostaat die door iedereen kan worden gebuikt, ongeacht je energieleverancier. Wil jij ook een slimme thermostaat? Kijk dan naar de mogelijkheden van de verschillende varianten en jouw wensen. Zo vond ik het (voor de toekomst) belangrijk dat er een mogelijkheid voor inzicht in teruglevering van zonnepanelen op de thermostaat zit. Met een aanvullende module (ToonZon voor €99,95) is dat mogelijk op onze thermostaat.

Vaak worden maatschappij gebonden thermostaten aangeboden bij meerjarige energiecontracten. Als je de kosten voor dit energiecontract narekent zul je zien dat je deze thermostaat uiteindelijk zelf betaalt. Je bent flexibeler en voordeliger uit als je deze slimme thermostaat los koopt en jaarlijks overstapt.

 

Kern van dit verhaal: laat je niet weerhouden van overstappen door je slimme thermostaat.

 

Overige slimme thermostaten

Naast de slimme thermostaten die een aantal energieleveranciers aanbieden zijn er ook nog losse varianten te verkrijgen. Voorbeelden hiervan zijn de Thermosmart, Tado en Honeywell. Allen te koop via online webwinkels als Coolblue en Bol.com.

Wil je graag overstappen met je slimme thermostaat? Begin dan eerst met energie vergelijken.

Energie vergelijken doe je bij Energieleveranciers.nl

Reageer